Wat zijn deze materiaalen?

gianlu

  • #1
Groeten,
Ik schrijf je omdat ik twijfel en een beetje bang ben. Thuis heb ik een kamer (het huis dateert uit de jaren 1800) met de oude schoorsteen onbedekt. Aan de voet van de schoorsteen, onder de stenen, zit een laag van een materiaal waarvan ik niet weet wat het is. Kan er asbest in zitten? Of is het gewoon beton, of een mortel? Ze zien er alleen van binnen uit als stenen. De andere twijfel betreft het materiaal tussen de stenen aan de zijkanten (geel). Is het hier ook beton, of schuim of zo? Ik weet niets van bouwen hier in Nederland, dus ik weet niet wat ik kan verwachten. Het lijkt me vreemd om zo'n gebruik van asbest te maken, maar aangezien ik het materiaal niet ken, kwam het toch bij me op. Ik hoop dat iemand me wat duidelijkheid kan geven, ik ben een beetje zenuwachtig.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
5.jpg
6.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Die schoorsteen heeft een betonplaatje. Daar zit uiteraard geen asbest in. Maar in de schoorsteen kan nog wel een asbesthoudende pijp zitten.

Die schoorsteen en die muur erachter is waarschijnlijk niet gebouwd in de jaren 1800, maar in de laatste pakweg 60 jaar.

Als je niets aan dit soort bouwdelen wijzigt, hoef je je sowieso geen zorgen te maken over asbest. Als je van plan bent het huis (grondig) te verbouwen, overweeg dan om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Vertel die persoon dan precies wat de plannen zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu