Waterdichtheid muur

Kabouter_klus

  • #1
Hallo iedereen,

Ik heb het volgende probleem: zie schets situatie


Mijn buurman wil graag een veranda bouwen (zie groen gedeelte) en moet daarvoor boren en gleuven maken in de (rode) muur voor bevestiging van de veranda. De muur is opgemaakt enkel uit snelbouwsteen.

Eerst en vooral twijfel ik eraan of dit een gemeenschappelijke muur is en niet volledig mijn muur. Dat is het probleem nu niet zozeer MAAR
binnenkant van muur begint de bepleistering los te komen. De veranda van de buurman die er nu staat is gebouwd tot op een hoogte 40cm onder de bovenkant van de snelbouwmuur. Is het mogelijk dat de muur vochtig wordt en vandaar de bepleistering loskomt? Kan ik deze waterdicht maken door binnenkant van mijn muur of moet dit aan buitenkant gebeuren, dus kant buurman?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Volgens mij blijft het uw muur maar dat kunt u navragen bij een jurist.
Een bouwkundige kan antwoord geven op uw vraag over lekkage, de buurman moet dan zorgen dat dit opgelost wordt.
Het is beter eerst het probleem op schrift te hebben i.v.m. de aansprakelijkheid.
 

Chathanky

  • #3
Is het een spouwmuur?
Door een verkeerde of geen afwatering kan het zijn dat je problemen kan krijgen. Bij een spouwmuur is die kans kleiner maar niet onmogelijk.

Die 40 cm die nu over is moet wel voorzien zijn van een loodslab en die moet uitkomen op de veranda. Opspattend regenwater kan een steens muur doorweken enzo kan er vochtdoorslag ontstaan. Zonder het gehele plaatje in beeld te hebben is het lastig oordelen waar de knelpunten kunnen zitten.
 

MvanV

  • #4
ALs het dezelfde muur is als die de woningen scheidt dan is het juridisch een zogeheten "mandelige muur". Hij is dan van beiden. Je mag allebei tot halverwege boren en ankeren.

Wat niet wegneemt dat als zijn handelingen schade geven hij daar wel verantwoordelijk voor is.


Maar waarom zou een veranda meer problemen geven? Als ik het zo zie is het dan nu open? Dan houdt een veranda de muuur toch juist droger dan voorheen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu