Waterhoeveelheid Geberit Omega inbouwreservoir afstellen

Kluskoppel

 • #1
Ik heb onlangs een Geberit inbouwreservoir (111.010.00.1) geplaatst. Naar mijn mening gebruikt hij wel erg veel water bij het doorspoelen (zowel bij grote als kleine spoeling mag het van mij wel wat minder met het oog op waterbesparing). Geen probleem zou je zeggen, want op de vlotter kun je kiezen voor 4,5 / 6 / 7 liter. Hij stond op 6, ik heb hem versteld naar 4,5L.

Maar voor m'n gevoel lijkt er nog niet veel te zijn gewijzigd?

Hieraan gerelateerd nog een aantal vragen:
 1. Is de waterhoeveelheid van grote en kleine spoeling separaat in te stellen, of lift de kleine spoeling in verhouding mee op die 4,5 / 6 / 7 instelling van de grote spoeling?
 2. Nu zag ik dat je ook een stelschroef hebt op de vlotter van de inlaatkraan. Wat doet deze precies? Moet ik deze misschien ook aanpassen?
 3. Ook staat er in de handleiding beschreven dat het waterpeil in de stortbak halverwege een rubberen blokje moet staan (afbeelding pagina 4 handleiding), waarom is dit? Bij mij staat hij daar namelijk ruim een centimeter boven. Spoelt hij hierdoor wellicht zoveel water door? Vermoedelijk stel je dit af met de stelschroef die ik bij punt 2 noem?
 4. En nog een laatste vraag, op de vlotter van de stortbak staat ook een + (plus) en - (min) teken, wat doet deze precies? Bepaalt dit hoe snel de stortbak leegloopt?

Het is mooi spul dat Geberit, maar helaas zeggen de instructies niet duidelijk wat voor uitwerking de aanpassingen die je doet hebben.

Hierbij de handleiding van het reservoir: https://cdn.data.geberit.com/documents/966.485.00.0_01.pdf
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2


+ en - kan je de hoeveel heid water in de bak stellen als ie bij jou te hoog staat dus min draaien dat vlotter A naar beneden gaat.

klein filmpje

Vlotter schoonmaken en afstellen

 

Kluskoppel

 • #3
Ik ben er nu achter dat je dat kunt aanpassen met de stelschroef inderdaad. Dat 'blokje' zie ik alleen niet echt terug in mijn reservoir? Of bedoelen ze er deze verdikking in de behuizing mee?


In dat geval stond het waterpeil dus wel goed en moet ik hem weer iets opschroeven zodat hij halverwege dat randje staat.

Blijft de vraag waarom hij zoveel water blijft doorspoelen ondanks dat ik hem op 4,5L heb gezet...
 
 • Like
Waarderingen: Eenkhoorn

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #4
Op de valbuis zelf kun je ook de waterhoeveelheid instellen.
Maar als je te weinig water door laat spoelen, dan spoelt de poep niet goed weg door de liggende afvoeren.
Die blijft dan halverwege ergens vast plakken, en je krijgt dan op den duur verstoppingen.
Dus dat is de verkeerde besparing.
Ik zou het gewoon zo laten staan, zoals standaard ingesteld staat.

Andere fout is vaak, dat de dames na het plassen ook de kleine spoeling gebruiken.
Dat kan ook verstoppingen geven, zeker als ze veel toilet papier gebruiken om hun ... af te poetsen.
En er zijn er bij die heel veel toilet papier gebruiken.

Ik adviseer de klanten daarom altijd dat de dames ook na het plassen de grote spoeling gebruiken.
 
 • Like
Waarderingen: Haplo

Kluskoppel

 • #5
Hoi Peter,

Bedankt voor je reactie, hoewel er een kern van waarheid in zit kan het naar mijn idee toch nog wel iets minder qua watergebruik en is er ook een middenweg ;) Zeker voor de kleine spoeling.

Heb zojuist nog even weer geprobeerd, op het bodemventiel (dat is wat jij met 'valbuis' bedoelt denk ik?) zit dus een ring die je kunt draaien voor 4,5 / 6/ 7,5 liter. Heb met stopwatch bijgehouden hoe lang er water in de pot blijft stromen. Wat blijkt, het is in beide gevallen (4,5L of 6L) zo'n 12 sec. lang. Als ik dan met een spiegeltje in het reservoir kijk dan is hij bijna volledig leeg.

Hoe kan het dat mijn aanpassing geen enkel effect heeft? :-|Ik heb de ring bij de rode pijl versteld, helemaal naar links zou 4,5L moeten zijn, in het midden is 6L en rechts is 9L.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6
Dit zag ik bij andere type


boven in ook te verstellen dit stond op het plaatje tussen bediening plaat en binnen kant reservoir.

kijk nog een andere anders haast niks te vinden.
 

Kluskoppel

 • #7
Ik denk dat dat tweede plaatje de spijker op z'n kop slaat! Schijnbaar moet je voor de 4,5L spoeling het waterpeil in de stortbak laten zakken, door dus die stelschroef te verdraaien zodat de vlotter lager komt te staan.

Conflicteert alleen wel met het plaatje wat je op 30 Maart 2020, 14:20 liet zien (waterpeil mag niet onder markering staan). Had ik al gezegd dat ik de documentatie van Geberit onduidelijk vind? :mrgreen:

Moet alleen even zoeken hoe ik de vlotter eruit kan halen, dat kon ik ook nog niet zo 123 vinden.
N.B. Als dat teveel werk is dan laat ik het voor wat het is, maar ik ben ook altijd wel geïnteresseerd in hoe iets werkt (en mogelijk help ik er nog een ander mee door het hier te beschrijven).
 

RV50

 • #8
Inderdaad als je over wilt overstappen naar een kleinere spoelhoeveelheid dan dien je bij het instellen naar de 4,5ltr ook de stelschroef van de vlotterkraan aan te passen.

Deze aanpassing valt echter buiten het KIWA omdat de norm een spoeling van minimaal 6 ltr voorschrijft.

De 4,5 ltr spoeling is een optie welke wel eens wordt ingezet bij (duurzaamheidsprojecten) zogenoemde Breeam rojecten waarbij de diameter van de afvoer van de aansluitleiding max. 90mm, het afschot ook groter is en de lengte van de aansluitleiding max. 2,5mtr bedraagt tot de standleiding ivm risico op verstoppingen.

Persoonlijk raad ik het af om de instelling terug te schroeven naar 4,5ltr en zeker als je afvoer hier niet op berekend is. Je hoeft maar een keer een ontstopper te moeten bellen en je gooit direct voor jaren aan € waterbesparing in de sloot.
 

Kluskoppel

 • #9
Dan lijkt mij dat een mooie conclusie om mee af te sluiten. Ik zet de instellingen weer terug naar default (heb foto's gemaakt :cool: ) en maak de boel weer dicht.

Heb er een 110mm pijp richting standleiding aan zitten. In filmpje van Geberit laten ze zien dat het met 4,5L spoeling dan niet goed gaat:

Bij mij zit er zo'n 3,5m aan leiding tussen toilet en standleiding met 2x bocht ook nog. Als de afstand tot de standleiding een recht stuk van één meter ofzo was dan had ik het wel aangedurfd.

Achteraf had ik dus ook prima een 90mm diameter buis kunnen leggen i.p.v. 110mm :roll: De aansluitmof van het inbouwreservoir is immers ook 90mm. Heb er nu een verloop tussen zitten om van die 90mm aansluitmof naar de 110mm buis richting standleiding te gaan.Wat ik mij ook nog bedacht: in de pot zit een doorstroombegrenzer (soort afdekplug waarbij ik kan kiezen uit grote opening en iets kleinere opening). Ik kan mij voorstellen dat die de boel afknijpt (zodat het niet over de rand spettert) waardoor het water langzamer uit de stortbak stroomt. Hierdoor spoelt hij langer, maar met dezelfde hoeveelheid water als bij iemand anders met een Geberit reservoir maar met andere pot is mijn idee.
 
 • Like
Waarderingen: ABCDE

Iwancom

 • #10
De 2 witte afstelpennen voor de drukknoppen zijn te lang als je die inkort is het opgelost
Ik had het zelfde probleem
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #11
Na meer als een jaar zal het wel opgelost zijn denk ik. :denk:
 

Wdm

 • #12
Beste,
Heb dit verhaal van de week gelezen omdat ik bovenwc wilde afstellen van 6 naar 7,5 l. Mijns inziens zit het zo. De rechter afstelknop +/- is voor het vlotterniveau af te stellen zodat ca midden van de dikke streep het kraantje stopt. De afstelring zorgt ervoor dat er 6 of 7.5 l (bij mij kun je niet 4.5 kiezen) uit het reservoir stroomt. Je moet kijken naar het laagste niveau vlak nadat je hem doortrekt. Dat zal bij instelling 7.5l iets lager zijn dan bij 6l. Dit heeft dus niets te maken met het vlotterniveau: de watertoevoer moet altijd stoppen op het midden van de dikke streep links.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #13
Inmiddels is het al ruim 2,5 jaar geleden dat Kluskoppel zijn vraag hier stelde! :evil:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu