Wat te doen met het stopcontact in de douche ?

Veertje

  • #1
Hi medeklusssers,

Ik had even een vraagje over mijn badkamer die ik volgende week ga verbouwen.

Ik zit namelijk met het volgende probleem, op de plek waar nu de WC staat komt een gedeelte van de inloop douche, dit allemaal is eigenlijk prima alleen kwam ik er later achter dat de wc afvoer via een sanibroyeur (vermaler) deze zit natuurlijk op het stroom en de vorige bewoners hebben hiervoor achter de wc een stopcontact laten bouwen.

Nu is mijn vraag wat doe ik met dit stopcontact op 30 cm hoogte ? hier sta ik straks namelijk te douchen, we zijn voornemems om over de huidige tegels heen te tegelen, dus ook over deze contactdoos. is er een kans als ik dit stopcontact weghaal, en soort deksel er op zet en de kabels blijven daar achter en ik laat er overheen tegelen dat er een kans is dat er ooit water bijkomt ? dit willen we natuurlijk ten alletijden voorkomen.

Of heeft iemand een ander idee ?

Alvast bedankt !

Vera
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Stopcontact met bedrading moeten verwijdert worden.
 

Swblom

  • #3
Als een en ander volgens de regels is aangelegd lopen de draden van een centraaldoos naar het stopcontact. Meestal is deze centraaldoos het punt waar ook de plafondlamp hangt. Soms is het een met een deksel afgedekte doos op een ander punt (ben hem wel eens achter de spiegel tegengekomen)

Eerst de spanning van de groep af. Probeer dan eens de plafondlamp weg te halen en kijk of hier achter een knooppunt van draden zit. Als je dan ook het stopcontact weghaalt en eens aan de draden trekt/rammelt zie je hopelijk iets in de doos boven de lamp bewegen.

Als dit het geval is kun je de draden van het stopcontact eenvoudig in de centraaldoos afgekoppeld en terug uit de buis getrokken worden.
 

Bobbob

  • #4
Als een en ander volgens de regels is aangelegd lopen de draden van een centraaldoos naar het stopcontact. Meestal is deze centraaldoos het punt waar ook de plafondlamp hangt. Soms is het een met een deksel afgedekte doos op een ander punt (ben hem wel eens achter de spiegel tegengekomen)
Bovenstaand mag zelfs niet meer in een moderne installatie omdat de draden voor verlichting dunner zijn dan die voor stopkontakten , wat je wel kan doen is je stopkontakt verplaatsen naar de achterkant van de muur , dus gewoon de bestaande buizen verlengen tot je aan de adere kant van de muur uitkomt en daar zet je dan een stopkontakt of aftak/verbindingsdoos . zodoende staat het stopkontakt buiten de natte ruimte en kun je indien nodig later nog reparaties uitvoeren .

BOB.


Beste, de regels liggen in Nederland soms net wat anders dan in België, mod.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
De buis moet echter wel 40mm diep liggen gezien vanaf de badkamer anders bevind de installatie zich in zone 1 en dat is niet toegestaan.
 

Bobbob

  • #6
In theorie wel maar ik heb nog nooit een controleur de diepte van de buizen zien nakijken :wink: , maar na de afwerking zal aan die 40mm-norm wel voldaan zijn :D . Natuurlijk mag je de regels niet minimallizeren maar als de toepassing in elke lidstaat van de EU-zone anders is heb ik toch mijn bedenkingen bij de toepassing ervan :shock: .

Bob
 

Swblom

  • #7
Ik snap het advies van Bobbob niet helemaal, misschien omdat hij mij niet snapt?

Ik probeerde de vraagsteller een hint te geven waar zij mogelijk een centraaldoos kan vinden. Indien zij die gevonden heeft daar de draden naar het stopcontact uitzoeken. Indien zij die draden heeft gevonden kan zij die dus afkoppelen en uit de buis trekken. Eventueel de buis nog afdichten aan de stopcontactkant en dan wegwerken.

Dan is het stopcontact dus weg, en dat is volgens mij wat gevraagd werd. Ik snap alleen de opmerking van Bobbob niet geheel dat een centraaldoos (achter de spiegel?) niet meer is toegestaan en dat het dus aan te bevelen is het stopcontact naar een andere ruimte te plaatsen. Kun je je daarin wat verduidelijken?

Natuurlijk kan het zijn dat het bij vraagsteller anders is aangelegd of dat zij het helemaal handig vind om nog een stopcontact erbij te krijgen in een andere kamer.
 

Bobbob

  • #8
Swblom:
Ik snap het advies van Bobbob niet helemaal, misschien omdat hij mij niet snapt?


Dat zou mss wel kunnen zijn , we spreken dan wel allebij Nederlands :D maar soms is de betekenis heel anders :shock: . De wetgeving in verband met badkamers is bij ons de volgende : Alle bedrading in vob of xvb-kabel met een sectie van 2.5mm2 met in het verdeelbord een zekering van max 20A , 30mAdiff en een apparte aardings-beveiliging in de vorm van een lus naar alle aanraakbare metalen zoals waterleiding , metalen baden , douches en noem maar op . bij een apparte bedrading voor verlichting mag die in 1.5mm2 met een bescherming van Max16A .Als er via een centraal(verlichtings)punt een stopktkt word afgetakt , wat afgeraden wordt , dan kun je gewoon de werkwijze volgen die jij voorsteld : de bedrading en het stopktkt eruit en alles dicht maken . Als je met een apparte kring zit voor de stopktkt moet je wel de doorverbinding met de rest van de stopktkt voorzien deze moet dan wel volgens de normen gebeuren en zeker niet aanraakbaar zijn van in de douche of bad . :mrgreen:

Bob
 

Swblom

  • #9
Laten we maar even afwachten wat er voor reaktie terug komt van de vraagsteller.

Groet
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
@bobbob , we spreken van Nederlandse normen niet over Belgische uitvoeringen.
De opbouw die je geeft is in NL niet toegestaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu