Wasmachine Miele W963 - Aan-uitschakelaar defect

Haagdoner

  • #1
De schakelaar van onze wasmachine Miele W963 doet het niet meer zo goed. Hij blijft bijna niet ingeduwd. Nu we met een lekprobleem zitten (ander onderwerp) wil ik dat mee oplossen.

Hoe kan ik deze module-schakelaar demonteren ? Moet de frontplaat hiervoor af ?

Is de de schakelaar eventueel te herstellen, hem van de print te solderen en te vervangen ?

U ziet, zit met heel wat vragen.

Alvast bedankt voor jullie hulp.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Volgens een (duitstalige) reparatiehandleiding is dit een bekend probleem. Het zou dan niet de schakelaar zelf betreffen, maar een breuk in de printbanen.

De betreffende reparatiehandleiding vind je hier:
Waschmaschine Miele W700/W800/W900 ohne Funktion

Hoe je exact de module moet bereiken is enigermate uit een soortgelijke reparatiehandleiding te halen. Deze beschrijft hoe je het front van dit type machines kunt open'draaien' om dan de binnenkant van de machine te bereiken.
Waschmaschine Miele öffnen (W700/W800/W900)

Als je de 2e bladzijde van dat bestand bekijkt, zie je bij nr. 4 de printplaat met de schakelaars, die in het eerste pdf'je beschreven wordt.
 

Haagdoner

  • #3
Hier bij de schakelaar die - vermoed ik - in ons wasmachine zit. Enige ervaring met dit type ? Zou hier ook losse printbanen zitten ?

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat is dan een ander onderdeel dan ik dacht. Ik heb inmiddels het (vermoedelijke) actuele onderdeelnummer daarvan gevonden, 4764930. Als ik daarmee afbeeldingen google, dan zit er inderdaad een printplaatje aan vast.

Dan is het natuurlijk de vraag of er een printbreuk is, of dat de schakelaar gewoon mechanisch niet in de ingedrukte positie blijft hangen. Dat soort schakelaar doen dat met een veersysteempje, enigszins vergelijkbaar met het klikmechaniek van een ballpoint.

Vervelend is dat dat unitje zo duur is: ik zag prijzen vanaf 100 Euro. Anders zou je het gewoon geheel vervangen!

Je zou kunnen proberen of je het mechaniek voorzichtig wat kunt smeren met een beetje siliconenspray. Let er wel op dat dat niet op de contacten zelf komt. Of evt. WD40, daarvoor geldt hetzelfde: liever niet op de (230V) contacten.

Het los vervangen van alleen één schakelaar ervan zal erg moeilijk worden. Het gehele product is, te zien aan het opschrift, gemaakt door 'Rafi' een tamelijk bekende fabrikant van (o.a.) schakelaars. Als je echter bij de elektronica-onderdelenzaken kijkt (bijv. Conrad), is zoiets helaas niet te vinden. Deze schakelunit zal door Rafi gemaakt zijn in speciale opdracht van Miele. :?
 

Haagdoner

  • #5
Ik heb getracht de schakelaar er af te halen. Hij is gemonteerd met twee schroeven. Een schroef zit verzonken en heb ik op dit ogenblik laten zitten omdat deze moeilijk bereikbaar is.

Tot mijn verwondering blijkt na een test dat de schakelaar met een ingedrukte positie blijft hangen en is hij vermoedelijk wel ok. Hij is dan wel maar bevestigd met èèn schroef. Ik zal dus iets moeten vinden dat hij blijft werken als ik de andere schroef terug bevestig. Ik houd u op de hoogte.

Zoals je zei is de schakelaar heel prijzig, meer dan 100 €. En zullen de onderdelen exclusief zijn zoals je hebt meegedeeld. Daarom volgende tip : even googlen op afbeeldingen "wisselstukken Miele" en men komt op een site die deze schakelaar tweedehands verkoopt voor € 20. Het overwegen waard vind ik.

Alvast al bedankt voor de hulp Kees.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu