Waterglas in stuc?

Bouwtux

  • #1
Hoi. Ik heb een halfsteens binnenmuurtje begane grond waar de stuclaag vanaf kwam door vocht. Deze muur is een poos geleden geimpregneerd door een gespecialiseerd bedrijf, wel vanaf de andere zijde (om de 10cm gaten geboord, geinjecteerd) Ik wil deze muur opnieuw stucen met rotband.
Er zit helaas een spleet tussen de stenen vloer en de muur, dus daar kan/zal mogelijk wat stuc in vallen, en mijn angst is dat het stucwerk water gaat opzuigen van de vloer en/of onderste deel van de muur. Ik wil dat graag voorkomen. Ik dacht aan waterglas door het gips mengen en daar de onderste 10-15cm mee te stucen, en daarboven regulier rotband zonder waterglas, omdat het wel de bedoeling is dat de muur zijn eventuele vocht nog kwijt kan. Alleen... ik lees enkel over waterglas icm cementmortel, niets over waterglas met pleistergips.

vraagjes: 1. Is dit de juiste aanpak? 2. Waterglas en pleistergips, werkt dat okay?

Dank!
 

Tiho

  • #2
1 nee 2 nee
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Is de oorzaak van het vocht ook weggenomen?
 

Bouwtux

  • #4
> Is de oorzaak van het vocht ook weggenomen?

Zoals je kon lezen, de muur is door een professioneel bedrijf geimpregneerd, dit gebeurt vlak boven de vloer. De fundering en de kruipruimte zijn vanzelfsprekend vochtig, en dat zal natuurlijk altijd zo blijven. De gemetselde vloer is dan ook vochtig, dit is ook niet te vermijden, behalve door de vloer te vervangen. Het betreft de hal. De woonkamervloer is wel geheel vervangen voor een kunststof vloer, ik ga geen namen noemen maar de gehele dragende vloer is daar kunststof.
Dat de vloer vochtig zal blijven is geen probleem. Wat ik probeer te voorkomen is dat heel de muur weer net zo vochtig wordt als voorheen via de capillaire werking van het stucwerk. De kale muur voelt nu, zonder stuc, droog aan, dus de eerdere vochtbehandeling lijkt zijn werk goed te doen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Het is wel het eerlijke antwoord.

Impregneren is symptoombestrijding. Als het verschil in dampdruk zo groot is dat het water door de vloer getransporteerd wordt, moet je de bron wegnemen en geen barriere maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik heb echt goed gelezen hoor. Het zou heel bijzonder zijn als je probleem weg blijft. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit...

Maar terug naar je vraag. Meerdere producten door elkaar mengen is nooit een goed idee, tenzij de fabrikant dat zelf toestaat in de verwerkingsvoorschriften.

Je kan eerst de spleet opvullen en dan er gewoon tegenaan stucen. Als het eerder genoemde vochtprobleem is opgelost, is daar geen enkel risico.

Dat opvullen waarschijnlijk met een cementmortel. Plaats anders even een foto van de spleet.
 

Tiho

  • #8
Het kan ook iets langer. Je moet nooit kant en klare producten mengen tenzij door de leverancier vermeld. Zoals al gemeld hier. Maar waterglas en gips matchen sws niet.

Daarom is dit niet de goede aanpak mi. En zoals genoemt is dat niet de enigste reden.

Je zou je kunnen verdiepen in cementstuc en dan na het stucen behandelen. Ipv mengen.
 

Bouwtux

  • #9
Beste Tiho,

Ik snap je reaktie niet. In de gebruiksaanwijzing van cement staat ook niet vermeld dat er waterglas doorheen mag, maar dat is juist hoe het gebruikt dient te worden. Ook is van waterglas bekend dat het moet reageren met de kalk in het product, en dat is dan ook de reden dat het dient te worden geinjecteerd en dat opbrengen met een kwast doorgaans niet goed werkt. En rotband een "kant en klaar product"? Dat vind ik de definitie extreem oprekken.
Verder heeft waterglas vele toepassingen, zo wordt het ook gebruikt om bijv bloempotten/aardewerk waterdicht te maken. Ik begrijp niet waarop het statement "waterglas en gips matchen niet" gebaseerd is? Chemie?
 

Tiho

  • #10
Cement/kalk en gips zijn ook niet hetzelfde. Waterglas en gips geven idd een chemische reactie.

Onlangs was er een topic van iemand die het door egaline had gemengd met foto,s. Zoek dat eens op.

En waterglas trekt toch wel in een stuclaagje. Een hele muur zal niet gaan nee.
 

Bouwtux

  • #11
Hm, je hebt gelijk, ik kende het verschil tussen kalk en gips niet zo. Ik ga het even overpeinzen allemaal. Bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu