Waterleiding schuur

Pdorn

  • #1
Goedemiddag,

Ik heb een schuur gebouwd en hier ga ik ook een waterleiding naartoe leggen. Vanuit de meterkast (direct na de hoofdkraan) komt een afsplitsing met een 25mm Tyleen buis.
Deze buis (ongeveer 13 meter) eindigt straks in de schuur. Vanuit hier moet ik een aftakking maken voor een buitenkraan en een gootsteen in de schuur zelf.
De buitenkraan heeft een 15mm koper knel koppeling. Deze ga ik aansluiting middels een overgangskoppeling van 25mm tyleen naar 15mm koper knel.

De gootsteen zit ongeveer 2 meter verwijderd van de hoofdaansluiting. Kan ik deze 2 meter ook aanvoeren met de 25mm tyleen buis? Of moet dit ook verjongt worden naar 20 of 16mm voordat ik de kraan van gootsteen aansluit. In de woning zie je vaak dat het steeds dunner wordt bij de kranen. Het idee hierachter is volgens mij dat door een dunnere buis minder water kan, waardoor het drukverschil op het leidingnet minder groot wordt? Maar heeft dat hier ook zin?

Hopelijk is er iemand die dit weet en een helder advies kan geven wat in mijn geval het slimste is.

Gr. Peter
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Misschien direct op de tyleenslang een overgang zetten naar 15 mm koper en vanaf daar met koppelingen verder naar zowel de buitenkraan als de gootsteen? Reden is niet zozeer de stromingsremming, maar kunststof koppelingen van 25 mm zijn behoorlijk groot en veel lastiger weg te werken dan 15 mm koperkoppelingen.
 

Pdorn

  • #3
Dat is nog niet eens zo'n gek idee, bedankt voor de tip! Dat ga ik denk ik doen! Weet je toevallig ook of een terugslagklep nog een toegevoegde waarde heeft? Het idee was deze te plaatsen direct na de aftakking vanuit de woning. Dan weet ik tenminste zeker, dat alles wat er gebeurd met het water richting de schuur, nooit in de woning terecht kan komen.

Nou kan ik zo ook niet bedenken wat er mis kan gaan, maar zulke kleppen bestaan vast met een reden! Nogmaals, geen ervaring mee, maar ik wil het graag goed doen :-)
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Terugslagkleppen zijn voornamelijk zinvol als er in de schuur iets staat wat een hoeveelheid water terug zou kunnen drukken zoals een boiler. Maar wanneer je in de schuur een klein boilertje hebt voor warm water bij de gootsteen dan zit er al een terugslagklep in de inlaatcombinatie, juist om die reden. Dan is een extra terugslagklep niet nodig.
 

Pdorn

  • #5
Helder. Vooralsnog alleen koud water dus geen apparaten die druk opbouwen en water terug kunnen drukken. Ik ga er mee aan de slag! Nogmaals bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu