Water in kruipruim/ toch vochtscherm plaatsen

Arievdberg

  • #1
In het huis van circa 45 jaar oud met houten vloeren wilde ik de begande grond vloer isolerenmet Pur platen aan de onderzijde en dan eeen vochtscherm op de grondleggen. Afgelopen week begonnen et de isolatie van de vloer en toen bleek er plassen water ( circa 2, .3 cm) te staan op sommige plaatsen
Na het wegpompen met de vijverpomop was het de volgende dag weer terug. Zal dus wel grondwater oid zijn

Kan ikne "gewoon" een vochtscherm erop leggen of moet ik toch iets van schelpen, kunststof schelpen erin leggen ???
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Drainage lijkt me een betere oplossing.
 

Arievdberg

  • #3
Jan bedankt maar kan je uitleggen hoe ik dat moet doen ? IS dat een drianage slang ingraven ( hoe diep ??) en dan aansluitenop de riolering ?

Hoeveel drainage slangen zouden dat dan moeten zijn ? De oppervlakte van de kamer is ongeveer 7*3.6 en de keuken 2.5*2, dus in totaal circa 30 m2

Nog tips om dat onder de vloer te doen , ruimte is wat beperkt, zeker oim te graven. Of kan ik dan beter wat vloerdelen loshalen, maar onder de helft van de vloer zit de isloatie al

Het vochtscherm was geadviseerd als onderdeeel van de isolatiewerkzaamheden. Eeen vochtscherm op de grond neerleggen om zodoende de hoeveelheid optrekkend vocht te beperken en daarmee de kou onder de vloer te beperken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Bij een vochtscherm bestaat het grote risico dat via de fundering en de muren het vocht daar omhoog komt, dat betekent schimmel etc. op de muren.
Bij drainage wordt het overtollige water afgevoerd naar de riolering, het is op afstand moeilijk te bezien wat precies de mogelijkheden zijn, u dus u zult er iemand bij moeten halen om te adviseren.
 

Pigion

  • #5
Het is eenvoudiger en vaak ook doeltreffend om aan de buitenzijde van het huis te draineren. Je creëert dan plaatselijk grondwaterstand verlaging. Het belangrijkste is dat je een lozingspunt hebt dat lager ligt als het water binnen. Bij voorkeur is dit lozingspunt een sloot. Op de riolering kan ook, doch je loopt een kans dat bij hoog riool geen afvoer mogelijk is. De drainage slang moet van het PP-omwikkelde type zijn, dia. 65 mm is genoeg. Het kost ca. € 1,- per meter bij 100 meter afname. De drainageslang ingraven in een smalle sleuf, ca. 15 cm onder waterniveau in de kruipruimte. De sleuf vullen met goed doorlatende grond, eventueel met grof zand vullen als je b.v. leem aantreft. In geen geval gaan graven bij nat weer en de grond "versmeren" , dan laat de grond lange tijd geen water door. De plaats van de drainage is ca. 0,5 M van de muur. De drainage heeft zeer ligt afschot naar het lozingspunt, 2 cm per 10 meter is voldoende.
Pigion
 

Arievdberg

  • #6
Oke bedankt, ga maar eens graven . De grond heeft nogal wat klei. Grof zand om de drainageslang , ik schat ongeveer rondom zo n 5 cm ??

Ben echter ben als ik een schattinmg moet maken dat de riolering niet diep genoeg ligt ...... om hem op aan te sluiten. Wat dan ?
 

Pigion

  • #7
Ik begrijp dat de riolering te hoog ligt voor een drainage-afvoer. Is dat gemeten direct bij het huis? Meestal ligt de riolering bij het aansluitpunt op het gemeenteriool een stuk lager omdat een normaal riool veel meer afschot moet hebben om de vaste bestanddelen af te voeren. Je zou dan kunnen overwegen op het punt waar de rioolafvoer jullie perceel verlaat, een aansluiting te maken voor de drainage. Misschien wel wat meer graafwerk, doch het werkt.
Wat is de afstand tussen bodem en vloerbalken? Als je vel ruimte over hebt, kan je misschien gedeeltelijk opvullen meet schelpen, grof zand of schuimbeton laten aanbrengen.
Pigion
 

Arievdberg

  • #8
Vlak bij het huis ligt het riool wat hoger. Dat hebik gemerkt toen ik het toilet heb geplaatst. Ga eens wat verder graven naar de aansluiting van het gemeente riool. Maar mag ik verde van het huis ook eenaansluiting maken op het riool ??


De afstand tussen de onderkant van de balken en de grond is schat ik ongeveer 50 cm. Ik kan er redelijk ( maar wel erg nat) onder door tijgeren. We zijn de houten vloer aan de onderkant aan het isoleren met pur isolatie .
Ik heb wel wat gelzen vorodat we begonnen aan de verbopuwing van het huis over schelpen, korrels, kunststof " schelpen". Maar als je dat er in gooit dan blijft het vocht er toch nog steeds in staan ?

Als ik zo kijk dan schat ik dat een laag van circa 10/15 cm voldoende zou kunnen zijn. Mar heo kom je er dan weer door als je er ooit nog een keer onder zou moeten zijn ? ( Volgens mij zijn schelpen erg scherp
 

Fiesiekus

  • #9
Volgens mij moet je gewoon isoleren en verder het water laten voor wat het is. Misschien staat het er al 45 jaar zo in.

Wel evt. CV-pijp met iso omwikkelen.
 

MvanV

  • #10
Pur kan wel tegen wat water. In tegenstelling tot boijv glaswol houdt het het meeste van zijn isolatiewaarde.

Maar ik zou ter plekke van de plassen denk ik maar schelpen storten, oude bekende beproefde techniek. Of anders wat geel grofkorrelig zand ofzo. En er dan gewoon isoleren.

Denk er ook aan om tegen de funderingsmuren ook wat isolatie te zetten: dat scheelt ook.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu