Wasmachine te dicht op wastafel?

Konein

  • #1
Weet niet zeker of dit nu in de witgoed-rubriek, of de sanitair-rubriek hoort, maar goed:
Net in m'n nieuwe huis, blijblijblij, wasmachine in de badkamer geplaatst bij trekschakelaar en aan- en afvoerpunt en aangesloten.

Probleem: wasmachine is bijna net zo breed als de ruimte tussen de wastafel en de muur. Tenminste, dit lijkt me een probleem te kunnen zijn. Als mijn wasmachine gaat centrifugeren (heb de situatie nog niet uitgetest), beukt 'ie geheid tegen de wastafel aan. Dat gaat de 1e keer misschien nog goed, maar na x keer trekt mijn wastafel dat denk ik niet meer.

Vraag: kan dit inderdaad kwaad of kan een wastafel daar best tegen?

Anders neerzetten gaat eigenlijk niet, want als ik 'm omdraai, is het probleem hetzelfde, alleen beukt dan de voorkant van de wasmachine tegen de wastafel ipv de linkerzijkant (plus dat het zeepbakje dan niet meer open kan).
 

Gerrit

  • #2
Ik weet het niet zeker, maat het lijkt mij geen ideale situatie.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het hangt er natuurlijk sterk vanaf, hoe erg de wasmachine gaat staan "dansen" bij dat centrifugeren. Heel goed horizontaal afstellen, eventueel de ruimte tussen wasmachine en wastafel opvullen met zacht rubber oid. Of vilt.

En je zou kunnen overwegen om mbv een (zware) metalen beugel aan de onderkant vast te klemmen, zodat hij strak tegen de muur geklemd zit.

Beugel dus aan de wastafelkant, let wel op dat je niet door leidingen heen boort, en dat je hem weg kunt halen indien storing aan wasmachine.

Of iets anders waarmee je de wasmachine tegen de muur aan drukt. Maar alles hangt af van de speling die je hebt...

De wastafel zelf is normaal gesproken van keramiek, zit met twee bouten achter/onderaan vastgeschroefd. Dat is een vrij kwetsbare plek, kan gemakkelijk gaan breken.

In het ergste geval (als de wastafel het begeeft) kun je op zoek gaan naar een net iets smallere wastafel en die ervoor in de plaats hangen.
Wastafels (de gewone dan) zijn, zeker bij bouwmarkten, nou ook weer niet superduur, maar het ophangen is altijd een lastig en een beetje eng karwei.
 

Co de Witgoedman

  • #4
Allereerst van harte gefeliciteerd met je nieuwe woning. :lol:
Bij een onevenredige belading kan een machine inderdaad gaan schudden en heeft hij zeker meer dan 60 cm breedte nodig.

Ontwerp en constructiefouten komen we helaas heel vaak tegen in de nieuwbouw, met name mbt de plaatsing van witgoed :cry:
 

Konein

  • #5
Alvast bedankt voor de antwoorden :)

De speling die ik heb tussen wasmachine en wastafel is hooguit een centimeter.. De wasmachine staat rechts al zoveel mogelijk tegen de muur, en is al op trillingsdempers waterpas gezet.

Ik heb deze wasmachine juist gekocht (in mijn vorige huis) omdat 'ie als een bezetene kan centrifugeren (bij gebrek aan droger). Hij danst dus ook behoorlijk. Om aardig te zijn voor de nieuwe onderburen heb ik dus ook trillingsdempers gekocht.

Mmmmm...ik zie de bui al hangen dat de wastafel het na x keer in elkaar gebeukt worden niet meer trekt, spontaan afbreekt en voor een waterballet bij mijn onderburen zorgt.

Ik denk dat ik mijn verhuurder maar lief aan ga kijken of de wastafel niet 5-10 centimeter opgeschoven kan worden. Qua ruimte kan het, en ze hadden 'm dus beter gelijk anders kunnen plaatsen, maar de verbouwers van de badkamer waren niet de meest...ehm...professionele mensen aan de problemen te zien (slecht afgehangen deur, lekkende wc etc).

Nu hopen dat de verhuurder dit wil doen, want de leidingen naar de kranen en de afvoer moeten dan wel iets langer worden.
 

Co de Witgoedman

  • #6
Trillingdempers zorgen ervoor dat er minder trillingen aan de vloer worden doorgegeven.
Hierdoor staat uw machine echter zelf veel meer te schudden.....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu