Wasmachine maakt hoog scherp geluid tijdens draaien

Chefske

  • #1
Beste forumleden,

De wasmachine in mijn studentenhuis maakt sinds kort wat meer lawaai dan normaal. Elke keer als de motor aanslaat of aan het centrifugeren is, komt er een hoog, scherp, "schreeuwend" geluid vanaf. Het geluid is er lang niet altijd, soms valt het ineens weg als de machine op snelheid is en komt het later weer terug. Het apparaat is zo'n 10 jaar oud. De koolborstels heb ik al meerdere keren vervangen, de laatste keer is een half jaar geleden. Daarnaast had de machine andere symptomen zodra de koolborstels versleten zijn. Ik sluit dus dat probleem uit.

Het gaat dus om een scherp hoog geluid. Ik heb een filmpje gemaakt van de wasmachine tijdens het centrifugeren:

Graag schakel ik jullie expertise in. Ik verdenk zelf de lagers van de trommel... is er iemand die dat kan bevestigen, of kan er nog iets anders aan de hand zijn? Zou de aandrijfriem versleten zijn? De laatste keer dat ik de koolborstels heb verwisseld, zat de snaar nog strak.

Groeten Chefske
 
Laatst bewerkt:

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Chefske schreef:
Ik sluit dus dat probleem uit.
Uitsluiten vanwege recent vervangen zijn is geen goed idee. Er kan altijd iets verkeerd zitten of er kan een koolborstel afgebroken zijn. Ook is het denkbaar dat de collector van de motor niet vlak is door een beschadiging van een defecte koolborstel (de vorige keer eventueel). Daarom denk ik, dat je toch de koolborstels én de motorcollector even moet bekijken, want dit klinkt voor mij als een geluid uit de motor en niet uit het lager.

Is er iets te horen of te voelen als je de trommel met de hand draait?
Je zou daarbij ook de riem even kunnen loshalen, om alleen de trommel te voelen en niet de motor die meebewogen wordt met riem erom.
 
  • Like
Waarderingen: Chefske

Chefske

  • #3
Dank voor je reactie, Kees. Je hebt gelijk, even de motor demonteren om de koolborstels te controleren is niet heel veel werk en voor mij bekend terrein. Ik heb zelfs nog een nieuw setje koolborstels van Aliexpress (€1,50 inclusief verzenden) liggen, denk dat ik die er dan ook direct in stop.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Chefske schreef:
nieuw setje koolborstels van Aliexpress (€1,50 inclusief verzenden)
Als die vorige koolborstels ook zulke waren, zou het me niets verbazen als er weer een probleem mee zou zijn.
Ik snap best dat producten uit China goedkoper zijn dan hier, maar wat voor garantie heb je op de kwaliteit en de hardheid ervan?
 
  • Like
Waarderingen: Chefske

Chefske

  • #5
Wederom dank voor je reactie, Kees. Ik heb de motor uitelkaar gehaald. De koolborstels hebben nog meer dan de helft van het vlees over. Collector is ook prima en vertoont geen gekke slijtsporen.

De lagers zijn echter helemaal gaar. Ik heb de as er inmiddels helemaal uit. De lagers zitten hierop geklemd. De achterste zou ik met een poelietrekker kunnen verwijderen en vervangen. Bij het voorste lager zit de poelie voor de aandrijfriem in de weg. Die zou dan eerst met een hele hoop hitte verwijderd moeten worden, waarna het lager vervangen kan worden, en dan moet de poelie er weer terug op.

Hoe groot achten jullie de kans van slagen? Of is dit erg risicovol en/of eigenlijk niet de moeite waard en zou ik een complete nieuwe motor a €200 moeten bestellen, indien ik dit apparaat weer aan de praat wil krijgen? Is dat uberhaupt nog de moeite bij een wasmachine van >10 jaar oud of zou ik dan beter naar een nieuwe (of jonge tweedehandse) moeten zoeken?
 
Laatst bewerkt:

Chefske

  • #6
In welke staat de lagers van de trommel zijn, is mij trouwens niet bekend. Ik heb de trommel een zwiep gegeven terwijl de aandrijfriem los was van de motor, en merkte geen vreemde geluiden. Ik gok dus dat ze nog prima zijn. De wasmachine wordt hier echter vrij intensief gebruikt, omdat het in een studentenhuis staat: iedereen doet hier apart zijn was.

Wat betreft de lagers van de motor: zou het schoonmaken en opnieuw invetten van de lagers nog soelaas bieden? Als ik de afdichting los weet te pielen, kan ik er nieuw lagervet in proppen en kunnen ze gewoon blijven zitten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Doordat ik (jammer genoeg) helemaal geen ervaring heb met vervanging van wasmachine motorlagers, kan ik je ook niet zeggen of dat risicovol is en/of de moeite waard. Waarschijnlijk bestaan er wel filmpjes van op Youtube, zou je even moeten zoeken. Gebruik eventueel ook Engelse of Duitse zoekwoorden, vaak is daarmee nog meer te vinden.

Wat de eventuele prijs is van een vervangende motor is, kan ik pas opzoeken als ik het volledige E-Nummer van het typeplaatje weet. Volledig: ook de index (bijv. /01) vermelden graag.
 

Chefske

  • #9
Ik had al een filmpje gevonden voor het verwijderen van de poelie:

De lagers van de motor zijn standaard industrielagers (6002Z en 6202Z) en kosten een paar euro per stuk, dus dat zijn de kosten niet.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
De motor met onderdeelnummer 00144887 is inderdaad zo duur.
Dat heeft er mede mee te maken, dat alle onderdelen voor (in dit geval) wasmachines aan het eind van de productie van de betreffende modellen extra gemaakt moeten worden, dan gedurende zeer lange tijd bewaard om soms vervolgens zonder verkocht te zijn eventueel weggegooid te moeten worden. Dat kost ruimte in een magazijn, geld voor het maken, administratie, rente, verzekering etc. Daardoor zijn reserveonderdelen vaak veel duurder dan hun oorspronkelijke productiekosten.

Ik heb nog gezocht met dat nummer 00144887 maar vond alleen 1 gebruikt exemplaar die inmiddels al verkocht is, schiet ook niet op.
Blijft alleen het zelf vervangen van de lagers, hopelijk gaat het je lukken!
Succes ermee! :prima:
 
  • Like
Waarderingen: Chefske

Chefske

  • #11
@Kees, dank voor je reactie, uitleg en het meezoeken. Ik ga een poging wagen om de lagers te verwisselen en zal dan t.z.t. mijn bevindingen hier berichten!
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #12
Motorlagers wisselen kan en loont zich. Meestal draaien ze daarna weer als een nieuwe. Vind het zelf altijd een leuke reparatie alleen kom ik ze niet meer zo vaak tegen. Uurlonen zijn tegenwoordig ook aardig hoog en veel wasmachines hebben inverter motoren waarvan de lagers niet meer zo snel slijten.
 

Chefske

  • #13
@Kees en @Sleutelmeneer, dank voor het meedenken. Ik heb nu enkel het achterste lager, aan de niet-aandrijfzijde, verwisseld. Die was er het ergste aan toe en relatief makkelijk te verwisselen. Het gekke "schreeuwende" geluid is verdwenen en de wasmachine loopt weer als een zonnetje! Leuk klusje om te doen en erg de moeite waard.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu