Wat is een keersleutel?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Op de website van een cilinderslot-fabrikant staat er bij een bepaalde uitvoering van een veiligheidscilinder "...heeft daarnaast een speciale keersleutel voor extra bedieningsgemak".

Dit suggereert dat er naast de normale sleutels voor dit slot een extra sleutel geleverd wordt (de keersleutel) die anders is dan de andere meegeleverde sleutels, al lijkt mij dat onwaarschijnlijk. Wat is een keersleutel precies?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een cylinder met keersleutel kan aan aan de ene zijde met een sleutel bediend worden, terwijl er aan de andere kant een sleutel in zit.

Dat kan bij een normale cylinder niet: daar loop je de kans dat wanneer je een deur in het slot trekt terwijl er aan de binnenkant een sleutel(bos) in zit, je dat slot nooit meer openkrijgt zonder de boel te forceren. Tenzij je natuurlijk via een andere weg (achterdeur) de (voor)deur kunt bereiken, maar dat hangt helemaal van de woning af.

Ik heb sinds nog niet zo lang sloten met keersleutels en ben daar erg blij mee: als ik weer eens vergeten ben de sleutel uit de achterdeur te halen hoeft mijn vrouw niet op de deur te bonzen omdat ze er niet in kan.

Je moet er wel rekening mee houden dat de sleutel aan de andere kant meedraait. Indien er een heel zware/dikke sleutelbos aan de andere kant hangt zou het kunnen gebeuren dat het nog niet lukt de sleutel om te draaien.

Edit: bovenstaande beschrijving slaat op een sleutel met 'gevarenfunctie', keersleutel is hierna beschreven.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Nee ik heb het fout, bovenstaand heeft een andere naam, kan zo gauw niet vinden hoe ook weer.

Bij een keersleutel maakt het niet uit op welke manier je hem in het slot steekt. Hij is dus symmetrisch.

Mijn sloten die ik onlangs heb aangeschaft hebben beide: de bovenstaand genoemde functie + zijn keersleutels (met van die putjes erin).

Vandaar mijn verwarring, sorry.

Edit: de hierboven genoemde functie heet: gevarenfunctie. :oops:
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ok, bedankt voor de antwoorden. Ik ben weer wat wijzer :D
 

Poster

  • #5
Klopt, Een keersleutel kan je op twee manieren insteken, maakt niet uit welke kant boven/zij staat, eigenlijk ontworpen voor b.v. aanleun-woningen van ouderen, i.v.m het bedieningsgemak.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu