Waterdruppels komen uit bedieningspaneel geberit wc

Danwes

 • #1
Een kennis van mij heeft het volgende probleem. Hij heeft een wc met hangend toilet en nu komen er druppels water achter het bedieningspaneel van de geberit vandaan. Als ik het bedieningspaneel eraf haal dan is de binnenkant helemaal nat. Aan de andere kant van de muur waar het reservoir tegen aan is geplaatst zit de ruimte van de vloerverwarming. Kan het zijn dat de warmte die de aanvoer- en retourleiding afgeven van de vloerverwarming zorgt voor condensvorming in het bedieningspaneel van de wc? Ik heb dit namelijk niet eerder gezien. Weet iemand wat hier de oorzaak kan zijn en heeft daar een oplossing voor? Alvast bedankt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #2
Wat bedoel je met “daar zit de ruimte van de vloerverwarming”?

Vloerverwarming is niks anders dan een aanvoer + retour op een verdeler, vanwaar de slangen de grond in gaan. Deze plek moet altijd bereikbaar zijn. Zit dit allemaal achter een inbouwreservoir van een toilet?

En ja, de warmte van de aanvoer, de verdeler en slangen die de grond in gaan kan zeker zorgen voor condens. Een inbouwreservoir is altijd open, door de warmte verdampt er water uit de bak en dit slaat meer op de koude delen en dat zien we als druppels.
 

Danwes

 • #3
Ik bedoel met die ruimte dat daar de verdeler van de vloerverwarming zit. De warmte van de aanvoer (80 graden) zou die door de muur trekken en zo tot condensvorming zorgt in het reservoir van de wc? Misschien de leidingen isoleren? Is dat een oplossing?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #4
Op die manier, dus het CV werk zit aan de andere kant van de muur.

De leidingen moet je sowieso isoleren. Is allemaal verloren warmte anders. Bovendien is 80 graden aanvoer veel te hoog en kost dan onnodig veel gas.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #5
Danwes schreef:
De warmte van de aanvoer (80 graden) zou die door de muur trekken en zo tot condensvorming zorgt in het reservoir van de wc?
Warmte zorgt nooit voor condens. Warmte zorgt voor verdamping.
 

Danwes

 • #6
Die verdamping slaat tegen het bedieningspaneel omdat het vocht nergens heen kan lijkt mij? Totdat het teveel is en dan over het randje langs de muur naar beneden.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7
De inbouwreservoir kan ook lekken.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #8
@Henk253

Maar dan toch nooit zo hoog als het bedieningspaneel?
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #9
Jawel, dat kan zeker.
De water aansluiting zit op dezelfde hoogte, er kan een lekkende koppeling zijn maar ook
kan er ergens een scheurtje zitten in een slang of in een kunststof deel.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
Een aan tal weken geleden zelf haalde bediening paneel weg en het tussen schot toen spoot water me gezicht kwam achter zijde vlotter.
Ook wil een reservoir gescheurd zijn door dat de spoelpijp te lang is en door vast draaien wc veel kracht op het reservoir komt zodat daar een scheurtje in komt.
 

Dimkal

 • #11
De bak wordt gevuld met ijskoud water in een te warme omgeving. Dit zorgt voor condens. Meerdere schade gevallen gezien waarbij de condensering er voor zorgde dat het hele frame begint te oxideren en de binnenzijde van de holle wand constructie onder de schimmel komt te zitten.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

Danwes

 • #12
Is hier wat aan te doen Dimkal?
 

Dimkal

 • #13
Het verschil omgevingstemperatuur in de ombouw en de watertemperatuur moet zo klein mogelijk zijn. Ken uiteraard de installatie verder niet maar je moet voorkomen dat er warmwaterleidingen in de buurt van het reservoir lopen. Evt. Zou je de temperatuur kunnen meten in die ruimte, als dat rond de 20 graden zit dan kan het ook wat Henk aangeeft een lekkage ergens zijn.
 

Danwes

 • #14
Hierbij een foto van de vloerverwarming. De rode lijn geeft aan waar het inbouwreservoir van de wc zit. Kan de warmte van de aanvoerleiding een oorzaak kunnen zijn?
Screenshot_20240118-090726_Photo Editor.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #15
Ik zou eerder met een endoscoop gaan kijken als er geen lekkage zit bij de inbouwreservoir en door de warmte van de vloer verwarming dat dan het water vloer verdampt tegen het kouwe gedeelte aan van de reservoir bak.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #16
Koop een infrarood thermometer dan kan je zien hoe warm de wand wordt.

Probeer de deur is open te houden en het toilet zo min mogelijk door te spoelen en kijk wat er gaat gebeuren.
Walker schreef:
Warmte zorgt nooit voor condens. Warmte zorgt voor verdamping.
Dat klopt. Warme oppervlakken stralen warmte uit en maken de lucht ook warm en die trekt vervolgens met een deel, de relatieve luchtvochtigheid, naar de koude oppervlakken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #17
Controleer ook of er tocht uit het bedieningspaneel komt. Vaak voel je dit goed als de afzuigkap en huisventilator beide op maximaal staan, of het buiten hard waait.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu