Wat te doen, na het bleken van meubels??

Willyjan

  • #1
Ik wil mijn gelakte blank eiken meubels bleken, daar ze erg gelig zijn geworden. We hebben nu een nieuwe licht eiken tafel aangeschaft, en er is nu veel kleurverschil tussen mijn meubels ontstaan. Ik heb ze eerst ontvet met ammoniak, en daarna grof, en daarna fijn geschuurt. nu wil ik ze bleken met 30 % waterstofperoxide, en schilders ammoniak, zoals hier al ergens vermeld staat.
Moet ik eerst de meubels nog schoonmaken ?afwassen (schuurstof) voor het bleken??
Moet ik de meubels na het bleken schoonmaken?? en met wat ?? water??
Heeft iemand advies wat er dan als bescherminglaag op de meubels mag? Ik wil ze n.l zo licht mogelijk houden, maar wel beschermen voor zonlicht, en vuil. Ikzelf denk aan a:matte lak op waterbasis, maar worden daar de meubels al niet donkerder van?? of zeep (ook op het forum geweest) wie kan me helpen om het juiste te kiezen! Bedankt alvast willyjan
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Volgens mij kun je door alleen te schuren al aardig in de buurt komen van de nieuwe tafel. Verkleuring van blank eiken wordt namelijk vooral veroorzaakt door de lak die vergeelt. Het lijkt me dat je met bleken helemaal niet in de buurt van de nieuwe tafel komt kwa kleur.

Na het kaalschuren gewoon blank lakken. Dat is het meest praktisch. De tafel zal waarschijnlijk ook gelakt zijn.
 

H@ns

  • #3
Het hout verkleurt, niet de lak!
Met ammoniak kleur je het eiken alleen maar donkerder dus uit de buurt blijven daarmee!
Schuren tot de lak er af is en daarna schuren tot de kleur gelijk is aan je nieuwe meubels
Watersofperoxide geeft een wit/grijskleuring bij eiken, jij wilt een naturel kleur
 

Willyjan

  • #4
Jammer dat ik vanavond bericht kreeg op mijn vraag wat te doen na het bleken van de meubels. Ik heb vanmiddag (na het goed schuren) en ja de kleur was al redelijk licht, de meubels eerst met waterstofpeoxide 30 %, afgewassen en meteen ammoniak er over,er kwam wel veel bruine kleur van af. Nu staan ze te drogen, maar inderdaat de kleur is wel verandert,ik dacht dat dit kwam omdat de meubels nog vochtig zijn, maar na het lezen van het laatste bericht, denk ik dat het deze kleur blijft.
Kan ik het nog terug draaien?? goed afwassen, of weer schuren?of???, graag zo spoedig mogelijk bericht aub, bedankt groetjes willy
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Als de verkleuring blijft kun je proberen deze weer weg te schuren. @ Hans: natuurlijk verkleurt ook het hout. Mijn ervaring is echter dat ook de lak vaak aanzienlijk vergeelt. Zulke beste kwaliteit lak zit er vaak niet op de blank eiken meubelen.
 

Kees61

  • #6
Celluloselak kan behoorlijk vergelen.
En welke kwaliteit lak er gebruikt wordt, hangt natuurlijk van de fabrikant af en niet van de houtsoort.

Bij bleken met waterstofperoxyde en ammoniak, kan het even duren voordat het resultaat bereikt is. Met eikenhout zou ik toch zelf eerst een proefstukje maken. En nawassen met schoon water. Daarna moet je het nog even glad schuren met een fijn papiertje, voordat je het gaat lakken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu