Wat voor vulslang op deze CV-ketel aansluiting

Thomas_vr

 • #1
Hey hey!

Vraag van iemand met twee linkerhanden:

Ik heb onder de CV-ketel (Intergas Kompakt HRE) een kleine witte nop als aansluiting waar onze vulslang niet op past. We vullen op dit moment aan met een afgezaagde vulslang die we flink moeten inknijpen (Wat al snel tot een waterige bende zorgt!)

Googlen is me niet gelukt dus ik hoop dat één van jullie een antwoord voor me heeft.

Alle hulp is welkom!

Groetjes,
Thomas

P1.jpeg P2.jpeg
 

Onderhoudtje

 • #2
Dit is geen vulpunt, dit is een ontluchter die meestal op een radiator zit.
Op de foto's is geen vulpunt te zien, misschien in de badkamer of op een radiator waar de wasmachine staat.
 

Thomas_vr

 • #3
Mhmm als ik deze "ontluchter" open draai stort er wel flink wat water naar beneden en gaat de druk snel richting 0, en als ik de kraan erop aansluit kan ik die druk wel richting 2 bar krijgen.

Als de ontluchter zo hoort te werken heb ik denk ik een flink creatieve manier gevonden om hem bij te vullen haha
 

Charel

 • #4
Ja, het is inderdaad niet het meest gebruikelijke kraantje maar het kan wel perfect dienen met een goed passende (tuin)slang.
Het is ook zeker niet bedoeld als ontluchtingskraantje want dan staat het op de verkeerde plek. Dan had het bovenaan de installatie moeten staan.
Soit, je moet gewoon de maat opnemen van die aansluitnippel en op basis daarvan een soepele slang met slangklem aanschaffen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #5
Dat witte ding is een aftapper.
Je hebt waarschijnlijk ergens anders in de woning en vulkraan.
Kijk eens op de radiator in de badkamer of keuken, dat heb je de meeste kans.
 

Thomas_vr

 • #6
Bedankt voor de reacties,

Ik ben nog even gaan zoeken en kwam dit kraantje tegen op de radiator in de keuken (zie plaatje). Is dat de aansluiting die ik nodig heb? Hij staat vlakbij de koudwaterkraan.

Groetjes,
Thomas

20230128_171724.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #7
Ja, dat is de vulkraan, daar past een standaard vulslang op.
Hopen dat de waterkraan de juiste (passende) aansluiting heeft.
 
 • Like
Waarderingen: Thomas_vr

Charel

 • #8
Inderdaad dat is daar voor voorzien maar het is wel onhandig dat je dan tijdens het vullen de drukstijging niet in het oog kunt houden. Dat kan bij de ketel wel.
Zo bijvullen met een losse vulslang is eigenlijk redelijk primitief te noemen, je moet er in elk geval dan telkens op letten dat je voor je de slang aankoppelt deze vol water laat lopen. Zo niet stuur je tijdens het bijvullen ook telkens heel wat lucht (uit de lege slang) mee in de installatie.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #9
@Charel voor zover ik weet mag er geen permanente verbinding tussen de vulkraan en de installatie zijn (ivm legionella, vervuiling etc).
 

Charel

 • #10
Ik weet niet hoe het in Nederland zit maar in Belgie wordt daar standaard een vulset voor voorzien. Deze bestaat uit een versterkte flexibel van ongeveer 60 of 80 cm met daarbij een terugstroom- en overdrukbeveiling en aan weerszijden een vulkraantje.
Dit set wordt quasi vast verbonden maar kan in principe als los worden beschouwd vermits het stuk flexibel van wartels is voorzien die je kan losdraaien.
In ieder geval is bijvullen hiermee stukken veiliger dan met een losse tuinslang die niet over die beveiligingen beschikt en waarbij het cv water bij onhandig gebruik of ongelukkig toeval kan terugvloeien tot in uw sanitaire installatie.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #11
Van iemand hier op het forum, die heel goed op de hoogte is met verwarmingsinstallaties, kreeg ik, toen ik een paar jaar geleden ook zei dat er geen vaste verbinding mag zijn, via PB de volgende correctie:
Het is de laatste jaren toegestaan om een vaste vul verbinding in een CV installatie te maken kraan met EA keerklep en dan kan er niets gebeuren.
Overigens zou het hier vrij makkelijk op te lossen zijn, door die witte aftapper bij de ketel te vervangen door een echte vulkraan, wel even letten welke maat er in dat T-stuk zit. Alleen moet daarvoor het systeem wel leeg en omdat de ketel (zo te zien aan de foto) onderin het huis zit echt helemaal leeg.

Of je er dan gewoon een losse vulslang bij doet of de moeite neemt om een (goedgekeurde) constructie met keerklep te maken, kun je dan altijd nog bepalen.
 
 • Like
Waarderingen: Edwinnn

Ronny

Specialist Verwarming
 • #12
We zitten hier in Nederland en daar is het gelukkig niet toegestaan, om diverse redenen.
Het bjivullen op het punt in de keuken is geen probleem, vrij logisch en als de druk te snel stijgt
dan zet je de koudwaterkraan een klein beetje open in plaats van helemaal. Soms is het niet zo moeilijk.
 

Charel

 • #13
@Ronny
Ik weet ondertussen dat een vulset zoals ik ze beschreef en zoals ze in een moderne installatie standaard wordt gebruikt ook in Nederland is toegestaan. Dat kan je evengoed een niet vaste verbinding noemen als een verbinding met een tuinslang.
Bovendien is zulk vulset veel handiger, veel netter en veel veiliger.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #14
Een vulset is altijd handig en nodig, maar daar gaat het hier niet over.
 

Thomas_vr

 • #15
Ah top, Dan ga ik snel een nieuwe onafgezaagde vulslang halen.

Bedankt iedereen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu