Wateraansluiting + buitenkraan schuur

Pdorn

  • #1
Goedemorgen,

Ik ben al een tijdje bezig met het bouwen van een schuur en kom nu op het punt dat ik de waterleiding wil gaan voorbereiden voordat de muren binnen en buiten dichtgaan.
Op die manier kan ik de dampfolies binnen en buiten nog netjes afdichten. Nu loop ik tegen een aantal vragen aan die ik graag hier even wil neerleggen voor de kenners!

Ter voorbereiding heb ik een 50mm kabel beschermingsbuis gelegd van de kruipruimte (tot onder de meterkast), onder de fundering door gegraven en door de betonvloer heen. De vloer is ongeveer 15cm dik, en daaronder ligt 10cm EPS. De schuur is volledig geisoleerd en zal voorzien worden van een anti-vorst kachel. De afstand tussen de schuur en de fundering van het huis is slechts 2 meter. De totale lengte tot de meterkast is ongeveer 25 meter.

Als aanvoer heb ik gekozen voor een 25mm Tyleenslang voor drinkwater. Deze moet nog door de buis heen getrokken worden. Ik heb gekozen voor 25mm omdat ik vanuit de schuur ook nog een aftakking wil maken voor een beregeningsinstallatie. Uiteraard wil ik geen problemen met bevriezende leidingen en ook een stukje gemak, dus daarmee de volgende vragen:

- Kan de 25mm Tyleenslang op druk blijven in de winter? Of kan de slang bevriezen in de kruipruimte of de 2 meter die hij oversteekt.
- Als de aanvoerslag wel afgesloten moet worden, hoe / waar tap ik deze dan het beste af?
- Moet ik voor de buitenkraan ook een speciale anti-vorst kraan plaatsen? De gevel is in totaal straks 16cm dik. De kranen die ik vind hebben een minimale muurdikte van 23cm
- Als de aanvoerslang op druk blijft, maar ik plaats in de schuur zelf een kogelkraan, kan ik dan ook een 'simpele' buitenkraan plaatsen?

Ik heb nu de kans om het goed te doen. Als de boel dicht is en ik moet zaken aanpassen wordt het toch weer lastiger. Hopelijk heeft iemand wat goede tips!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Hoe diep ligt de kabelbeschermingsbuis? Tyleen zou met bevriezing geen probleem moeten zijn omdat het de uitzetting van het ijs elastisch opvangt, maar als de kabelbeschermingsbuis diep genoeg ligt heb je helemaal geen probleem en kun je 's winters ook de wateraansluiting in de schuur blijven gebruiken.

Ik hoop trouwens dat de buis niet teveel scherpe bochten heeft. Tyleen is wel flexibel, maar trekken over 25 meter met een aantal bochten erin kan best lastig zijn. Heb dit recentelijk ervaren met elektrakabels over 20 meter door een kabelbeschermingsbuis.

Bij de anti-vorst kraan zit het afsluitmechanisme binnen in de muur, in het warme deel. Zorg er dus voor dat dat deel aan de warme kant van de isolatie zit. Met 16 cm muurdikte neem ik aan een halfsteens muur met daarop 5 centimeter isolatie aan de binnenkant? Dan is er geen plek om het afsluitmechanisme in de muur weg te werken. Die kranen zijn meer voor spouwmuren bedoeld.

Je kunt ook een kogelkraan binnen doen, maar dan is het mooiste nog een aftapkraantje binnen aan de warme kant van de muur, zodat al er nog een beetje water doorlekt door de kogelkraan in de winter dit de leiding verlaat voordat het in de koude kraan of muurleiding komt.
 

Pdorn

  • #3
Bedankt voor je antwoord!

De kabelbeschermingsbuis gaat onder de fundering door. De kruipruimte heeft een mooi pak zand en lag op een paar cm na gelijk met de onderkant van de fundering, dus daar is het nagenoeg bochten-vrij. In de kruipruimte zelf ligt het in een heeeeeel flauwe bocht, niet noemenswaardig. Daarbij komt nog dat het geen 25 meter is maar 12,5 meter (foutje!). Ik heb 25 meter buis gekocht, maar door het midden gesneden.

Zodra de buis onder de fundering uitkomt aan de bovenkant, gaat hij met een ruime bocht naar de schuur en hier maakt hij wel een iets scherpere bocht. Mijn idee was dan ook vanuit de kruipruimte aanvoeren, zodat ik vrij kan trekken tot de scherp bocht aan toe. Vanuit daar moet ik nog 25 cm omhoog en dan ben ik er. Eenmaal er doorheen verwacht ik dat de Tyleenbuis wel wat meewerkt. Het is een kabelbeschermingsbuis met gladde binnenmantel, dus hij zou niet heel stroef moeten lopen.

De fundering ligt ongeveer op 80cm diepte, maar omdat de buis flink omhoog gaat richting de schuur, ligt hij op het meest ondiepe punt denk ik 20a30 cm onder de bestrating straks, maar dat is maar een klein stukje.

De schuur is houtskelet met houten gevelbekleding, van binnen naar buiten:
- 18mm OSB
- 95mm SLS (gevuld met 90mm glaswol)
- 22mm ventilatielatten
- 25mm zweeds rabat douglas

Als ik je goed begrijp kan ik dan dus prima een 'normale' gevelkraan pakken, en binnen een aftapkraan zodat ik de aanvoerbuis/slang naar de buitenkraan helemaal leeg kan laten lopen.

Screenshot 2020-07-01 at 10.44.03.png
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
20 tot 30 centimeter onder het maaiveld kan wel bevriezen in een strenge winter, maar de tyleenbuis gaat daar niet van kapot. Bovendien heb je een mantelbuis dus mocht de leiding scheuren dan merk je het direct omdat het water uit de mantelbuis stroomt. Er zullen dus nooit ongemerkt vele kubieke meters water door een scheur de grond insijpelen.

De kogelkraan binnen met een normale buitenkraan heb ik zelf in de garage en voldoet prima.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu