Wat is goede capaciteit voor afzuigkap kookeiland?

Fry35

  • #1
Hoi,

Ben nieuwe keuken aan het uitzoeken voor mijn nieuwe huis waar een open keuken komt met kookeiland die dus in dezelfde ruimte als woonkamer staat. Helaas ben ik gebonden aan een recirculatiekap. Keuze genoeg op het eerste gezicht, maar ik kom er niet uit qua afzuigcapaciteit. De ene keer hoor ik dat 400m3 voldoende is, dan weer dat je minstens 700m3 moet hebben (wat een recirculatie toch nooit kan halen??), kortom steeds wisselende adviezen!

Wat heb ik nou nodig om een toch zo veel mogelijk geurloze keuken/woonkamer te krijgen?

Ook hoor ik dat je eigenlijk ook moet zorgen voor afzuiging aan de randen van de afzuiger. Klopt dat?

bedankt alvast!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Randafuiging is het meest effectief.
Wat de capaciteit betreft zou ik toch gaan voor een 400 m3 kap, het lawaai neemt toe met de afzuigcapaciteit, lijkt me niet prettig in een open keuken zoveel lawaai.
De capaciteit van de kap is niet alleen bepalend voor de effectiviteit, regelmatig de koolfilters verwisselen is minstens zo belangrijk.
 

Fry35

  • #3
Dank je jan!
 

Swtkc

  • #4
Ter info mijn ervaring met dampafzuiging boven kookeiland:

De afzuigkap was voor mij aanvankelijk een dusdanig visueel obstakel om niet voor een kookeiland te kiezen.
Ik ging er namelijk vanuit dat een dampkap maximaal ± 80 cm boven de kookplaat moest hangen om een goede afzuiging te garanderen. Je kijkt dan dus altijd tegen de kap aan en je hoofd stoten is ook niet echt prettig
Dit veranderde tijdens een bezoek aan een keukenfabrikant.
In zijn atelier hingen afzuigkappen met randafzuiging 110 cm boven de kookplaten.
Een verder voordeel van randafzuiging dat de filters niet in het zicht zijn
Het advies was om een debiet (m3/uur) te nemen van 8-10 x de inhoud (m3) van de (woon-) keuken (plus in mijn geval de woonkamer)
Voor het hoger hangen 110 cm in plaats van ± 75 cm van de dampkap moest rekening gehouden worden met ± 25 % rendementsverlies.
In mijn geval kwam het neer op 1350 m3/uur. Traploos regelbaar.
Het is een kistmodel geworden van ± 60 * 60 * 160 cm met wandiktes van ± 35 mm afgewerkt met laminaat aan het plafond met 3 halogeen spotjes in het midden.
Op maat gemaakt en ontworpen door de keukenfabrikant
Dubbele inlaat ventilator op zolder. 2 vetfilters van ± 30 x 30 cm Leiding diameter 20 cm.
Geluidsniveau is in de keuken zeer laag, en op zolder (direct boven de keuken) acceptabel. Het meeste geluid lawaai is buiten hoorbaar.

Het is bij mij dus geen recirculatiekap, maar het schijnt dat je voor recirculatie een nog een hoger debiet nodig hebt ??
De constructie vond ik super eenvoudig.
Maar ik moet wel om de 2 maanden op het eiland klimmen om de vetfilters uit te nemen en de kap voor vetfilters inwendig schoon te maken. Vervuiling / vetafzetting valt erg mee. Na de vetfilters is het na drie jaar nog steeds nagenoeg vet vrij.
Met de extra koolstof filters voor recirculatie krijg je meer weerstand, het kan een optie zijn om meerdere vetfilters en koolstof filters te plaatsen. Minder weerstand = minder geluid!

Mijn advies ga minimaal voor het berekende debiet, een zo laag mogelijk geluidsniveau en een traploos regelbare dubbele instroom (is stiller) ventilator. Ventilator op trillingsdempers.
Je kan dan altijd het geluidsniveau aanpassen door de ventilator terug te regelen.

Succes met het maken van je keuze.
 

Fry35

  • #5
Da's echt een uitgebreid antwoord waar ik wat aan heb!!! :) :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu