Water in verfblaasjes

KnarfEirrub

  • #1
Hallo,

Vorig jaar mijn boei van het dakkapel geverfd met een solventgedragen verf. Dakkapel is 40 jaar oud, hout in goede conditie. Nu zie ik allemaal blaajes ontstaan, 2 cm in doorsnede, gevuld met water. Wat zou ik fout gedaan kunnen hebben vorig jaar? (het was niet te warm, niet vochtig, oid).
Eerdere verfbeurt heeft er probleemloos 8 jaar opgezeten.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Heeft u VOS 2010 verf gebruikt ? In en donkere kleur geschilderd? Blaasjes gevuld met water komen niet voor.

Er zijn 3 soorten "Blaasjes": gevuld met oplosmiddel, door luchtinsluiting en als gevolg van spanningen.

De eerste noemen we solventretentie: ingesloten oplosmiddel kan door afsluiting aan de oppervlakte niet uitdampen en hierdoor ontstaan blazen van 2 a 3 cm.

De tweede onstaan bij grofporig hout ( merantie ) door luchtinsluiting waarbij de opgewarmde lucht in de pori de verf opblaast. Deze knalblaasjes zijn te verhelpen door achter de zon aan te werken, en de porien voor het aflakken met een zg. porienvuller af te sluiten.

De derde categorie blazen onstaan door het opbrengen van alkydharsverf over een te dikke oude ondergrondlaag verf ( dikker dan 350 mu). Door zg intercoatreactie kan de ondergrond door verstening de flexibiliteit van de nieuwe laag niet volgen waardoor spanningsverschillen ontstaan.

Hierdoor barst de verflaag open waardoor ( mogelijk ) water kan binnen dringen bij en fikse regenbui / lekkage. Dit kan echter niet opgesloten worden omdat water verdampt en ontsnapt via de scheurvorming.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu