Wasmachine schokdempers: hoe los in ophangassen?

Miletos

  • #1
Ik heb net de schokdempers van de wasmachine vervangen. Hij wandelt nu niet meer, maar trilt nog steeds vrij heftig: genoeg om het wasmiddelbakje er langzaam uit te trillen. Ik heb 'm daarna exact waterpas gezet, wat iets scheelde...maar hij trilt nog steeds heftig genoeg om spullen er vanaf te trillen.

Ik vraag me af:
Die schokdempers zitten boven en onder vast met een bout aan resp. de trommel en de behuizing. Moeten ze daarin vrij in hun assen kunnen draaien of juist vastzitten? Ik bedoel dus NIET de demping op- en neer; ik bedoel het wel/niet kunnen draaien in hun ophangassen.

De oude bewogen namelijk héél stroef in hun assen. Daarom heb ik de nieuwe dempers ook maar zo vastgemaakt. Maar door dat getril twijfel ik nu of ze eigenlijk juist wél vrij moeten kunnen bewegen.

Mocht het nog niet duidelijk zijn wat ik bedoel, hieronder een tekening. Ik vraag me dus af of ze in hun bevestingspunten / ophangassen vrij moeten kunnen draaien, zoals de rode pijlen aangeven:

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De kuip maakt een roterende beweging in de behuizing.
De hoek die de demper moet maken tussen kuip en behuizing verandert dus steeds de damper moet dus kunnen bewegen on die hoekverandering te kunnen volgen anders scheurt de boel af.
 

Miletos

  • #3
Right! Als je het zo zegt is het inderdaad heel duidelijk. Wanneer ze zo vastzitten is het dus een beetje hetzelfde als de was proberen te draaien met de verhuis/transportklemmen erin.

Dat ga ik dan morgen meteen corrigeren. Maar goed dat ik maar 2x heb getest (voor- en na waterpas zetten), anders had het arme ding zichzelf misschien aan flarden had getrokken. Ik heb door deze actie waarschijnlijk al heel wat werkuren van de nieuwe schokdempers zinloos versleten :(

Vraag me dan alleen nog af waarom de oude oorspronkelijke dempers zo stroef in hun assen zaten toen ik ze verwijderde. Misschien vervormd door hitte/wrijving slijtage ofzo? Ik kom er waarschijnlijk nooit achter..

In ieder geval bedankt voor je antwoord! Ik kan weer verder :D

edit: sorry van de foto. Zal er een volgende keer op letten :)
 

Miletos

  • #4
Ophanging van de dempers wat losser gemaakt, zodat ze vrij heen en weer kunnen bewegen...geen effect op de trillingen.

Machine wandelt niet en de trommel knalt ook niet tegen de zijwand (net niet). Maar hij trilt nog steeds genoeg om het zeepbakje er eigenhandig uit te kieperen. En als je 'm met de bovenkant eraf laat draaien, zie je het geheel heftig schudden.

Het is niet een sneltrein geluid, zoals ik gezien heb als omschrijving van kapotte lagers. De kuip draait ook soepel. Het is echt trilgeluid/onbalans geluid.

Ik wordt hier zo moe van :(
 

Miletos

  • #5
Beetje een topickick, maar: opgelost! :D

Probleem was een combinatie:
  • * Pootjes toch niet solide genoeg afgesteld bij het waterpas zetten. In stilstand kon ik met m'n handen de machine totaal niet bewegen, maar als de machine draaide met een stevige was zag ik de gehele behuizing heel zachtjes diagonaal heen en weer veren (linksachter <-> rechtsvoor). Het was echt subtiel. Maar bij het centrifugeren werd dit véél erger :shock: Het pootje rechtsvoor een millimeter of twee verder uitdraaien loste dit op.
  • * Schokdemper was dit keer te LOS in z'n as gemonteerd (eerder was het te vast). De rubber o-ring van de nieuwe demper sluit niet strak genoeg aan op de bout die er doorheen gaat, waardoor er minieme speling was als de moer niet strak genoeg was aangedraaid. Ook dit werd bij centrifugeren veel erger. Opgelost door de demper een klein beetje vaster te draaien.
Wat heb ik geleerd: als er veel kracht op een apparaat staat luistert alles zéér nauw, omdat een kleine 'fout' op volle snelheid dramatisch resultaat heeft.

Ik hoop dat in de toekomst iemand nog wat heeft aan mijn ervaringen!
 

Kim65

  • #6
Miletos, ik denk dat ik hetzelfde probleem heb. Mijn kuip schudt hevig op en neer bij hoge toeren en ik hoor dan een tikkend geluid. Bij 600 toeren gaat het goed. De lagers zet net nieuw en de schokdempers 6 maanden oud. Bij het vernieuwen van de lagers heb ik de dempers losgemaakt en daarna misschien te strak aangedraaid. Ik merk wel dat de dempers warm worden na het centrifugeren. Is dit normaal? Moet ik nu alle 4 de punten iets losser draaien?
 

Miletos

  • #7
Ik ben ook maar een geduldige amateur, dus wat je moet doen ga ik zeker niet zeggen ;)

Bij mij was het probleem in 2e instantie dat ik één van de bouten van één van de dempers te los had gedraaid. Niet te vast dus en zeker niet alle vier. Om hier achter te komen heb ik eerst de machine laten draaien met de achterklep open en goed geluisterd tijdens het centrifugeren (NIETS AANRAKEN! KIJK UIT MET JE HAAR! STROOM!). Toen wist ik dat het geluid in mijn geval van de rechter demper afkomstig was. Daarna heb ik de machine uitgezet en de stroom eraf gehaald, om er achter te komen of ik de bovenste of onderste bout van de demper vaster moest draaien. Daarvoor heb ik met m'n hand de demper vastgepakt en geprobeerd 'm heen en weer te rammelen: de bovenste as/bout hoorde ik een héél klein beetje en die had dus wat speling...dus die heb ik een halve slag vaster gedraaid. Toen was het verholpen.

Maar bij jou kan het net zo goed wat anders zijn. Bij mij zaten ze in 1ste instantie ook juist te vast, waardoor het ding gigantisch vibreerde. Dat er dan onderdelen gaan meetikken/trillen die dat normaal gesproken niet doen, zoals leidingen of stroomdraden, zou me niks verbazen. Dus gewoon met de onderhoudsklep open draaien, goed kijken en luisteren, hele kleine aanpassingen doen, weer draaien, resultaat noteren...en dit net zolang herhalen totdat je de boosdoener hebt gevonden en aangepakt :D

Dat de dempers warm worden lijkt mij trouwens normaal. Gewicht (betonblokken, met rondslingerend water en wasgoed) + snelle beweging = nogal wat energie. Een deel van die energie wordt in warmte omgezet. Hoe harder ze moeten werken, hoe warmer ze worden. Als ik sinaasappels uitpers wordt de sinaaspers ook warm. Zolang ze niet echt heet worden zou ik me geen zorgen maken...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu