Wat is de beste keus voor vloerverwarmingsleiding?

Chrisbrsvw

  • #1
Hallo,

Wij hebben onlangs een nieuwe woning gekocht en zijn van onder tot boven aan het verbouwen. Nu is binnenkort de vloerverwarming aan de beurt. We hebben er voor gekozen om de vloerverwarmingsleidingen op noppenplaten te leggen. Ik heb een vraag over vloerverwarmingsleidingen. Wat is nu de beste keuze als ik kijk naar:
- kwaliteit
- mechanische belastbaarheid
- levensduur
- zuurstofdichtheid

Wij willen niet besparen op de keuze van de leidingen aangezien deze heel lang moet mee gaan.
Na veel lezen ben ik aan het denken aan (Pe-Xa of Pe-Xc) leiding of meerlagenbuis. Wat is jullie ervaring hierin? Ik begrijp dat alle leidingen tegenwoordig zuurstof diffuus dicht zijn maar dat daar ook nog verschillen in zitten.


Extra info:
begane grond: geheel VW (6 groepen)
1ste verdieping: radiatoren met stalen buis
2de verdieping: radiatoren met stalen buis

Gr,

Christiaan
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Op internet tref je veel informatie over allerlei buizen voor uiteenlopende toepassingen. Een leek kan daarin vaak moeilijk een juiste keuze maken. Zo tref je buizen voor bijv. drinkwatersystemen (zoals PE-Xa) en buizen voor hoge temperatuur.
Voor buizen voor vloerverwarming, waar water van hooguit max. 50 graden door circuleert geldt als eis dat ze diffusiedicht zijn (niet zuurstofdoorlatend)
De buizen die momenteel geleverd worden voldoen eigenlijk altijd wel aan die eis en zijn allemaal meerlagenbuizen.
Let er bij de keuze nog wel op of ze voorzien zijn van een KOMO en KIWA keurmerk.
En niet alleen de buizen zijn van belang: ook de toe te passen verdeler is van groot belang. Je kunt investeren in duurdere buis, maar in combinatie met een lekker goedkope plaatstalen verdeler ben je verder van huis.
 

Chrisbrsvw

  • #3
Ik bedoelde met meerlagenbuis eigenlijk de buis met het aluminium laagje erin.
De pex-alu-pex of pe-rt-alu-pe-rt. Of is dit teveel van het goede? De verdeler is van kunststof en de toe- en afvoer ook van mkb-buis.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Meerlagenbuis met aluminium laagje kan, maar het hoeft niet persé. Bedrijven die vloerverwarmingen aanleggen gebruiken in de regel gewone Pex leidingen, dus zonder alu.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu