Wat is deze put in mijn tuin?

Vincentvw

 • #1
Beste klussers,

In de tuin van mijn huis uit 1920 heb ik zojuist tijdens graafwerkzaamheden een put gevonden, waarvan ik niet weet waar deze (ooit) voor heeft gediend.

Kunnen jullie mijn mysterie oplossen?

De put heeft een betonnen deksel met verroeste ring om te openen. In de put zat op het eerste oog redelijk helder water wat ik met een pomp zo ver mogelijk heb weggepompt. De doorsnede is denk ik zo'n 1 1/2e meter, cilindervormig, van metaal en als ik mijn spade aan de randen tussen het puin wat in de put bevind denk ik dat deze put minimaal 2 meter diep is (misschien dieper). Ik heb niet het idee dat de put nog een functie heeft: één gresbuis die bovenin uitkomt lijkt verstopt met zand, en de vloerput die zich ook aan de bovenkant van de put bevindt was afgedekt met een stoeptegel. Zou het een oude septic tank kunnen zijn? Ik heb niet het idee dat er nog een ander compartiment is, dus daarom twijfel ik. Hieronder wat foto's:

tempImageLMNzli.png


tempImageMEO5ak.jpg


tempImageUB9aea.jpg


tempImageHaRJKa.jpg


Bedankt voor het meedenken!!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vincentvw

  • #2
  De tank lijkt trouwens van metaal te zijn.
   

  Vincentvw

  • #3
  Na wat zoeken op het forum ga ik er vanuit dat het een oude beerput is.
   

  ABCDE

  • #4
  Septic tank uit die tijd, van metaal?? Nieuw voor mij. Er zijn ook wel olietanks begraven in de tuin. Maar die zitten dan weer niet met grijsbuis aangesloten :+

  Als de put verder nog goed is zou je hem als regenwaterbuffer kunnen gebruiken.
   

  Henk E

  • #5
  Ik hou het ook op een beerput omdat die zowat de zelfde afmetingen heeft, dat ie van ijzer is vind ik wel vreemd ja.
  Ik zou hem helemaal leeg halen en controleren in welke staat hij is, en dan als waterput gebruiken i.c.m. een hydrofoorpomp of een oude zwengelpomp.
   

  Lampje45

  • #6
  Als er geen afvoer op zit is het geen septic tank, maar een beerput. Als het tenminste gaat over een afvalwatervoorziening.
  Zie ook: Wikipedia septic tank
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #7
  Bij het huis waar ik opgegroeid ben, zat een oude regenput die als septictank gebruikt werd. 1,5 meter doorsnee, ca 3-4 meter diep (betonnen ringen). Volgens mij was 1x in de 10 jaar leeghalen destijds genoeg...
   

  Luuk Janssen

  • #8
  Wauw wat een vondst... Misschien dat je op zoek kan gaan naar manieren waarop je de put zou kunnen gebruiken! Het zou zonde zijn als je geen gebruik zou maken van de vrijgekomen ruimte!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu