Waterleiding in zand: ommantelen?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Even een korte vraag.

Ik ben een koperen waterleiding van 15mm aan het leggen naar mijn keuken. Deze loopt door het zand waar de betonnen keukenvloer op gestort is. Ik heb van dit forum geleerd dat kopen en cement/gips reageert en hiervoor een ommanteling gebruikt moet worden.

Maar mijn leiding loopt alleen door zand en hier een ommanteling omheen aanbrengen is lastig omdat ik deze leiding 'door het zand' moet drukken om op de juiste plaats uit te komen, en dat wordt lastiger met de (ruwe) ommanteling.

Dat het beter is besef ik wel, maar moet het i.v.m. de aantasting?
 
Wicu, tyleen of unicor pijp gebruiken.
Neem een electra pijp.
Steek deze onder de vloer door naar het punt waar je leiding moet komen.
Plak de gewenste kunststoffen of wicu leiding daaraan en trek de pijp naar je toe.
Doe dit wel met zn tweeen.

Koperen leiding mag ook niet onbeschermd door het zand.
 
Zelf zou ik er liever voor kiezen eerst een "mantelbuis" door dat zand te drukken.

Ik bedoel in dit geval een stuk pvc afvoerpijp 32 of 40 mm mm, die je eerst erdoorheen drukt, en eventueel nog even schoonmaakt door er wat water doorheen te spuiten.

Dan ligt de waterleiding daarna helemaal veilig, kan nergens beschadigen, en bij hevige kou is bevriezingsgevaar ook weer wat minder...

Daarnaast heb je dan niet het risico, dat je nieuwe kraan meteen vol zit met zand. Moet je toch wel op letten, eerst doorspoelen voor je de kraan aansluit!

Maar ik kan natuurlijk niet beoordelen of dit mogelijk is in jouw situatie!
 
Bedankt voor de tips.

Ik ben niet zo'n voorstander van 'moderne' leidingen, zoals wici, tyleen e.d. Overigens zonder ervaring en dus volledig ongegrond, maar ik ben een beetje ouderwets in dat soort dingen.

32 mm als mantel zal denk ik wel lukken, 40 mm wordt al wat lastiger. Heb op een andere plek een 50 mm afvoer door het zand gedrukt, en dat was een hels karwei i.v.m. steen e.d., maar is uiteindelijk prima gelukt. (zie ander topic)

Ik blaas de leidingen eerst met perslucht schoon en dan wat water. Dat is het laatste wat ik doe voordat ik ze soldeer.

Als ik een "mantelbuis" gebruik voor de waterleiding, dan mag ik er zeker geen stroomdraad er bij doorheen trekken? (..... ach stom, ik weet zelf best wel dat dat natuurlijk niet mag ...)
 
Het zou me niets verbazen als je er gewoon een YMVK kabel bij zou mogen leggen, die is uiteindelijk waterdicht. Maar of je dat redt in een 32 mm afvoerpijp?

Ik raad je aan over die elektrakabel even een apart vraagje te stellen in de elektrarubriek, dan weet je het zeker! Wel vermelden dat er ook waterleiding bij komt...

NB: Los installatiedraad mag vanzelfsprekend niet!
 
Heb toch 40mm door het zand heen gekregen. De waterleiding ligt er nu ook, samen met de stroomdraden in een flexibele electrabuis. Dat was inderdaad nooit gelukt met een 32mm pvc buis.

Nu even uitpuffen met een blikje bier want ik heb net mijn eerste schreden gezet op de kunst van het stucen. Heb veel hierover opgestoken van dit forum. Zonder dit forum had ik dit nooit allemaal gedurfd.
Top, dit forum :D :!:

Bedankt heren.
 
Je hebt toch hoop ik geen losse installatiedraden door een flexibele buis gelegd?

Want dat mag door zo'n ruimte, die vochtig zou kunnen worden volgens mij beslist niet.

Alleen installatiekabel zou eventueel mogen!
 
Nee, zo'n grijze kabel die je ook in de de tuin gebruikt, maar dan die zonder gevlochten stalen mantel. (YMVK/XVMK???)
 
Nee, dat zal geen probleem zijn, maar ik dacht, als het het verkeerde is, kan het nu wellicht nog veranderd worden...
 
Een tip.

Wanneer koperleidingen door zand gaan e.d. koperleidingen afdoppen met koperen (soldeer)doppen (niet solderen uiteraard en ook niet schuren). Je hoeft ze dan niet door te spoelen/blazen.

Let er wel op dat de dop niet zo los zit dat deze loslaat, want dan ben je dop(pen) kwijt en ook zand in de buis.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan