Water na regenbui blijft lang staan in tuin

Jiltdijk

  • #1
Best forum,

Ik heb een huurhuis (rijtjeshuis -> tussenhuis) met aan de achterkant een tuin van ca. 7x9 meter. In 2015 hebben we hier met toestemming van de verhuurder (het vastgoed beherende bedrijf) een eigen tuin aangelegd met ik denk iets meer dan de helft tegels en de rest border/grasveld. De tuin loopt vanaf het huis omlaag naar de schuur/garage (zie foto 1) die onderdeel is van een rij garages met aan de andere kant een plein. De tuin ligt daardoor 'ingeklemd' tussen een rij huizen aan de voorkant en een rij garages aan de achterkant. In de afgelopen acht jaar heb ik plasvorming gezien bij regen, maar dit liep over het algemeen snel weg in de zandgrond (ligging op de Hondsrug). De afgelopen dagen viel me na een regenbui op dat er voor de schuurdeur (zie foto 1), waar het laagste punt is, water stond met een oppervlakte van drie stoeptegels. Dit gebeurt vaker, maar het weglopen duurde iets langer dan ik gewend was. Een paar dagen later, na veel regen in de nacht, constateerde ik in de ochtend weer water voor de schuurdeur, maar nu over een afstand van ca. 0,75 bij 3 meter, dus veel meer. Het stond deels op het grasveld en in de border, hetgeen ik in mijn herinnering nooit eerder heb gezien. Ook hier duurde het weglopen meer dan een halve dag. Voor het eerst in acht jaar moest ik vanuit de tuin de schuur in springen om geen natte voeten te krijgen. Ik vermoed sterk dat de riolering aan de voorkant van (en voor) het huis zit. Ik kan dit uitzoeken als het relevant is. Mijn vragen:

1. Wat is de beste oplossing als ik wil dat het water sneller weg is?
2. Kan dit puur een kwestie van uitzonderlijk veel regen zijn, of betekent dit dat er na acht jaar iets is veranderd in de situatie? Voor zover ik kan zien is er geen sprake van verzakking van onze tuin en hebben de buren hun tuin in acht jaar niet verhoogd (maar onze tuin ligt wel lager dan die van de buren). Veranderingen die zijn aangebracht in het afgelopen jaar zijn: 1. het plaatsen van twee regentonnen 2. een nieuwe schutting (zie foto 2) 3. een mozaiek van 0,75x0,75 meter op cement waar eerst 20 cm los grind lag (foto 3) 4. het verlagen van een border aan de hogere kant van de tuin, zodat daar meer regenwater in loopt.

Alvast dank voor jullie hulp!
Groet,
Jilt

WhatsApp Image 2023-11-22 at 09.30.08.jpeg WhatsApp Image 2023-11-22 at 09.30.55.jpeg WhatsApp Image 2023-11-22 at 09.30.43.jpeg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Staan sloten in de omgeving hoger dan normaal?
Het zijn zeer natte weken geweest, kans dat het grondwater hoger staat dan normaal en dat het probleem vanzelf oplost.

Je kan een gat graven van rond de 50cm diep, als daar water in blijft staan dan kan je op het moment weinig, afwachten totdat het water weg is richting zee.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dat dit jaar tot heden al 959 mm regen is gevallen dat is iets boven normaal. Na jaren van ver onder normaal.
Daarbij wordt vanuit de overheid het grondwater pijl iets verhoogd.
Mij lijkt dat we en je het gewoon moeten gaan accepteren.
We zijn al veel te lang bezig om zuiver en schoon water ze snel mogelijk naar zee te lozen zodat het zoutwater gaat worden.
 

Jiltdijk

  • #4
Ok, dank voor jullie reacties!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu