Wat te doen met antieke groepenkast

iris_1991

  • #1
Hoi,

Het huis dat ik net gekocht heb, heeft nog een antieke groepenkast met 2 ouderwetse stoppen.

groepen.png


Volgend jaar wil ik met de keuken beginnen en dan de hele groepenkast en aardlekschakelaar vervangen, eigenlijk was het helemaal niet mijn intentie om nu al met de bedrading bezig te zijn, alleen bleek het oude deel van het huis de originele bedrading nog te hebben (katoen en rubber mantel in koperen buizen), dit was helemaal vergaan. Het nieuwere deel (jaren 70) heeft wel modernere kabels en vraagt dus niet zoveel aandacht. Straks moet ik met de slaapkamer boven bezig en daar wil ik ook een washok maken. Nu wil ik de slaapkamer en het washok graag allebei een eigen groep geven. Is het toegestaan om alleen dit groepenkastje te vervangen en de huidige aardlekschakelaar eerst te laten voor wat het is? Of is het dan beter dit allemaal te laten zitten en alleen een uitbreidingskastje op te hangen? Belangrijkste is dat het veilig is, durf eigenlijk niet voor de huidige aardlekschakelaar iets te doen omdat dat dan de spanning er niet af kan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je kan beter direct alles voorbereiden op de nieuwe situatie.
Er zal een hoofdschakelaar moeten komen.
Minimaal 2 aardleks.
En dan maximaal 4 eindgroepen per aardlek.
 

iris_1991

  • #3
Eigenlijk heb je ook gelijk en de kosten van een complete nieuwe groepenkast (die wel aan de eisen voldoet) vallen me ook 100% mee. Alles na de meter mag ik toch zelf vervangen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Officieel niet.
De fabrikant heeft in de installatie voorwaarden staan dat dit alleen een vakbekwaam installateur dat mag.

Je zal waarschijnlijk toch een zegel moeten verbreken en dat is strafbaar!
Dus moet je een installateur moeten hebben met zegelrecht.
 

iris_1991

  • #5
Dan toch maar een uitbreidingskastje voor nu en volgend jaar een installateur laten komen als ik ook de keuken aanpak (dan wil ik ook een inductiekookplaat plaatsen).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dan ben je dus een onnodige investering aan het doen en deze kast is niet uitbreidbaar.
Bij een uitbreiding moet je ook een hoofdschakelaar plaatsen, en die aardlek mag je niet op uitbreiden omdat een installatie over 2 aardleks verdeeld moet zijn en het mogelijk ook nog een 300 of zelfs 500mA type is. En die zijn niet meer toegestaan voor woonhuizen.


Plaats gewoon een nieuwe kast met alle uitbreidingen voorbereid en eventueel nog wat extra reserve posities. 1x investeren en je bent direct 100%veiliger dan de bestaande situatie.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Niet meer gaan uitbreiden op dit antieke spul, dat moet je echt niet meer willen.

Waarom zou je nu nog extra geld uitgeven als je volgend jaar toch alles vervangt?
 

iris_1991

  • #8
Omdat ik er heel snel in moet en het bewoonbaar moet krijgen voor nu. Maar als ik het goed begrijp heb ik 2 keuzes: er vanaf blijven (want dan voldoet het aan de regels van toen het was geinstalleerd) of alles direct vervangen. Had gehoopt dat er iets te doen was om voor nu meer groepen te krijgen, zodat ik daar al kabels voor kon trekken en aansluiten.
 

iris_1991

  • #9
Ik kan natuurlijk een oude groepenkast van marktplaats halen met 3 of 4 uit ongeveer dezelfde periode en die er opzetten, dan kan ik claimen dat het de originele installatie betreft (ik ben geniaal :wink:).

Net maar een paar installatiebedrijven gemaild voor een offerte, lijkt me toch de meest verstandige optie.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #10
iris_1991 schreef:
(dan wil ik ook een inductiekookplaat plaatsen).
Ik sluit me bij de antwoorden van Headhunter en Vonkentrekker aan.
Prioriteit is om alle katoenen bedrading te vervangen.
Oude groepenkast laten vervangen door een vakman, die jouw wensen kan omzetten in de juiste groepen indeling en naar de huidige maatstaven.

Dat je op inductie wil gaan koken is bij de keuze van een groepenkast ook zeker een belangrijk issue, en ook misschien de keuze voor een 3 fasen installatie,
een installateur kan je er het fijne over vertellen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Je kan ook prima zonder re.men rijden en claimen dat dat al zo was, als eigenaar blijf je aansprakelijk.

Ik snap dat je er snel in wilt maar een kast vervangen kost een vakman een uur max. En dat kan ook gewoon in een bewoonde woning.
Veiligheid doet er niet toe?
 

iris_1991

  • #12
Dat was gekheid, ik wacht de offertes even af. In ieder geval ben ik al begonnen alle katoenen bedrading te vervangen en in de woonkamer alles netjes via centraaldozen te laten lopen. In het ergste geval laat ik het verder zoals het is en trek ik de nieuwe draden zo dat ze volgend jaar makkelijk omgezet kunnen worden in losse groepen. Ik wilde tot volgend jaar wachten om een goede buffer bij elkaar te sparen, maar de katoenen bedrading durf ik echt niet mee te wachten. Dat is mijn hoofdprioriteit.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Ik ben toch meer van veiligheid vanaf de meterkast.
Een goede aardlek en goede automaten verhoogt de veiligheid meer dan je nu doet door vervangen van de draden.
Je weet niet eens of je aardlek werkt als het moet.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #14
Het is allebei even belangrijk, om het gelijk voor elkaar te hebben.
 

iris_1991

  • #15
The headhunter schreef:
Je weet niet eens of je aardlek werkt als het moet.
Daar heb je wel een punt. Zat meer aan de zekeringen te denken, die ouderwetse smeltzekeringen werken prima. Zal in ieder geval even uitzoeken wat voor aardlekschakelaar er nu in zit. Maar 300mA / 500mA lijkt me realistisch gezien de leeftijd.
 

Kees70

  • #16
Bij een renovatie ben je sowieso verplicht om te voldoen aan de laatste normen voor het gedeelte dat je renoveert. Je groepenkast zal dan sowieso vervangen moeten worden met een groepenkast met hoofdschakelaar en minimaal 2 aardlekschakelaars 30mA. Na oplevering van je vernieuwde installatie zal je die moeten meten. Grote kans dat stoffen bedrading niet door de test komt ivm doorslag. Dus beter maar gelijk vervangen lijkt mij. Voor extra weetjes raad ik je aan om een gratis ebook over groepenkasten hoe je fouten voorkomt te downloaden op de website van 123groepenkast. Daar staat ook een goed artikel over aan welke norm je eigenlijk moet voldoen in het geval van een oude installatie: https://123groepenkast.nl/10_Nieuwste_Normen
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #17
Interessant verhaal over het toepassen van 3 fasen ALS i.c.m. 2 polige eindgroepen, deze heb ik al eens eerder gelezen.
Het verbod op gebruik van deze combinatie is dacht ik terug gedraaid tot een advies om deze combinatie niet toe te passen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu