Wat is het nut van Euroconus?

Helpmnkoelkastisstuk

 • #1
Voor ik mijn CV-systeem op de schop neem verdiep ik me eerst even in de verschillende soorten aansluitingen die er bestaan. Daarbij kom ik geregeld de zogenaamde "Euroconus" tegen. Ik begrijp dat dit een speciaal soort aansluiting is die niet op het draad dicht, maar met een rubberen pakking en een conische binnenkant wordt aangesloten.

Om het een beetje te structureren hier een rijtje genummerde vragen:
 1. Ik zie dat Euroconusaansluitingen vooral (of alleen maar?) op onderblokken en verdelers zitten. Klopt dit?
 2. Radiatoren zelf zijn volgens mij altijd gewoon duims (Rp, dus binnenschroefdraad). Klopt dit ook?
 3. Volgens mij heb ik nu geen Euroconus, maar alleen voetventielen en kranen. Geen onderblokken of verdelers (wil ik wel gaan toepassen denk ik). Maar als je wél onderblokken hebt, waarom zit dat dan met Euroconus aangesloten? Wat is het voordeel?
 4. Is zo'n onderblok dan eigenlijk niet een hele omweg? Eerst van duims of dunwandig of MLC naar Euroconus op het onderblok, dan weer terug naar dunwandig en dan naar duims voor de radiator...? :shock:
 5. Wat is überhaupt het voordeel van een onderblok afgezien van de aansluitingen? Dat het netjes naast elkaar uit de vloer of de muur naar de radiator toe geleid kan worden?
 6. Wat voor draad heeft Euroconus? (Niet dat het echt uitmaakt, want ik neem aan dat alle Euroconusaansluitingen op elkaar passen, maar ik ben gewoon benieuwd.)
 7. Waar men het hier over heeft: https://www.installatiestore.com/eurokonoeuroconus-knelkoppelingen-voor-kunststof-meerlagenbuis-/, "Eurokono/Euroconus", dat heeft toch niks te maken met Euroconus voor onderblokken en verdelers? (Verwarrend! :?)
Bedankt alvast!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  Euroconus zijn knelkoppellingen voor kunststof buis, een euroconus onderblok is dus een onderblok dat direct op kunststof gekneld kan worden.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #3
  Euroconus is gewoon een standaard, de meeste startstukken zijn euroconus
  maar ook aansluitblokken, aansluitsets, ventielen
  en zelfs op verschillende warmtewisselaars van ventilatorconvectoren
  zit een 3/4 Euroconus aansluiting met buitendraad.
   

  Combiketel

  • #4
  Ik denk dat je je veel te druk maakt om irrilivante dingen. :wink:

  Gewoon even wat foto's posten van je aansluitingen op de radiatoren (zij, onder, midden) en de buis waarmee je de radiatoren wil aansluiten. Dan kunnen we hier wel een advies geven over hoe en wat.

  Er zijn namelijk tientallen manieren om een radiator aan te sluiten.
   

  Helpmnkoelkastisstuk

  • #5
  Ok bedankt tot zover. Ik heb even verder gestudeerd. Tja ik moet toch een beetje begrip hebben voordat ik ergens kan beginnen. En ik vond de Euroconus behoorlijk verwarrend, vandaar!

  Ik wist niet dat Euroconus alleen maar voor het aansluiten van kunststof buis wordt gebruikt. Maar eigenlijk wel logisch, net zoals je ook kunststof (meerlagen)buis kunt knellen in een gewone knelkoppeling met de juiste knelset ('insert') die bij het soort kunststof buis hoort. Moet je dan voor Euroconus weer een bepaald soort knelset hebben of kun je ook gewoon die voor knelkoppelingen gebruiken? En indien het eerste, hoe heet zo'n knelset voor Euroconus?

  Als ik het goed begrijp zit het dus zo met de rest van de antwoorden:
  1. Euroconusaansluitingen zitten zeker niet alleen op onderblokken en verdelers, maar ook op sommige staartstukken en convectoren (die dus direct met kunststof meerlagenbuis worden aangesloten).
  2. Ja, met enkele uitzonderingen (sommige convectoren dus).
  3. Het is gewoon een standaard om je radiator met meerlagenbuis aan te sluiten (blijkbaar alleen gebruikt bij CV-installaties; niet voor sanitair).
  4. Allereerst: alleen voor kunststof buis (MLC) gebruik je dus Euroconus, niet voor cv-buis. Voor CV-buis zul je een ander onderblok moeten gebruiken dat daarvoor geschikt is.

   Vanuit het onderblok ga je meestal naar de aanvoer van de radiator met dunwandige CV-buis (verzinkt staal), en dan via een knelkoppeling naar de kraan. De kraan zit vaak via een zogenaamd staartstuk (conisch R puntstuk) in de radiator bevestigd. Het staartstuk zit op de kraan via een rubber pakking. Hierdoor kun je makkelijk de radiator even ontkoppelen.

   De retour zit ook weer via een tussenstuk met een rubberen pakking op het onderblok aangesloten.

   Er zijn ook radiatoren die de thermostaatkraan geïntegreerd hebben, in welk geval je zowel de aanvoer als retour direct aansluit op het onderblok (de leidingen naar de aanvoer/kraan lopen dan intern).

   Zonder onderblok aansluiten kan natuurlijk ook, dan moet je als je Euroconus (voor MLC) wilt gebruiken eerst een staartstuk en los voetventiel hebben dat Euroconus ondersteunt.
  5. Zie ook de vorige vraag. Je kunt de radiator makkelijk loskoppelen. In het onderblok zit namelijk een ventiel (zonder onderblok heb je een los voetventiel nodig) waarmee je de retour kunt afsluiten (en soms ook de aanvoer?). Daarnaast kun je door aanvoer en/of retour te knijpen via dit ventiel de radiator inregelen (maar ik lees dat dit beter is via een dubbel instelbare thermostaatkraan).
  6. Gewoon BSPP volgens mij. De maten worden dan ook in duims/inch (") aangegeven (wat wel een beetje vreemd is, want je meet kunststof meerlagenbuis in mm, maar de knelsets moet je dus goed bij elkaar zoeken, voor bepaalde maat mm en inch/").
  7. Dat is dus wel Euroconus. Alleen blijkbaar is dit merk dat ze verkopen Comisa/Ravani wel fan van de Euroconus dus hebben ze een groot deel van het assortiment in die standaard (ook voor sanitair).

  Ik hoop dat ik het zo een beetje goed begrepen heb! Ik hoor het graag als er iets niet klopt. :)
   

  Helpmnkoelkastisstuk

  • #6
  Begrijp ik uit de stilte dat het allemaal klopt? :lol:
  Hier zie ik trouwens ook een onderblok met meerlagenbuisaansluiting, alleen dit is geen Euroconus, toch?

  Link.
  Althans, dat staat nergens vermeld. Het wordt dat weer wel in duims aangegeven. Maar er staat ook dat er M22 en M24 varianten zijn van dit onderblok: metrisch dus. Maar wat is er dan M22/M44? De aansluiting op het (retour)staartstuk?   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #7
  Het is een hele studie om alles door te lezen, daar hebben we niet altijd even veel zin in.
  Is dit wel een klusvraag, en is je koelkast inmiddels wel gemaakt?
   

  Helpmnkoelkastisstuk

  • #8
  Sorry voor de grote lap tekst! Ik denk alleen dat het toekomstige vragen scheelt als ik wat meer begrip heb van dit soort basisdingen.

  Sinds mijn koelkast gemaakt is heb ik al een hoop geleerd van jullie moet ik zeggen (waarvoor dank). :D

  Zeker een klusvraag: ik wil nu dat genoemde Pentec onderblok aansluiten. Alleen ik kom er niet zo uit hoe dat moet volgens voorschrift. Ik snap er niks van wat voor aansluiting dat dan is onderaan en waar de metrische M22/M24 voor staat (welke aansluiting). En of ik dat dus gewoon aan kan sluiten met elke willekeurige merk/type kunststof meerlagenbuis die uit de vloer komt (zal wel niet).
   

  Cyruse

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Zonder nou gelijk alles door te lezen:

  - het getoonde onderblok is geen euroconus (die lopen taps toe). Maar dat doet er verder niet toe, de getoonde knelset is gewoon voor kunststof meerlagenbuis en die knelset zit er bij (neem ik aan).

  - Ik denk dat M22/M24 de grootte van de aansluitmoeren zijn (aanvoer/retour) Dan kan je waarschijnlijk of 14mm of 16mm kunststof meerlagenbuis als aansluitbuis gebruiken.

  - bij onduidelijkheden bel ik meestal de leverancier van zo'n product
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #10
  M24 is de maat van de schroefdraad van de "bussen" die je in dit geval op het onderblok schroeft.
  In deze M24 "bus" kun je normaal gezien verschillende klemkoppelingen plaatsen voor verschillende type leidingen.

  Zo hebben wij bijvoorbeeld klemkoppelingen voor 3/4 euroconus:
  12/2
  14/2
  16/2
  17/2
  18/2
  15/2,5
  16/1,5
  20/2
  Door deze verschillende klemleidingen, kun je verschillende leidingen aansluiten op een in 3/4 ventiel of onderblok.

  Een paar jaar geleden gebruikten we meer de M24 koppelingen met (ongeveer, niet alle) bovenstaande
  klemkoppelingen. Nu gaan we dus meer en meer over naar 3/4 euroconus.
  Het voordeel van 3/4 EC is dat er ook grotere leidingdiameters in kunnen zoals 20/2.
  Als je nog kan kiezen dan zou ik op zoek gaan naar een 3/4 euroconus aansluitblok/set.
   

  Helpmnkoelkastisstuk

  • #11
  Met klemkoppelingen bedoel je denk ik wat ik "klemsets" of "inserts" noemde. Dus op deze M22/24 bussen (of "wartels", dat is hetzelfde toch?) daar kun je dan verschillende klemkoppelingen mee inschroeven.

  Maar ook al is dit dus M22/M24, kun je dan alsnog een 3/4 EC klemkoppeling erin schroeven, of snap ik dat verkeerd?

  En voor alle soorten klemkoppelingen moet je ook de juiste pakken die geschikt is voor het type/merk meerlagenbuis, toch?
   

  Combiketel

  • #12
  Nogmaals de vraag: Wat komt er voor leiding uit de vloer en wat voor aansluiting zit er op je radiator.

  Wat jij "basisdingen" noemt is voor heel vele mensen al hogere wiskunde. :wink:

  Ik denk (nogmaals) dat je allemaal veel te ingewikkeld denkt. Voor iedere aansluiting zijn gewoon standaard oplossingen te verkrijgen. dus ff een foto van de radiator en e leidingen waar hij aan moet. :wink:
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #13
  Klemkoppelingen = inserts
  Mijn bussen = wartels

  In M24 kun je geen 3/4 euroconus inserts plaatsen, en andersom ook niet.

  In principe kun je dezelfde type inserts voor verschillende merken leidingen gebruiken.
  Het is echter wel aan te raden om de leidingen en inserts van hetzelfde merk aan te houden.
  (kan alleen maar beter zijn)
   

  Helpmnkoelkastisstuk

  • #14
  Misschien is het handig als ik even wat meer context schets. :)

  Ik wil overal mijn radiatoren opnieuw aansluiten (veel leidingen lopen op plaatsen waar ik ze niet wil, en veel zijn dikwandig, dus is moeilijk mee te werken). Ik ga alles aanleggen met kunststof (MLC) buis met één verdeler voor vijf radiatoren en nog één verdeler voor vier convectoren (dampdicht aangesloten zodat die in de toekomst mogelijk ook condenserend kunnen koelen).

  Onderblokken en ander materiaal moet ik nog kopen, maar ik zag die Pentec in de winkel liggen (was gewoon de goedkoopste). Maar nu weet ik dus dat dat geen Euroconus is. In plaats daarvan is de onderblokaansluiting dus eigenlijk gewoon een knelkoppeling waar een klemset/knelset/insert voor kunststof buis bij zit. Met geschikte knelring zal die dus ook te gebruiken zijn voor koper of dunwandige cv-buis, vermoed ik? Eigenlijk dezelfde soort als op dit plaatje dus:  Deze inserts passen in een gewone knelkoppeling, wat er dan zo uit ziet:  Dit is bij wijze van voorbeeld het VSH Multi Super-systeem. Geen idee wat het schroefdraad daarvan is (ik denk gasdraad (G niet R)). In ieder geval is bij die Pentec het schroefdraad dus metrisch M22 of M24.

  Ik neem aan dat deze aansluiting dus zeg maar de "knelkoppelingstandaard" is. Al is dat helemaal niet zo standaard, want ik denk dat je bijvoorbeeld niet die klemset van VSH op dat Pentec onderblok kunt gebruiken, alleen al vanwege de M22/M24 draad.

  En dat uitwisselen tussen merken kan vermoedelijk wel met Euroconus, wat dus een echte standaard is. Als dat klopt, volgens mij snap ik het dan. :D

  Om één of andere reden wordt die laatste (Euroconus) dus vooral gebruikt voor verwarming. Geen idee wat de reden is (vanwege de betere standaardisatie?). Ik denk in ieder geval dat ik vanwege de betere uitwisselbaarheid tussen merken maar een Euroconusverdeler en Euroconusonderblokken/staartstukken ga halen.


  Tot slot, het doet er niet meer zo toe want ik ga dus waarschijnlijk voor EC, maar het vreemde van dat Pentec-onderblok is wel dat er in het plaatje staat dat het 1/2" is maar óók M22 of M24. En dat zou dan weer geschikt moeten zijn voor allerlei klemsets voor MLC, gemeten in mm. :shock: Duims, metrisch, millimeters: wie snapt dit onderblok nog?

  (Maar goed, volgens mij is M22/M24 dus het schroefdraad van de klemkoppeling, 1/2" staat voor een soort maximale maat van de doorlaat o.i.d.? ? ? ? Alleen dat slaat wat mij betreft eigenlijk weer nergens op want het is geen gasdraad, dus dan meten we meestal niet in duim, toch?)
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #15
  Helpmnkoelkastisstuk schreef:
  ...
  (Maar goed, volgens mij is M22/M24 dus het schroefdraad van de klemkoppeling...
  Nee.
  Helpmnkoelkastisstuk schreef:
  ...
  1/2" staat voor een soort maximale maat van de doorlaat o.i.d.? ? ? ? Alleen dat slaat wat mij betreft eigenlijk weer nergens op want het is geen gasdraad, dus dan meten we meestal niet in duim, toch?)...
  Nee.

  Ik geef het op, kijk zelf eens goed naar je plaatje uit een vorige post.
   

  Helpmnkoelkastisstuk

  • #16
  Sorry voor de onduidelijkheid. Met "M22/M24 dus het schroefdraad van de klemkoppeling" bedoel ik dus de bus, zoals je net eerder ook zei. (Ik zag de klemkoppeling even als het hele aansluitpunt, inclusief wartel, klemset/insert, en met het schroefdraad van de knelkoppeling bedoel ik dus de wartel/bus).

  Oh nu je het zegt: die 1/2" staat niet bij de knelkoppeling, maar bij het retourstaartstuk. Dat was inderdaad onzorgvuldig van mij!! :oops:
   

  Combiketel

  • #17
  Helpmnkoelkastisstuk schreef:
  Misschien is het handig als ik even wat meer context schets. :)
  Nog meer ? :wink:

  Stap heel even af van je eeuwige overpeinzingen over draadsoorten e.d.

  Een paar simpele vragen:

  1. Wat voor radiatoren ga je nemen. Met onder of zijaansluiting ?

  2. Wat voor convectoren ga je nemen ?

  3. Welke buis ga je gebruiken om je radiatoren aan te sluiten ? (ik neem bijna aan meerlagenbuis 16mm)

  Zet dit eens even op een rijtje. zoals ik al eerder zei. Het is geen hogere wiskunde. Voor alles is ene standaard oplossing te verkrijgen.
   

  Helpmnkoelkastisstuk

  • #18
  Dat van die Euroconus snap ik nu in ieder geval.

  De radiatoren hebben allemaal een zijaansluiting. Ze zijn wisselend onderaan aangesloten of van achteren (dus achtereenvolgens komt er een een recht onderblok en een haaks onderblok).

  Weer andere radiatoren hebben alleen maar een staartstuk onder en boven. Die kan ik hergebruiken, meestal zit er bovenaan al een staartstuk voor een haakse bocht aangesloten op een thermostaatkraan en onderaan gewoon een recht staartstuk, aangesloten op een voetventiel. Deze zijn vervolgens met knelkoppelingen op de CV-buis aangesloten. Verderop (vlak voordat deze de vloer/muur ingaat) wil ik er dan meerlagenbuis op aansluiten.

  De convectoren die ik neem zijn Jaga Briza's. Die hebben Euroconus, dus dat is makkelijk.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #19
  De Jaga Briza heeft inderdaad standaard een 3/4" euroconus met buitendraad.
  Er zijn aansluitsets te verkrijgen met verloopstukken 3/4" binnen - 3/4" binnen
  waarop je weer een ventiel kunt zetten.


  Vergeet niet om een 24V DC voeding op te nemen voor de Briza's en een 0-10V sturing vanuit een thermostaat, domotica of via een ingebouwde regeling.
  Toevallig ben ik daarvan (ahum) de expert in NL...
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu