Wasmachine Zanussi FL 822 C centrifugeert niet meer...

A

Anonymous

Gast
  • #1
Mijn wasmachine, een Zanussi FL 822 C centrifigeert nu helemaal niet meer. Tot eergisteren "af en toe" (dus ik moest een keer of wat extra centrifugeren).
De tips uit het instructieboekje (afvoerfilter nakijken / schoonmaken, afvoerslang checken op knikken etc.) hebben niet geholpen. Iemand enig idee wat het dan nog kan zijn ? Uit diverse bronnen heb ik al het woord "koolborstels" gehoord, maar waar zitten die dingen ? Waarschijnlijk onder de trommel in mijn geval, want bovenin zie ik ze niet... En kan ik deze dan zelf vervangen, of kan ik beter gelijk een nieuwe kopen ?

Bedankt alvast !
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Koolborstels, tja, waar zitten die dingen? (en hoe zien ze eruit?) UIteraard zijn deze zelf te vervangen, het zijn onderdelen van de motor. Mijn advies aan u; bel de plaatselijke monteur en laat deze u verder helpen.
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Nadere inspectie leert dat de motor van de machine inderdaad onder de trommel zit. Wasmachine op z'n kop (pas op, water...) en je ziet de motor. Op de motor zit eigenlijk maar 1 contact / stekkerblok met een stuk of 6 draden, ik neem aan dat daar de koolborstels in/aan moeten zitten.... Maar dan de vraag, hoe krijg je dat contact van de motor af zonder de boel af te breken ofzo... Maar eens even met de TD van Zanussi bellen, die weten vast meer...
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
De koolborstelhouders zijn, afhankelijk van het merk motor, bij Zanussi donkerrood, wit of zwart. Het stekkerblok met draden kunt u, door het vergrendelnokje omhoog te drukken, los trekken. De houders zijn vastgezet met een moertje: dopmaat 5 of 6. Beter kunt u de machine iets voorover zetten zodat u eea vanonder kan bekijken. Ondersteboven zetten is niet aan te raden want zo gaan de timer en zeepbakhouder defect
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Knutsel, alvast bedankt voor je advies.

Ik ben alweer een stapje verder...

Motortype: SOLE Made in Italy Type 20571.277 CI.F 230-240V ~50Hz M7602 A W RPM uF VL 3.4 170 2850 16 450 1.6 60 320 16 300 N.12403661/1 *4.51.N*

Op de motor zit inderdaad de helft van een wit "stekkerblok" (de mannetjeskant om precies te zijn, met 7 contacten). Met moeite wist ik dit stekkerblok er af te prutsen. Hieronder zit echter helemaal niets... Ik krijg het donkerbruine vermoeden dat dit destijds een goedkoop type motor is geweest waarbij de koolborstels in het motorhuis zelf zitten... Kan dat ? Dit vermoeden wordt versterkt door het feit dat vanaf het stekkerblok de 7 draden het motorhuis inlopen door een klein gaatje. In dit gaatje zit verder geen houder o.i.d., ik zie alleen de 7 draden tussen de spoelwikkelingen doorlopen naar weet ik veel wat (de ingebouwde koolborstels waarschijnlijk...).

Iemand nog ideeën ? Foto's eventueel beschikbaar...

Alvast bedankt maar weer !
 
A

Anonymous

Gast
  • #6
Klussend Nederland, het probleem lijkt opgelost !

Na lang vragen bij de TD van Zanussi kwam ik er eindelijk achter dat in de motor van deze bewuste machine geen verwisselbare koolborstels zitten... (was ik ook al achter na een avondje zoeken, terwijl de firma Z. tot 3 keer toe beweerde dat ze er wel in moesten zitten...).

Uiteindelijk blijkt dus dat bovenin de machine (rechtsvoor, onder de steunbalk) een "voorloopcondensator" zit. Deze condensator kun je met wat gepruts (schuiven naar rechts) loskrijgen en vervangen. De functie van dit ding ontgaat me een beetje (vraag een elektroman als je het echt wilt weten), maar met het onderdeelnr. van Zanussi (50215937009) het onderdelenhuis in Zwolle gebeld. "Moment meneer, ik zoek even een alternatief... Ja, die heb ik wel, EUR15,88 en ik heb er 3 op voorraad". Ding opgehaald, vergeleken (he, de nieuwe heeft 4 pootjes, de oude 2) en op goed geluk de contacten weer aangesloten.

Wasmachine laten centrifugeren, en hopla, hij stijgt bijna op ! Dan nog even snel naar de bouwmarkt voor een carro-ring en een passende moer (achterzijde van de condensator), en hij is ook weer degelijk bevestigd.

Al met al een klusje wat de doorsnee-klusser in een uurtje kan regelen, maar je moet het maar net ff weten. Om het over de besparing maar helemaal niet te hebben... Nieuwe wasmachine: ca. EUR verwijderd,- Nieuwe motor in je wasmachine: ca. EURverwijderd,- Voorrijkosten en arbeidsloon van de specialist: toch al gauw EURverwijderd,- Nieuwe koolborstels: ca. EUR30,- Nieuwe condensator: EUR16,05 (incl. een moertje een een carro-ring...).

Veel besparingssucces,
William
 
A

Anonymous

Gast
  • #7
Ga er maar vanuit dat dit niet veel meer voorkomt, deze machine moet minstens 12 jaar oud zijn, laat anders het f-nummer hier eens achter.
 
A

Anonymous

Gast
  • #8
Het zijn absoluut niet de koolborstels, maar bovenin zit een soort regelaar/condensator en die is kapot, heb het zelf ook gehad en het koste mijn ongeveer verwijderd euro om het te maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu