Wasmachinekraan anders aansluiten

Jasper-86

  • #1
Op zolder hebben wij de een blauwe flexibele leiding uit de vloer komen. Vervolgens is er een koperen leiding op aangesloten. (Zie foto) Ik vind dit er nogal apart uitzien. Kan iemand mij vertellen of dit oke is? Ik wil hem graag verplaatsen en dan op een juiste manier aansluiten. En vervolgens een wasmachinekraan erop aansluiten. Welk verloopstuk heb ik dan nodig?

IMG_0160.jpg IMG_0161.jpg
 

Bridgewood

  • #2
Lijkt een 12 of 15 mm koperen buis te zijn vanaf het kunststof deel. Ik zou de waterdruk er even afhalen. Alles boven de kunststof leiding loshalen en op de koperen leiding een muurplaat met 1/2 aansluiting plaatsen. Hier kan je dan je wasmachine kraantje indraaien. Wel weer netjes met teflon/hennep afdichten op het schroefdraad.

BA1D6A62-1403-491D-AA60-9138B3AEEA14.jpeg
 

ADDave

  • #3
Bridgewood schreef:
Wel weer netjes met teflon/hennep afdichten op het schroefdraad.
Loctite 55 of teflon gebruiken, zeker geen hennep. Dat is niet toegestaan in drinkwaterinstallaties.
ruw ook het schroefdraad van de kraan een beetje op met een zaagblaadje of zoiets.
 

Bridgewood

  • #4
Mijn fout. Gaat natuurlijk om een drinkwater installatie en niet om een gesloten systeem.
 

Evenwatanders

  • #5
Hennep is wel degelijk toegestaan in drinkwaterinstallaties. Ik zou niet weten wat daarmee mis is (behalve dat je goed moet weten hoe je het moet gebruiken).

Alleen de bij hennep vaak toegepaste afdichtingspasta niet, die mag alleen voor verwarmingsinstallaties gebruikt worden.

Maar het tegenwoordige afdichtingskoord (er bestaan meer merken afdichtingskoord dan alleen L*****e) is gewoon veel makkelijker te gebruiken dan hennep.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Helaas niet correct.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Evenwatanders

  • #7
In welk opzicht niet correct (ik leer graag bij)? Hennep helemaal niet (meer) toegestaan? Afdichtingspasta wél toegestaan voor drinkwater?
 

Evenwatanders

  • #9
Bedankt, inderdaad weer wat geleerd. Al heb ik al bijna 50 jaar lang hennep gebruikt voor het aansluiten van (met name) waterkranen in muurplaten (in mijn eigen woningen). Destijds bestond zo'n voorschrift (volgens mij) nog niet. Heb het ooit geleerd van een (toen hele oude) loodgieter, die me liet zien hoe je dat moest doen.

In dat geval is de stickey bovenin deze rubriek ook niet geheel juist:
Weliswaar wordt daar alleen gesproken over het verboden zijn van fitterskit, maar daarbij staat nadrukkelijk alleen dat de fitterskit bij drinkwaterleidingen verboden is, niet dat de hennep ook niet (meer?) mag. Op zich hebben de getoonde voorbeelden betrekking op verwarmingsinstallaties (want stalen buizen).

Maar het zou wellicht zinnig zijn dat topic aan te passen met de expliciete vermelding dat hennep bij drinkwaterleidingen ook niet is toegestaan.
 

Evenwatanders

  • #10
Overigens zijn de drinkwaterleidingen, die hier in de muren ingefreesd zitten, allemaal met loodhoudend soldeer aan elkaar verbonden. Dat was destijds (ik spreek van minstens 15 jaar geleden) nog niet verboden en ik ga echt niet alles openbreken om het alsnog met loodvrij soldeer over te doen... :mrgreen:

Zelf heb ik het idee dat loodhoudend soldeer nog slechter is dan die paar hennep verbindingen (waarvoor hetzelfde geldt: allemaal lang geleden aangebracht).
 

Lampje45

  • #11
Evenwatanders schreef:
Bedankt, inderdaad weer wat geleerd. Al heb ik al bijna 50 jaar lang hennep gebruikt voor het aansluiten van (met name) waterkranen in muurplaten (in mijn eigen woningen). Destijds bestond zo'n voorschrift (volgens mij) nog niet.
Daar ging ik ook altijd vanuit, want ze vertellen mij ook niet meer, dat de voorschriften gewijzigd zijn.
En vakliteratuur lezen, dat is voorbij.
Want speciaal voor het goed vastzetten van kranen, was hennep een ideaal middel, om de kranen in de juiste positie vast te zetten en af te dichten.
En waar je ook nog een stukje terug kon draaien.
Dat kon je met teflon tape wel vergeten.
Maar ik werd er ook door iemand op gewezen toen ik dat adviseerde, en dan wil ik het naadje van de kous weten.
Want "het van horen zeggen" daar wordt zoveel geroeptoeter door veroorzaakt, dat vaak nergens op slaat en zo ontstaan dan de vele "Broodje Aap" verhalen.
En daar pas ik voor.
En deze site, die ik vond, is echt de kennissite voor de installaties in de bouw.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu