Waterkerende folie aanbrengen.

Forno

  • #1
We gaan maandag beginnen met aanbrengen van waterkerende, dampopen folie aan de buitenkant van ons houten hellend dak (van de winter van binnen geïsoleerd). Daarvoor moeten alle pannen van het dak. Dat gaan we in stappen doen. Dus een dakvlak leeg halen en meteen folie eroverheen.

Kan het kwaad als er in de tussentijd een paar regendruppels overheen gaan? Of erger een flinke bui? Het dakbeschot heeft hier en daar wel kieren, dus echt waterdicht is het niet. Of kan een beetje vocht wel weer uit de constructie zonder gevaar voor rotting?
 

Tiho

  • #2
Als het erin kan, kan het er ook weer uit toch?
 

Forno

  • #3
Dat vraag ik me dus af. :?

Wat is nog schappelijk. Een buitje kan ik me nog voorstellen. Maar de hele dag van dat druilweer net als vandaag (in het noorden), lijkt me niet echt goed.
 

Chathanky

  • #4
Ik vraag me af hoe je het dat doet met je panlatten als je het deel voor deel wil doen.
De folie breng je rechtstreeks op het dakbeschot aan dus de panlatten moeten er ook af.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Dit is karweitje dat goed gepland moet zijn met voldoende mensen er bij om te helpen.
De dakpannen moeten er aan beide zijden van het dak tegelijk af om de druk op en van de kap te verdelen, als de pannen er aan 1 kant afgehaald worden kan de dakconstructie uit z'n verband gedrukt worden.
 

Forno

  • #6
De oude panlatten gaan er ook af. Dan komt er nieuwe dampopen, waterkerende folie op, en dan nieuwe tengels en panlatten. Dus het dak ligt wel even open.

@Jan, volgens de klusman die ik hiervoor heb ingeschakeld, zou het geen probleem moeten zijn om het dak per vlak te doen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Is hij goed verzekerd ?
 

Forno

  • #8
Het is een ZZP'er en het gebeurt wit. Dus ik neem aan van wel. Maar jij raad aan om, om en om aan weerskanten steeds een paar rijen pannen te verwijderen, tot ze allemaal van het dak zijn?
 

Chathanky

  • #9
Dat probleem zie ik ook niet. In de praktijk gebeurt dit dagelijks.
Als dat al een probleemis ga ik me zorgen maken als het flink gaat waaien. Ook dan heb je met die scheve belasting te maken.
Bij het plaatsen van een dakkapel ga je ook niet aan 2 zijden de pannen er af halen om dan vervolgens het dak open te zagen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Het beste is om aan beide kanten tegelijk te beginnen met het afhalen van de pannen, als u een paar dekzeilen in reserve houd voor een eventuele regenbui kan er niet zoveel mis gaan.
Het werkt ook veel sneller, de folie op het dakbeschot, de tengels erop en dan de panlatten, als de folie en de tengels er op zitten is het dak al dicht, dat is het belangrijkste.
De panlatten en de pannen kunnen dan in alle rust aangebracht worden.

@ Chathanky, een dakkapel is niet te vergelijken met een heel dak, vreemde vergelijking.
 

Chathanky

  • #11
`t is ook maar een vergelijking, feit is wel dat er hier in de straat enkele woningen op dezelfde manier mede de dakpannen vervangen zijn.
Met een liftje om de pannen van het dak te halen en de nieuwe omhoog kun je echter ook maar aan 1 zijde tegelijk werken.
 

Forno

  • #12
Vandaag gaan we niet het dak op, te druilerig hier in Groningen. De komende drie dagen zou het droog moeten blijven, dus dan gaan we ervoor. Tot in ieder geval de waterkerende folie er weer op zit.

We gaan het toch per vlak doen. Dat was volgens hem geen probleem. Dus ik neem aan dat hij goed verzekerd is. :o
 

Droid

  • #13
Jan schreef:
@ Chathanky, een dakkapel is niet te vergelijken met een heel dak, vreemde vergelijking.
Tuurlijk wel, dakkapel is soms bijna net zo breed als het dakvlak.

Volgens mij ben je erg voorzichting nu Jan. In theorie ben ik het met je eens, maar praktisch gezien maakt het denk ik niet zo veel uit hoor.
Bij het maken van een nieuw dak wordt ook vlak voor vlak pannen gehangen, en ook niet beide zijden tegelijk. Dan kan het ook... dus waarom in deze situatie niet?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Als er gesproken wordt over een houten hellend dak ben ik inderdaad voorzichtig, dat zijn vaak al oudere woningen die meestal alleen hanebalken in de nok hebben.
Als de zzp'er het vertrouwt vind ik het prima, ieder zijn mening.
 

Forno

  • #15
1 vlak is geheel ontdaan van panen, en op het andere vlak zijn we tot 1/3 gekomen vandaag. Tot nu toe niks te merken van binnen (even afkloppen). Dat wilde ik even melden.

Morgen gaan de laatste pannen eraf en nieuwe dampopen waterdichte folie over de bestaande tengels. We hebben de bestaande 2cm blauwe isolatieplaat tussen de tengels verwijderd. Dus nu ligt het dakbeschot weer vrij en kan lekker ademen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
In elk geval mooi weer erbij, succes.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #17
Toch nog een klein woordje van mij:

Ga er niet zo maar van uit, dat een ZZPer verzekerd is.
Want de meeste zijn dat niet, gewoon omdat het te duur is.
 

Forno

  • #18
Nou zijn uurtarief is niet de goedkoopste hoor, mag hopen dat ie daar verzekering voor afdraagt. :lol:
 

Chathanky

  • #19
Als 30 tot 100 euro al te duur is voor een aansprakelijkheidsverzekering? :?

Daarnaast blijft hij altijd aansprakelijk voor de schade.
Zo te zien is er nog een hoop bijzaken onduidelijk. :lol:

Mooie voorzet jan. :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu