Waterdruk probleem met Remeha Calenta 40 CW5

Herr Fröbel

  • #1
Beste dames en heren,

Ik heb onlangs een tweedehands Remeha Calenta ketel gekocht (bouwjaar 2013) en deze vervolgens op de begane grond geïnstalleerd. Een, eveneens tweedehands gekochte, I-Sense thermostaat stuurt de hele boel aan.

Ik heb het systeem met water gevuld tot 1,8 bar. Er is een nieuw 18 liter, 0,5 bar expansievat gemonteerd en het hoogteverschil tussen de ketel en de hoogste radiator is minder dan 4 meter.

Aanvankelijk leek alles goed te werken maar nu blijkt er toch iets niet helemaal goed te gaan. De druk loopt regelmatig, binnen een uur, terug tot soms wel 0,5 bar. Dit valt af te lezen op het display van de ketel alsook op de thermostaat welke aangeeft dat er bijgevuld moet worden.

Echter........zodra ik de warmwater kraan eventjes open doe loopt de druk weer langzaam op richting de oorspronkelijke 1,8 bar. Tevens is het ook zo dat, wanneer de druk aan het dalen is en de cv 'springt' aan, de druk ook weer oploopt.

Wellicht belangrijk om te vermelden: Er is een Hout- CV kachel op het systeem aangesloten. Om die reden is er o.a. in de toevoerleiding van de cv naar de radiatoren een terugslagklep geplaatst.

Heeft er iemand enig idee of ik met het installeren ergens iets fout gedaan heb of over het hoofd heb gezien of dat er misschien iets mis is met de cv?

Alvast bedankt!!

Hans
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #2
Foto’s vam de installatie
Groeten b
 

Marcn88

  • #3
Ex vat zit gemonteerd in de retour onder bij de ketel? en deze word niet afgesloten door een keerklep oid, want zoals uw klachtomschrijving is lijkt het net of het vat word afgesloten van de ketel als deze dan op temp is en koelt langzaam af dan daalt de druk en als de 3weg klep omloopt stijgt de druk weer
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Ik vraag me af, waarom ze een ketel van 5 jaar oud verkopen.
Zou er iets mis mee kunnen zijn. :idea:
 

DSR9500

  • #5
Druksensor mogelijk niet goed.

de vraag is, hoe test je dat eenvoudig.
 

Herr Fröbel

  • #6


Dank voor het meedenken allemaal!!

Dit is een foto van de installatie zoals die nu is. Het expansievat zit op de retourleiding ter hoogte van de bovenkant van de ketel.

Peter, de reden waarom de vorige eigenaar hem verkocht, was naar zijn zeggen, dat hij over is gegaan op een warmtepomp.

Erik, als de druksensor niet goed zou zijn zou hij, mijn inziens constant een verkeerde waarde aan moeten geven. Op het moment dat de ketel weer wordt ingeschakeld om het tap en/of cv water te verwarmen geeft hij weer de juiste druk aan.

Hans
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Boor maar eens een een heel klein 1mm gaatje in de keerklep. De ketel wordt nu door zijn eigen driewegklep + de keerklep afgesloten van het expantievat.

Jammer van die 15mm waterleidingen trouwens, had je evengoed een 28C op kunnen hangen.
 

Herr Fröbel

  • #8
Hessie, dankjewel voor je reactie.

Voordat ik de installatie aftap om de keerklep te 'modificeren' zoals je voorstelt, wilde ik je vragen of je vermoed dat dit het probleem oplost of dat het bijna zeker weet. Dit is mij niet geheel duidelijk. Ik snap wel héél goed dat elk advies dat ik opvolg geheel voor mijn eigen risico zal zijn :wink:
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Is denk ook dat er een afsluiting onstaat tussen de keerklep en de 3 weg klep in de ketel.
Gaatje boren in de keerklep(indien mogelijk)
of de keerklep verplaatsen naar de retour.
 

Marcn88

  • #10
Zoals aangegeven klein gaatje in keerklep boren of de keerklep verplaatsen naar de retourleiding 100 punten dat je probleem dan is opgelost want de 3wegklep sluit het ex vat buiten de instalatie icm met de keerklep
 

Herr Fröbel

  • #11
Nou, ik ben om....als drie vaste antwoorders van klusidee denken dat dit de oorzaak is zou ik wel heel eigenwijs zijn om het niet te proberen!

Omdat ik toch al van plan was om in de badkamer een nieuwe handdoekradiator te monteren kan ik dit mooi combineren. De installatie staat immers toch droog om de keerklep aan te passen. Daar mijn vrouw de radiator nog moet uitkiezen :roll: wilde ik tenslotte nog vragen of de huidige situatie schadelijk kan zijn voor de cv-ketel. Met andere woorden.....kan het nog even wachten?

Hans
 

Herr Fröbel

  • #12





Ik heb afgelopen vrijdag de cv-installatie afgetapt en een 1,5mm gaatje in de keerklep geboord. Jullie hadden gelijk....Hessie's idee is de oplossing van het probleem gebleken!!

Dank jullie wel voor het meedenken.

Lang leve :super:

Hans
 

knoem

  • #13
Het is een oud topic maar voor mij een relevant probleem. Zelfde situatie mijn ketel druk loopt onverklaarbaar terug. Als ik de stekker er uithaal en hem weer opnieuw aansluit is de druk weer in orde. Als ik warm water pak loopt de de druk weer iets op. Staat de ketel de rest van de dag stil dan loopt de druk naar 0,5. En als ik dan alles weer reset is die weer netjes 1,6. Ik snap er niets van.

Druksensor, driewegklep en printplaaten vervangen maar probleem blijft.

In voorgaande reactie wordt verwezen naar een keerklep, maar waar moet deze dan zitten?

In mijn leidingwerk zit het expansievat op de retour. Ketel heeft eigenlijk altijd goed gewerkt van 2016 tot nu
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Als je antwoorden wilt krijgen, dan kun je het beste zelf even een nieuw topic openen.
 
  • Like
Waarderingen: Klusvragen

Jens1982

  • #15
maar waar zat dan de keerklep in de ketel? en waar in de ketel? of zat er een keerklep bij expansievat? Graag hoor ik van jullie
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
Ook voor @Jens1982 geldt het volgende:
Peter schreef:
Als je antwoorden wilt krijgen, dan kun je het beste zelf even een nieuw topic openen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu