Waterplan

C.chaplin

  • #1
Geachte klussers,

Op 15 juni a.s. krijgen mijn vrouw en ik de sleutel van onze nieuwe woning. Hier moet veel aan gebeuren. Zo is direct achter de watermeter de zaag gezet in de waterleiding. Er zit dus geen koper meer in de woning.

Ik wil de waterleidingen zelf gaan aanleggen (in een ver verleden drie jaar in dienst geweest als leerling installatiemonteur) en heb besloten om het grootste gedeelte te solderen (blijkt na prijsvergelijking toch de goedkoopste optie).

De woning betreft een semi-bungalow. De bovendste verdieping wordt dus bewoond. De benedenverdieping vormt momenteel de kelderverdieping. Uiteindelijk willen we (over ca. 10 jaar) een fraaie leefkeuken op de benedenverdieping. Op de bovenverdieping zal over ca. 10 jaar ook de badkamer verplaatst gaan worden.

Ik heb een voorlopige tekening gemaakt om een beeld te krijgen van de aan te schaffen materialen. Zouden jullie hier eens naar kunnen kijken en hier op kunnen reageren? Hopelijk is de tekening enigszins duidelijk. Ik heb hem flink moeten verkleinen om hem hier op het forum te kunnen plaatsen.

Bij voorbaat dank,

Charles.De cijfers staan voor:

1. Buitenkraan 15 mm. (benedenverdieping)
2. Keukenkraan 15 mm. Warm water via 10 liter keukenboilertje. (bovenverdieping)
3. waterleiding naar schuur 15 mm. (benedenverdieping, ondergronds)
4. Aansluiting vaatwasser 15 mm. (bovenverdieping)
5. Buitenkraan 15 mm. (benedenverdieping)
6. Tijdelijke wastafel 12 mm.
(benedenverdieping)
7. Overgang 15 mm. naar
12 mm. 15 mm. voor
toekonstige keuken.
(benedenverdieping)
8. Wastafel toilet 12 mm.
(bovenverdieping)
9. Toiletaansluiting 12 mm.
(bovenverdieping)
10. Wastafel 12 mm.
(benedenverdieping)
11. Buitenkraan 15 mm.
(benedenverdieping)
12. Aansluiting wasmachine
15 mm. (benedenverdieping)
13. Toiletaansluiting 12 mm.
(benedenverdieping)
14. Aftakking voor toekomstige
badkamer. 15 mm. Twee
knel-T-stukken (zodat deze
nog verdraaid kunnen
worden), (benedenverdieping)
15. Wastafel badkamer 12 mm.
(bovenverdieping)
16. Douchekraan 15 mm.
(bovenverdieping)
17. T-stuk voor toekomstige
wasmachine-aansluiting
15 mm. (benedenverdieping)
 

C.chaplin

  • #2
Hmm, ziet er niet echt duidelijk uit zo. Ik heb de afbeelding even in 2 delen geknipt:

 

C.chaplin

  • #3
Iemand?
 

Luka

  • #4
Is niet mijn vakgebied maar grote problemen zie ik niet.
Lijkt mij een vrij simpel stelseltje waar je zelf al kan inschatten dat het goed is.
En t stukjes en knietjes voor je natellen zullen de vaklui hier ook niet echt zin in hebben lijkt mij.
 

C.chaplin

  • #5
Hartelijk dank voor de reactie. Bij een reactie van vaklui op dit gebied hoop ik eigenlijk op een bevestiging dat dit een prima plan lijkt of tips in de zin van 'heb je hier aan gedacht', of 'zou je dat wel zus en zo doen', 'je moet er wel rekening mee houden dat...'. Nou ja, het zou in ieder geval wel erg oké zijn als een kundig iemand op dit gebied enige vorm van feedback zou geven. ik heb zelf zo'n vermoeden dat dit plan wel oké moet zijn zo, maar zou het prettig vinden om hier een bevestiging in te krijgen via dit forum of iets van tips, kritiek, reacties. Ik verwacht uiteraard niet dat de vaklui hier de t-stukjes en knietjes voor me gaan natellen :wink:

Ziet iemand dus iets waar vraagtekens bij gezet kunnen worden, laat dan even iets weten, anders begin ik vanaf vandaag mijn eigen installatiebedrijf :D
 

C.chaplin

  • #6
Bij het nalezen van mijn eerste post zie ik dat ik getypt heb: Ik heb een voorlopige tekening gemaakt om een beeld te krijgen van de aan te schaffen materialen. Zouden jullie hier eens naar kunnen kijken en hier op kunnen reageren?

Dat is een beetje ongelukkig geformuleerd. Het gaat niet om de aan te schaffen materialen. Wat ik wil vragen is of iemand de tekening kan bekijken en hierop kan reageren, dus niet naar de aan te schaffen materialen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Het is wel een heel lang verhaal wat je zo neer zet.

Tekeningen zijn mooi gemaakt

Maar als je een installatie wilt maken dan zou je toch eerst moeten weten wat je allemaal gaat gebruiken in bv badkamers.

er vallen mij wel dingen op

Bv. 1 zit een buiten kraan dat zal wel een vorst vrije zijn want zie geen afsluiter getekend.


Dus dat betekend bij afsluiting heb je een heel stuk dood water van keuken naar buiten kraan.Je maakt een afsluiter in je meter put dus ook kort dood water

Ook ging ik een loze leiding leggen van ketel naar de keuken.
Dit is voor mocht je ooit het huis willen verkopen dan is er al een leiding waar men op aan kan sluiten zonder extra brekerij
 

C.chaplin

  • #8
Ik heb inderdaad nog wel eens de neiging om te veel woorden te gebruiken om iets uit te leggen :?

Erg bruikbare opmerking over dat hele stuk 'dood water' naar buitenkraan 1. Ik denk dat ik die buitenkraan laat vervallen. Dat scheelt ook weer aardig wat meters leiding. Dat waterpunt kan ik ook krijgen door buitenkraan 5 te gebruiken en hier een extra lange tuinslang op aan te sluiten.

Wat de badkamer betreft: Hier komt een wastafel en een douche (geen toilet). In de toekomstige badkamer (aansluitpunten 14) komt een wastafel en een bad/douche-combinatie of een apart bad en een aparte douche. Zal ik hier rekening mee moeten houden qua leidingmaat? Het lijkt me dat 15 mm. voldoende is?
 

C.chaplin

  • #9
De waterleiding zit er zo goed als helemaal in. Alle kranen geven water, het toilet spoelt door. Na 17 jaar het solderen niet verleerd! Slechts 1 klein lekje bij één van de eerste soldeerverbindingen (kwestie van er weer 'in komen'). Nu alleen nog de aansluiting voor de douche. Ik heb buitenkraan 1 laten vervallen: geen risico's van dood water meer. Hartelijk dank voor de tip.

Mvg, Charles
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
Gerelateerde onderwerpen
Waterplan badkamer nav verbouwing

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu