Wat doe ik verkeerd?

Josja

  • #1
Ik probeer een lamp aan te sluiten maar hij doet het niet. Ik heb allen aardedraden verbonden, idem voor blauwe nuldraden en een blok met bruine en zwarte draden. Het stopcontact dat ook door deze kluwen gevoed wordt doet het wel.

IMG_1126.jpg IMG_1127.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Waar zit de lasdoos? En waar gaat die witte snoer heen?
 

Josja

  • #3
Die is gesneuveld, die moeten we opnieuw aanbrengen. Ik weet niet waar het witte snoer heenloopt. Ik wilde eerst het licht werkend krijgen. In dezelfde ruimte zit een ventilator die op de lichtknop is aangesloten en een werkend stopcontact.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Daarvoor moet je toch weten waar het witte snoer naar toegaat. Al heb ik zomaar het idee dat je de zwarte schakeldraden in het blokje moet gaan splitsen: 1 voor de lamp, en 1 voor de ventilator.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat blok met bruine en zwarte draden links op de eerste foto, weet je waar die zwarte draden vandaan komen of waarom die met bruin zijn gekoppeld?
Zo wie zo moet je een beeld vormen welke pijp naar de lichtschakelaar gaat. Hiervan moet je de zwarte draad gebruiken voor de lamp, en een blauwe.
Huishoudsnoer hoort niet in een vaste installatie.
 

Josja

  • #6
Het witte snoer is de ventilator weet ik inmiddels. Die moet ook op de schakelaar aangesloten worden. De draad links op de eerste foto gaat naar een stopcontact, de nauwelijks zichtbare in het midden gaat naar de stoppenkast (en is volgens mij verbonden met een schakelaar voor lampen in de woonkamer), en van de laatste twee rechts op de foto gaat volgens mij de achterste naar de schakelaar en de voorste naar de lampen in de woonkamer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu