Te weinig waterdruk of ander probleem

Leandres

  • #1
Wij zijn onlangs verhuisd en dit huis beschikt over een forse regendouche. Echter de straal valt enorm tegen. Nu heb ik wat onderzoek gedaan en de feiten zijn als volgt;

- Watermeter heeft een Qn van 1.5m³ per uur. Dus 25L per minuut.
- De koudwaterkraan in de bijkeuken heeft een prima straal, niet gemeten maar geloof wel dat dat 25 liter per minuut zou kunnen zijn.
- Ketel hangt op de 2e verdieping
- Douche bevindt zich op de 1e verdieping
- Leidingen in de kruipruimte zijn 15mm
- Leidingen van/naar de ketel zijn 15mm
- Leidingen naar de douche zijn 15mm
- Ketel is een Nefit Topline II AquaPower HRC 30 HR Combiketel (met boiler). Volgens de sticker op het apparaat een CW6 toestel met 21L per minuut aan doorstroming.
- Bij het gebruik van de douche zie ik op de display van de ketel dat hij 4.0 liter per minuut levert.

Als de ketel daadwerkelijk 21 liter per minuut kan leveren en de watermeter dat ook aan kan dan is 4.0 liter per minuut afname erg summier. Dat verklaard ook het teleurstellende straaltje uit de regendouche.

Voordat ik nu lomp een hydrofoorpomp de leiding druk ga laten opvoeren zijn er wellicht andere zaken die voor deze issues zorgen.
 

Leandres

  • #2
Ik heb ook al geprobeerd om de doorstroombegrenzer te lokaliseren en deze te controleren, dat zou een mogelijk probleem kunnen zijn natuurlijk. Echter waar zit dat ding?! Volgens deze handleiding (nr. 32) zit hij niet op de aangegeven locatie:


 

Onderhoudtje

  • #3
Probeer het warm water eens op een andere kraan, zit hier wel meer druk achter?
 

Leandres

  • #4
Verhelderend... Ik moet verder kijken dan mijn neus lang is en meer testen.

Ketel display geeft aan:

- De heet waterkraan in de bijkeuken: 12 L/min
- Een heet waterkraan van de wastafel badkamer: 10,5 L/min
- Twee heet waterkranen van de wastafel badkamer: 13 L/min

Blijkbaar dus toch niet de doorstroomsensor van de ketel, want die beukt gewoon maximaal?

Dus moet het probleem in/bij/aan de stortdouche zitten. Dit is een mengkraan met een vaste buis met douche kop en een aparte handdouche. Wanneer ik deze aanzet dan komt de ketel op maximaal 4 L/min doorstroming. Terwijl die dus bewezen harder kan.

Iemand tips wat het kan zijn? Die douche moet toch meer water kunnen geven. Als de ketel in de badkamer al 13 L/min heet water kan leveren dan moet > 20 L/min gemengd toch zeker mogelijk zijn lijkt me?
 

Onderhoudtje

  • #5
Hierdoor heb je wel uitgesloten dat het probleem bij niet bij cv ketel zit.

Dan zou ik het zoeken in de kop van de regendouche “kalk
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Bekend verhaal met regendouche's, mensen verwachten heel veel water terwijl dat niet het geval is.
Als het buiten regent gaat het ook niet zo hard, met een regendouche hetzelfde, het gaat niet hard maar wel met dezelfde hoeveelheid water als met een gewone douchekop.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #7
Wat voor type regendouche heb je hangen is het eerste waar we mee beginnen.

en is deze misschien begrenst of gewoon verkalkt?

haal de handdouche er eens af en controleer hoeveel water deze geeft! is dit ook maar die 4 ltr dan vermoed ik de geluidsdempers in de s koppelingen.

Plaats eens een foto wil je
 

Leandres

  • #8
Het gaat om onderstaande douche. Ik weet niet welk merk het is.

Wanneer ik de slang van de handdouche los haal van de mengkraan en deze dan open zet geeft de ketel 7,5 L/min aan. Nog niet het maximale dus wat hij kan geven maar dus wel meer dan 4 L/min wat de 'regen' douche geeft.

 

TCW82

  • #9
Kun je niet 2 passende stopkraantjes op de leidingen uit de muur monteren (waar nu de thermostatische kraan zit) dan kan je die uitsluiten. misschien geen stopkraantjes maar wasmachine kraan?

zitten er geen ringetjes scheef in de leiding van de kraan naar de kop?
als je de water opbrengst meet van de keukenkraan, en dat vergelijkt met de water opbrengst van de regendouche op standje koud, zijn die dan ook vergelijkbaar?
opbrengt meten kan je gewoon doen met een emmer, streepje er in zetten met pen of stukje duct tape en dan met de stopwatch even timen.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #10
Demonteer de gehele kraan maar eens 99% dat de rubbers in de skoppelingen nog aanwezig zijn. verwijder deze en probeer nogmaals.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Had even gezocht wat voor type dit is
Grohe Vitalio start systeem

• Art. 27960001

• Hoofddouche 21 cm , 9,5 l/min

• Douche-arm 39 cm draaibare arm

• Handdouche Vitalio start 2 stralen 5,7 l/min

Hier lees je hoofddouche 9,5 liter/min en je ketel lever 7,5liter/min.

 

Kluskoppel

  • #12
De loodgieter: onlangs heb ik een vergelijkbare doucheset geplaatst (Euphoria XXL 310) en die rubberen dingetjes in de S-koppelingen ook gezien. Als ik die eruit haal heb ik nog meer water dus? :D

@topicstarter, ik zou inderdaad eens met een emmer + stopwatch kijken wat de wateropbrengst nu is. Die 4L die de ketel aangeeft is natuurlijk alleen het hete water wat hij meet.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #13
Deze zwarte rubbers komen iets voor de s-koppelingen uit en tijdens het plaatsen van de kraan en ring willen deze nogal een torderen waardoor de warm water als je de kraan net openzet voel doende is tot er warm water is en de rubbers uitzetten dus de warme toevoer afsluiten.

Heb het thuis zelf meegemaakt draai de kraan er af zitten de rubbers weer goed kraan er op en ze verdraaien met deze gevolgen van dien.

Tegenwoordig halen wij ze er standaard uit.

John
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu