Wat is het verschil tussen strak stuken en schuurwerk?

M.scholten

  • #1
Komende dinsdag staat de stucadoor voor de deur van mijn nieuwe huis, maar ik krijg maar niet duidelijk wat het verschil is tussen 'strak stucen' en fijn schuurwerk?

Mijn wens is als volgt:
De muren hoeven niet spiegelglad te worden (lijkt me heel erg kwetsbaar en besmettelijk), maar ik wil absoluut geen 'patroon' in de vorm van een bepaalde 'veeg' en ook geen korrel.

Daarnaast wil ik ook liever niet dat ik alle muren direct nog moet nabehandelen (schuren en/of schilderen) als de stucadoor klaar is.


Mijn concrete vragen zijn:

Moet glad stucwerk altijd nog geschuurd worden om luchtbelletjes te verwijderen? En moet glad stucwerk persé nog geschilderd worden? Wat als je het niet naschildert; geeft het dan alleen wat af of is het ook extra kwetsbaar? En is glad stucwerk meer werk en dus duurder?

Zit in schuurwerk altijd een patroon in de vorm van de 'veeg' waarmee opgebracht? En zit in schuurwerk altijd een korrel?

Ik hoop dat iemand me duidelijkheid kan geven![/list]
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
In schuurwerk zit altijd een korrel, glad stucwerk wordt geacht een glad oppervlak op te leveren.

Hoe korrelig, en hoe glad, zal mede afhankelijk zijn van de opvatting en werkwijze van de stukadoor, en dat is iets dat je met hem moet overleggen.

Wij kunnen niet zien wat zijn plannen zijn, en bovendien is Klusidee bedoeld voor hulp bij zelf verrichten van een klus. Vraag het dus even aan hem.

Verdere informatie is bijv. hier en hier te vinden.
 

EdP

  • #3
Als het niet spiegelglad moet worden, maar zeker geen korrel of structuur, dan zou ik aanraden: glad stucwerk (rotband, goldband) en dat afwerken met een structuurverf met heel fijne structuur. Dat geeft een tamelijk glad effect, maar geen spiegel.
 

Red

  • #4
En hoe kwetsbaar is zoiets? Spachtelputz is behoorlijk stevig, wanneer je er tegenaanstoot gebeurt er niet zomaar iets, maar hoe zit dat met glad stucwerk, wat later wordt afgewerkt met een structuur verf? Ik moet de (loszittende) granol in het trappenhuis en hal gaan slopen en dat ook later laten afwerken

bvd
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
M.scholten schreef:
Komende dinsdag staat de stucadoor voor de deur van mijn nieuwe huis
Dat stucwerk zit er inmiddels al 14 dagen op hoor! :wink:

Indien de vraag voor jezelf bedoeld is, dan graag zelf onderwerp(en) beginnen, en niet voortborduren op het onderwerp van een ander.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu