Waterzijdig inregelen Opentherm

Coen17st

  • #1
Hallo,

Ik ben me al een tijdje aan het inlezen betreft waterzijdig inregelen van de CV installatie. Het roept hier en daar wat vragen bij me op en hoop hier wellicht antwoord en/of advies te kunnen krijgen.

Mijn opstelling

  • Ketel: Remeha Avanta 28C
    Max ingestelde aanvoertemparatuur" 75°C
    Aantal radiatoren: 9
    Totaal vermogen radiatoren: 17 KW
    Thermostaat: Tado Modulerend (opentherm)
    Radiatorafsluiters: Thermostatische IMI Heimeier Eclipse
    Radiatorknop: Tado

Om zelf te weten wat mijn huidige setup doet heb ik een aantal metingen gedaan, de metingen zijn uitgevoerd na de thermostaat op 25°C te hebben gezet en alle kranen en voetventielen open te zetten. De aanvoertemparatuur is dan 72°C en retour 56°C een Delta T van 16


Vraag 1.
Op vele CV tuning websites en fora wordt geadviseerd de aanvoertemparatuur te verlagen, sommige adviezen zijn aantal jaren oud en ik vraag me af of dit advies nog steeds actueel is met de ketels en thermostaten van nu. Voor de Remeha Avanta staat de aanvoertemparatuur standaard op 75°C, nu ook nog steeds in mijn geval. Is het verlagen raadzaam wanneer de Ketel via OpenTherm wordt aangestuurd? is het niet zo dat via Opentherm de aanvoer- retourtemparatuur slim geregeld wordt en je hier dus af moet blijven?

Vraag 2.
Ik wil al mijn radiatorafsluiters vervangen voor de IMI Heimier Eclipse, zij hebben een handig app waarbij kunt uitrekenen welk debiet/doorlaat je de afsluiter op kan instellen adhv afmeting radiator, aanvoertemparatuur en retourtemparatuur. Bij het veranderen van deze drie waardes rolt er een getal uit dat staat voor de hoeveelheid L/H (liter per uur) dat ingesteld dient te worden.

gezien de aanvoer- en retourtemparatuur steeds varieert hoe kan ik (de Heimeir app) dan een goede berekening maken voor het debiet van mijn radiatoren?

Hopelijk kan iemand mij wat opheldering geven.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Aanvoer temperatuur is afhankelijk van de retourtemperatuur.
De installatie bepaald hoe hoog die temperaturen worden.
Als de radiatoren juist zijn gedemensioneerd en afgeregeld zal de thermostaat de benodigde aanvoer temperatuur aan de ketel vragen om de op dat moment de zuinigste opwarming te doen.


Normaal begrens je die niet.

Een installatie word berekend op een aanvoer en retourtemperatuur en een daarbij horende vermogens afgifte.
Bij een 90/70 of een 70/50 of nog lager horen voor dezelfde radiator verschillende vermogens, daar reken je de afstelling op uit.

Dus heb je 1000w nodig dan zoek je een radiator uit die dat kan bij de door jou gewenste aanvoer/retour en voor de gehele installatie gelden dezelfde aanvoer/retour temperaturen.
En dan kan je de instelling berekenen.
 

Bert pit

  • #3
Normaalgesproken laat je je huis goed afkoelen, zet je de verwarming een graad of 10 hoger en start je met inregelen. Thermometer, deltaT, etcetera... Daar is voldoende over te vinden.

Echter in jouw geval heb je zoneregeling op basis van opentherm. In principe regelt een zoneverwarming zelf het debiet door de thermostaatknop verder of minder ver te openen. Hier kun je qua inregelen weinig over vinden. Hoewel het waterzijdig inregelen voor zone verwarming minder belangrijk is, zou ik het toch maar doen. Je huis warmt beter op bijvoorbeeld na een grote afkoeling.

Let er wel op dat je makkelijk last kunt krijgen van overshoot. Immers wat gebeurt er als opentherm berekent dat er voor zone "a" water van 60 graden nodig is terwijl zone "b" nog open staat en 40 graden nodig had? Dan loopt er ineens water van 60 graden door de radiator die 40 graden vraagt.

Of tado slim genoeg is om dat te corrigeren door bijvoorbeeld de tijd te verkorten, betwijfel ik.
 

Coen17st

  • #4
Bedankt! Het is me alweer klein beetje duidelijker.

Ik laat mijn max. aanvoertemparatuur voor wat het is (75°C) en ga dus mijn doorlaat van de afsluiters (l/h) instellen met een aanvoertemperatuur van 75°C en retour 55°C.
Dit gedeelte snap ik toch nog steeds niet. Ik neem hier even als voorbeeld mijn grootste radiator van 300x40cm type 22 buis diameter 15mm (1/2).
Als ik een berekening doe (in de app) krijg ik het volgende
  • T supply -> 75°C (variable in te stellen)
    T return -> 45°C (variable in te stellen)
    T room -> 22°C (variable in te staellen)

    Power = 2.9KW
    Flow = 127 l/h

het komt er op neer dat ik de afsluiter instel op stand 12.5 (staat voor 125 l/h) voor deze radiator met de bovenstaande aanvoer- retourtemperatuur.

Nu is het zo dat mede door OpenTherm de aanvoer- retourtemperatuur steeds varieert en kan er dus eigenlijk geen goede instelling vinden. Of denk/zie ik het gewoon verkeerd? of maak ik het moeilijker dan dat het is? :)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ot ziet de ruimte temperatuur, weet de wens en ziet de stijging en rekend daarop de gewenste aanvoer uit.

Hierdoor zal elke radiator voldoende vermogen krijgen
 

Coen17st

  • #6
Ok dat snap ik nog wel maar wat er niet automatisch bepaald kan worden is de doorlaat, liter per uur door de radiator. Je stelt de dynamische afsluiter in op een debiet en thats it. een Slimme radiator knop zal hem nu alleen nog maar open draaien wanneer er warmte vraag is in die ruimte.

Hoe stel ik nu het debiet in wanneer aanvoer en retourtemperatuur enorm kunnen variëren?

Met welke temperaturen moet ik nou mijn berekening maken en dus de flow (liter per uur) bepalen? De resultaten worden anders bij bijvoorbeeld 75 aanvoer 55 retour, dan zou een radiator van 300x40cm (127 l/h (stand 12.5)) moeten en bij 60 aanvoer 45 retour (108 l/h (stand 11))

Ik snap er niks van :)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Je wilt een zo laag mogelijke watertemperatuur.
Dus....
Eerst benodigde vermogen van de ruimte bepalen, en dan kijken bij welke temperatuur de radiatoren dat vermogen leveren. Dat zijn de aanvoer en retour temperatuuren van je installatie.

Dat daarna de boel dynamisch wordt maakt niets uit. Als de thermostáat de juiste watertemperatuur vraagt zal de ruimte netjes opwarmen, gebeurt dat niet dan zal de thermostaat de vraag verhogen totdat de ruimte wel de juiste temperatuur heeft.
De maximale temperatuur die de thermostaat vraagt zal bepaald worden door de installatie, en die heb je ingeregeld.

Overigens is verwarmen altijd dynamisch.
Afkoeling is ook dynamisch door temperatuur verschil met buitentemperatuur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu