Wat is de beste vloeropbouw?

KlusD@me

 • #1
Hallo iedereen,
In afwachting van de sleuteloverdracht ben ik alvast begonnen met het maken van de verbouwingsplannen voor mijn nieuwe huis (eind jaren zestig benedenwoning). Ik wil o.a. een industriële vloer aanleggen in de hele woning van ong. 75 m2.

Er ligt nu een betonvloer, met wat oneffenheden en lijmresten van waarschijnlijk tapijt van de vorige bewoner. Ik overweeg vloerverwarming, het heeft de voorkeur maar de beslissing hangt voornamelijk af van het financiële plaatje, kosten moet ik nog uitzoeken. Ik heb wat vragen over hoe ik het beste een industriële vloer kan realiseren in de scenario met en de scenario zonder vloerverwarming

Scenario 1: met VW
In de scenario met vloerverwarming wil ik de zandcement dekvloer die er nu ligt verwijderen (geen idee hoe dik die is), vloerisolatie en vloerverwarming erin met daarop een nieuwe dekvloer. Mijn vraag is kan ik die dekvloer in beton storten en de oppervlakte afwerken met vlinderen en / of een beton sealer/verharder met eventueel een verflaag onder de sealer voor de juiste kleur? Dit alles natuurlijk met inachtneming van randisolatie en glijfolie op de draagvloer zodat de betonnen dekvloer incl. VW kan werken zonder te scheuren.

Scenario 2: zonder VW
In de scenario zonder vloerverwarming, overweeg ik om de huidige dekvloer te egaliseren met een betonslijper en egaline, evt. te verven, en af te werken met een betonsealer / verharder. Zou dit kunnen werken?

Troffel mortel
Een andere optie die ik tegenkwam voor een industriële vloer is het afwerken met troffel mortel (mortel op hars basis). In scenario 1 zou de dekvloer zandcement kunnen zijn met een toplaag van troffel mortel. In scenario 2 zou de bestaande vloer na egalisatie afgewerkt worden met troffel mortel. Met de troffel mortel weet ik alleen niet of afwerking een even gladde oppervlakte (heeft voorkeur) geeft als een beton verharder en of de troffel laag dan ook weer afgewerkt moet worden met een of een andere toplaag, wat zou betekenen 3 arbeidsgangen (zandcement, troffel mortel, toplaag) en navenant hogere kosten.

Kruipruimte isolatie
Een gerelateerde kwestie is de kruipruimte isolatie; er is een kruipruimte, nog geen meeting kunnen doen, wel even luik opgelicht tijdens bezichtiging, schat iets van 40cm hoog. In scenario 1 met VW, loont het dan om de vloer aan de onderkant via de kruipruimte ook te isoleren (ik ga er nu maar even van uit dat dit kan, moet wel nader onderzocht worden) of is dit dubbelop aangezien er al isolatie komt onder de VW, en loont evt. bodem isolatie met schelpen? Ik denk dat vloerisolatie vanuit de kruipruimte en bodem isolatie in scenario 1 waarschijnlijk niet veel extra rendement zal opleveren in verhouding tot de kosten maar dat het waarschijnlijk wel loont in scenario 2, de optie zonder VW, of denk ik dit verkeerd?

Ik hoop dat jullie willen meedenken in deze, alle tips en adviezen zijn van harte welkom.
Bedankt alvast.

KlusDame
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • KlusD@me

  • #2
  Was nog even vergeten te melden dat het de bedoeling is dat de industriele vloer ook in de badkamer / wc komt, dwz ik wil niet alleen dat de vloer een indutriele look heeft maar daadwerkelijk een industriele vloer is qua vloeistof dicht, slag/stoot/kras vast etc. Dit even voor de duidelijkheid omdat ik gietvloeren tegenkwam die wel een beton look hebben maar in gebruik redelijk kwetsbaar zijn.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu