Wat is dit voor onderdeel in mijn CV-installatie?

Robbie's

 • #1
Bij inspectie van ons gekochte huis kom ik dit "ding" links van de Remeha ketel tegen. Iemand die kan uitleggen wat het doel is? Is mis de rode bal (expansievat) wat ik in mijn huidige huis heb zitten). Is dit een soort expansievat? Moet sowieso vervangen worden want links bovenin lekker aan het roesten.

Ook nog geen idee waar ik de ketel moet bijvullen met water maar heb nog geen andere fotos beschikbaar.

Kan ook nergens in het huis een thermostaat vinden om de verwarming bijvoorbeeld op 19 graden te zetten :-) Waarschijnlijk alleen knoppen draaien op radiator om het huis te verwarmen :-)

20230426_103702.jpg
20230426_103658.jpg
20230426_095613.jpg
 
Laatst bewerkt:

AvDijk

Vaste Beantwoorder
 • #2
Dit is voor een vloerverwarming, voor een kleine ruimte waarschijnlijk een badkamer. De grijze slangen beneden gaan de vloer in.
Het water voor de radiatoren in de rest van het huis moet op koude dagen flink heet zijn 60-80 graden. Voor de vloer is dat te heet, daarom zit deze 'verdeler' er.
Aan de rechterkant komt het hete water via de thermostaatknop de rechter rode balk in. Via de pomp gaat het naar links en via de bovenste balk de vloer in. Via de onderste balk komt het de vloer weer uit.
Een deel van dit afgekoelde water uit de vloer gaat via de aansluiting rechtsonder weer naar de CV ketel, maar de rest wordt rechtsboven gemengd met het hete CV water dat uit de ketel komt. Het mengsel dat door de pomp gaat, is dus minder heet dan wat uit de ketel komt.
Het uiteinde van het dunne metaaldraadje dat je boven/achter de pomp en thermostaatknop ziet, meet de temperatuur en drukt de thermostaatknop dicht als het water dat de vloer in gaat, te warm dreigt te worden.

Of en waar een kamerthermostaat zit of hoe de regeling werkt, weet de vorige eigenaar misschien?
 

Robbie's

 • #3
Bedankt voor deze uitgebreide uitleg :-) Hier leer ik veel van. We krijgen het huis pas 7 juli maar mocht wat maten opmeten.

De badkamer wordt binnenkort gesloopt en ze zullen dan de vloerverwarming tegen gaan komen. Maar, we hebben ook een radiator in de badkamer dus vraag ik mij af of ik die vloerverwarming wel wil houden.

Ik zal de eigenaar vragen hoe de verwarming werkt, denk alleen knoppen omdraaien op de radiators maar lijkt ouderwets zonder thermostaat.

Betekent dit ook dat de vloerverwarming alleen werkt als je de radiatorknop bij dat rode ding aan hebt staan en als je alle knoppen van radiators verder in huis dicht hebt staan in het en je draait de vloerverwarming hoger hij toch ook de badkamer vloer zal verwarmen?

Bedankt in ieder geval voor je uitleg. We hebben dus blijkbaar vloerverwarming.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #4
Het kan ook dat de radiator en de vloerverwarming één groep zijn. Dat het water uit deze verdeler eerst naar de radiator gaat en dan via de vloer weer terug.

Vloerverwarming in een badkamer is wel fijn hoor. Daarnaast is het een lage temperatuur verwarming, dus waarschijnlijker dat je overal naar vloerverwarming gaat of alle radiatoren aan gaat passen, want een warmtepomp werkt dan beter.
 

Robbie's

 • #5
Hi Jack. Begrijp niet wat je precies bedoelt met "alle radiatoren aan gaat passen". De radiatoren hebben nu volgens mij een draaiknop. Het is alleen nu lastiger om de temperatuur op 19 graden te krijgen. Ik mis mijn thermostaat :-)

Dat rode ding moet vervangen worden en dat lijkt mij geen goedkoop onderdeel. Maar ja,, vloerverwarming is misschien toch ook wel lekker in badkamer.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #6
Sorry, ik bedoel in de (verre) toekomst, met de dwang richting warmtepompen.

Heb je in de woonkamer thermostaat kranen op de radiatoren of gewone "domme" kranen. Bij gewone kranen hoort er een thermostaat te zijn.
Kijk anders eens op de funda (ik gok dat het huis daarop staat) of die ergens op een foto staat. Ook in de lijst met dingen die blijven / mee gaan zou ik genoemd kunnen zijn.
 

Robbie's

 • #7
Hi Jack, op de lijst onroerende zaken staat de thermostaat wel genoemd. Ik kon hem niet vinden :-) Volgende keer beter kijken. Foto radiator bijgesloten.

Mvg,
Rob
Screenshot_20230428_043158_Samsung Internet.jpg
Screenshot_20230428_043253_Samsung Internet.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #8
Standaard kranen, maar als je de thermostaat gevonden hebt is dat verder prima.
 

Robbie's

 • #9
Ik kom nog een keer terug op het onderwerp. Vandaag nog een keer naar het huis geweest en ik vond in de hoek vd slaapkamer dit "ding". Zie hoek foto met kap. Wat een lelijke hoeveelheid slangen komt er uit de grond :-) Is dit simpelweg de verdeler van aan en afvoer water naar de radiator in dezelfde slaapkamer? Het zal toch ook geen vloerverwarming zijn voor ook in de slaapkamer? Ook een wat duidelijker plaatje gemaakt van de CV ketel op zolder. Als dit vloerverwarming is die hoef ik in principe niet in badkamer en slaapkamers.

Als ik geen vloerwarming wil wat zou ik dan af moeten koppelen bij cv ketel?

Hoop dat jullie weer wat duidelijkheid kunnen geven.

20230505_102945.jpg 20230505_102716.jpg 20230505_101444.jpg 20230505_101519.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
Omdat deze leiding in een mantelbuis de vloer in gaan, zal het geen vloerverwarming zijn. Maar idd een verdeler naar de verschillende radiatoren op die verdieping.

Het lijkt er trouwens dat de linker verdeler met eigen pomp er later bij geknutseld is. Anders zou het wel een integraal onderdeel van de installatie zijn geweest.
 

Auto-Geen

 • #11
Er zit alleen vloerverwarming in de badkamer met de verdeler op zolder. Waarschijnlijk later aangebracht. De rest van de woning heeft radiator verwarming met verdelers op de verdieping en begane grond en leidingen door de afwerkvloer.
 

Robbie's

 • #12
Bedankt. Is het eenvoudig in huidige opzet om die linker verdeler op zolder gewoon los te koppelen en wat zou er dan met elkaar verbonden moeten worden?

Walker, die linker verdeler op zolder gaat toch ook met mantel de vloer in ?
 

Robbie's

 • #13
Ik denk hier gewoon afdoppen en dan kan in principe dat hele ding links weg. Correct?
Screenshot_20230505_213105_Gallery.jpg
 

Auto-Geen

 • #14
Inderdaad!
 

Robbie's

 • #15
Late reactie maar het moment voor mij om die vloerverwarming badkamer te gaan verwijderen. Duidelijk om af te doppen op de twee pleklen die ik had aangegeven maar... hoe pak ik dit aan? Moet de hele ketel leeg of kan ik ergens iets dichtdraaien zodat het plaatsen van twee eindstukjes relatief simpel is?

20230728_111106.jpg
20230728_111213.jpg
20230728_111147.jpg
 
Laatst bewerkt:

Robbie's

 • #16
Iemand misschien een advies welke eindstukjes ik precies moet kopen hiervoor? Ik neem aan dat ik direct op de verdeler een CV eindstuk met kunstof ring kan plaatsen?.

Ik kan denk ik niet de toevoer leidingen naar vloerverwarming tijdelijk uitzetten zodat als ze deze week de dekvloer badkamer gaan slopen en de vloerverwarming zouden raken er geen druk op de leidingen staat?

Bedankt voor alle hulp.

20230728_111106.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #17
Robbie's schreef:
Is mis de rode bal (expansievat) wat ik in mijn huidige huis heb zitten).
Mocht je hem nog steeds missen, hier is 'ie:
IMG-20230730-WA0008_copy_600x600_1.jpgRobbie's schreef:
Kan ook nergens in het huis een thermostaat vinden om de verwarming bijvoorbeeld op 19 graden te zetten :-) Waarschijnlijk alleen knoppen draaien op radiator om het huis te verwarmen :-)
Waarschijnlijk is dit de kabel die vanaf de thermostaat komt:
IMG-20230730-WA0009_copy_600x450.jpg

Waar het andere uiteinde uit de muur steekt kan ik je ook niet vertellen. :wink:

Voordat je die vloerverwarmingsverdeler gaat wegslopen...

AvDijk schreef:
Dit is voor een vloerverwarming, voor een kleine ruimte waarschijnlijk een badkamer.
Ik ben het er helemaal mee eens dat het best wel waarschijnlijk is dat als er in één kleine ruimte vloerverwarming is aangebracht, dat dit waarschijnlijk in de badkamer is, maar ben je er ondertussen al zeker van dat het dit inderdaad is? Voordat je straks verwarming in je serre mist ofzo?

Robbie's schreef:
Late reactie maar het moment voor mij om die vloerverwarming badkamer te gaan verwijderen. Duidelijk om af te doppen op de twee pleklen die ik had aangegeven maar... hoe pak ik dit aan? Moet de hele ketel leeg of kan ik ergens iets dichtdraaien zodat het plaatsen van twee eindstukjes relatief simpel is?
De druk moet van het CV-systeem af en je moet het (gedeeltelijk) aftappen. Helemaal leeg zal niet nodig zijn als deze installatie op zolder zit.

Ik zou het bovenste T-stuk gewoon vervangen door een knie zodat je de aftakking naar links helemaal kwijt bent. Voor in de verdeler heb je een afsluitplaatje nodig, anderen kunnen je waarschijnlijk beter vertellen welke precies. Anders even afkijken bij de bovenste rail hoe die is dichtgemaakt aan de linker zijkant.
 

Robbie's

 • #18
Bedankt Xander,
1. Expansievat gevonden inderdaad
2. Thermostaat ook gevonden :-)
3. Vloerverwarming is voor badkamer maar ik vrees dat die er aan gaat als ze dekvloer badkamer gaan slopen. Liefst zou ik hem even afsluiten zodat als ze de leiding raken er niets aan de hand is. Anders afdoppen want in principe hoeft die vloerverwarming in badkamer voor mij niet
4. Inderdaad kniestuk zat ik ook aan te denken. Ik vraag mij alleen af welk einstuk ik moet gebruiken voor onderste verdeler af te doppen. Misschien dat iemand anders daar nog een advies kan geven (draad of kunstof ring?)
5. Even kijken waar af te tappen omdat alle oude cv leidingen begane vloer afgezaagd zijn ivm vloerverwarming. Zal ergens op 1e verdieping af moeten tappen.
Bedankt.
Mvg,
Rob
 
Laatst bewerkt:

Robbie's

 • #19
Goedemorgen.
Voordat ik aan de klus begin om vloerverwarming badkamer los te koppelen toch nog een laatste vraag. Volgens mij heb ik de volgende eindstop nodig om de leiding links naar de vloerverwarming los te koppelen.

Sanivesk meerlagen eindstop 1/2"F

Zet ik die dan vast met teflon tape?. Ik heb dezelfde eindstop nodig als de leiding erboven maar wil die eigenlijk niet loskoppelen om te zien hoe (kunstof ring?) vastzit.

Waar dient de schroefdraad in wit kapje bovenop voor?. Kan ik daarmee de leiding naar links afsluiten zodat ik eindstuk er daar op kan zetten?

Screenshot_20230806_072506_Gallery.jpg
8

Screenshot_20230806_071221_Gallery.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #20
Dat witte kapje is een ontluchter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu