Wat doen deze draden en kan hier een stopcontact op?

Dekraan

  • #1
Hallo allemaal,

Weer een vraag!

Wij laten een haard installeren en daarvoor is een geaard stopcontact nodig. Dit hebben we nu een paar meter links van waar de haard komt.

Bij het slopen van de schouw kwam er gek genoeg een installatiebuis tevoorschijn met 4 draden waarop nu lasdoppen zitten: blauw, blauw, bruin en zwart. Voor zover ik kan zien. Geen inbouwdoos gek genoeg.

PXL_20200910_135049102.jpg


Het zou gaaf zijn als ik hiermee een geaard stopcontact kan maken. Mag opbouw zijn. Kan dat? Komen deze draden waarschijnlijk gewoon vanaf de centraaldoos? Die is namelijk geaard.

En waarom zijn er twee blauwe draden?

Wie kan me verder helpen?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
De enige manier om er achter te komen wat dit is, lijkt mij kijken in de centraaldozen in de buurt of ze daar heen gaan.

Een mogelijkheid van de twee blauwen die ik zo kan bedenken is dat hier een schakelaar zat voor een lichtpunt. Dan zouden de bruine en een blauwe van een centraaldoos komen en de zwarte en tweede blauwe naar een lamp gaan. Wel vreemd dan dat ze allemaal uit dezelfde buis lijken te komen :denk:
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

Dekraan

  • #3
Als leek vind ik het al even gek! Zien of ze uit de centraaldoos komen, is dat een kwestie van eraan trekken en kijken of er iets beweegt in de centraaldoos?

Hoeveel stopcontacten en schakelaars komen er doorgaans uit een centraaldoos?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
mischien een dubbel polige schakelaar van de aanjager of ventilator
 
  • Informatief
Waarderingen: Krunnie

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Meten is weten.
Schakel de groepen een voor een af totdat er geen spanning meer op de bruine draad staat.
Kijk dan welke centraaldoos geen spanning meer heeft.
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

Dekraan

  • #6
Dit klinkt heel naïef maar: geen stroom op de centraaldoos betekent dat er ook op de bruine draad voor dat lichtpunt geen spanning staat? Dat kan ik dan vast wel achterhalen :)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Correct. Er mag altijd maar 1 groep in een lasdoos zitten.
 

Dekraan

  • #8
Top! De buis lijkt in ieder geval omhoog te gaan. Mocht het vanaf die centraaldoos komen, dan is aarde trekken ook te doen, en er een stopcontact op zetten vast ook. Al moet ik dan nog wel weten (denk ik?) welke blauwe draad er nodig is? Hoe kan ik dat achterhalen?
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #9
Een blauwe draad zal in de centraaldoos, of andere voedingsdoos, met andere blauwe draden zijn doorverbonden, deze blauwe draad moet je dus hebben. De andere blauwe draad zal dan samen met de zwarte ergens heen moeten gaan, waar ze loos eindigen, deze kun je dan gewoon weg halen, dan is het een kwestie van nog een geel/groene draad erbij trekken en de boel aan beide kanten correct aansluiten.
 

cool1

  • #10
Kijk eens op welke hoogte andere schakelaars en wcd s zitten. Ik vermoed dat u op die hoogte ook nog een inbouwdoos gaat vinden boven het door u getoonde pijpje. Rechtstreekse verbinding van pijpje naar centraaldoos acht ik onwaarschijnlijk.
 

Dekraan

  • #11
Kleine update: ik heb (nog) geen inbouwdoos gevonden in de buurt. Maar wat nog niet is, kan altijd komen want die losse draden vind ik ook heel apart.

Alvast wel uitgevogeld naar welke centraaldoos ze gaan, en die is gelukkig al geaard.

Ik moet het stopcontact aan de linker kant van de buis op de foto krijgen, en zorgen dat de muur rechts van de buis gestuct kan worden.

Dus denk ik: sleuf in de muur maken, achter de afvoerbuis langs, met flexibele leiding naar de goede plek, om en nabij. En vervolgens nieuwe draden trekken.

Het mag een opbouwdoos zijn, dus dat maakt het wat makkelijker.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Ik denk niet dat er ergens tussen in een lasdoos zal zitten. Vaak loopt alles direct naar centraaldozen. Maar dat blijft gokken natuurlijk.

Fijn dat je de juiste centraaldoos al hebt gevonden.

Om te verplaatsen inderdaad hakken, buis verlengen en nieuwe draden trekken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu