Waterschade dakbeschot en isolatie buitenzijde

Djoox

  • #1

Wehebben recentelijk een huis gekocht en nu wilde ik het schuine dak isoleren. Na het verwijderen van de kunststof schroten die tegen het dakbeschot aanzatenkkwamen er echter wat rotte plekken tevoorschijn waarvan degene op de foto de ergste is. De plekken zijn gelukkig wel allemaal kurkdroog maar wil het natuurlijk wel herstellen. Ik heb een rotte plek wat weggeschraapt en zag dat achter het dakbeschot een soort isolatie materiaal zit. Het is gelig en voelt een beetje als piepschuim en is hooguit 2cm dik.

Wat voor materiaal is dit en is het inderdaad isolatie?
Kan ik gewoon aan de binnenzijde isoleren met glaswol/steenwol?
Hoe kan ik de rotte plekken opknappen? Dacht zelf het slechte deel weg te schrapen en op te vullen met een stuk plaat van dezelfde dikte en te verstevigen met een rvs hoekstuk dat ik tegen de balk schroef.

Bij voorbaat dank voor het meedenken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als eerste, wat zou de oorzaak kunnen zijn dat die spaanplaat door water is aangetast?

Op het spaanplaat dakbeschot is die laag PUR als isoltatie materiaal aangebracht. Dit materiaal is, zeker op een schuindak redelijk waterdicht. Zijn er kopsenaden in het dakbeschot of is het schuim aan de bovenzijde beschadigd kan water tot je spaanplaat dakbeschot doordringen. Sommige soorten spaanplaat kunnen niet goed tegen water. Het water zou om de een of andere reden achter de pannen zijn gekomen.
Zou er op zolder een extreme situatie qua luchtvochtigheid zijn geweest zou het ook van binnen uit kunnen ontstaan.

Hoe je het dak moet isoleren aan de binnenzijde daar is heeeeeeeeel veeeeeel over geschreven.
 

Djoox

  • #3
Allereerste bedankt voor je reactie.

De vorige bewoner heeft enkele jaren geleden de dakramen laten vervangen omdat hij last had van lekkage.Deze plek zit iets lager. De andere plekken kan ik zo niet verklaren en zal ik eens nader proberen te onderzoeken.
Er zit ook een gat in het purschuim,kan dit komen door het rotten van het spaanplaat?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Vogels en ander ongedierte kunnen de PUR schuim weg pikken, vreten. Er blijft een dun laagje schuim over en in dat deel zou het spaanplaat in een ongunstige situatie, luchtvochtigheid binnen buiten idem temperatuur binnen buiten, te nat kunnen worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu