Wasmachine geeft stroomschok, aangesloten op verlengsnoer

Britt26

  • #1
Ik heb sinds kort een nieuwe wasmachine, deze staat aangesloten met een verlengsnoer in een stopcontact in de slaapkamer net buiten de badkamer. Ik wil de stekker er niet afknippen aangezien ik van plan ben te verhuizen, en nog niet weet welke aansluiting bij het volgende huis aanwezig is. Dit ging langere tijd goed, tot ik twee keer een kleine schok kreeg bij het aanraken van de trommel. Ik dacht eerst dat dit statisch was, maar ik heb het met een spanningszoeker de trommel aangeraakt en die gaf licht. Op het moment haal ik de stekker uit het verlengsnoer voor en na het draaien van de was.

Mijn vraag is, komt dit door de wasmachine zelf, door het verlengsnoer, of door de elektra in het huis? Ik weet namelijk niet of ik terug moet naar de winkel waar ik de wasmachine heb gekocht, een nieuw verlengsnoer moet aanschaffen of de huurbaas moet inlichten.
 

eezacque

  • #2
Is één en ander netjes geaard?
 
  • Like
Waarderingen: Britt26

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Is dat stopcontact op de slaapkamer wel een geaard stopcontact? Zo niet, dan heb je de oorzaak al te pakken.

Anders dan zou je het moeten zoeken in een niet of niet correct aangesloten aarding in het verlengsnoer of in het stopcontact.

In elk geval zit je nu met een levensgevaarlijke situatie met dat verlengsnoer! Ik raad je dringend aan die wasmachine niet te gebruiken vóór hij correct is aangesloten. Ik denk dat je een trekschakelaar in de badkamer hebt, zo ja, laat de wasmachine daarop aansluiten, hij is ervoor!
 
  • Like
Waarderingen: Britt26 en eezacque

Britt26

  • #4
Bedankt voor de snelle reacties. Volgens google is een geaard stopcontact met metalen pinnen, het stopcontact heeft deze inderdaad niet. In het verlengsnoer zitten wel van die pinnen, maar dat is zeker nutteloos zolang deze in een niet geaard stopcontact zit?

Zouden eigenlijk alle stopcontacten in huis geaard moeten zijn?

Er is inderdaad een trekschakelaar aanwezig, maar hiervoor zou ik dan het snoer moeten afknippen en mijn garantie van de wasmachine verliezen neem ik aan.

Is het nog steeds gevaarlijk als de wasmachine niet aangesloten staat bij het inladen en uithalen van de was?
 

Fmrama

  • #5
Je hoeft het snoer van de machine niet af te knippen. Er zijn speciaal verlengsnoeren met contrastekker om de trekschakelaar te verlengen.
Bijv in die winkel van die handige man…..
34248B53-3002-46DD-A17B-2B6A3F1A5DBA.jpeg
 
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: Britt26

Britt26

  • #6
Bedankt voor uw reactie, ik wist niet van het bestaan van een contrastekker. Als het om elektra gaat ben ik namelijk erg dom. Ik ga deze zo snel mogelijk aanschaffen en aansluiten.
 

Fmrama

  • #7
Wel even de spanning van de trekschakelaar eraf halen (in de meterkast) , als je de snoer aansluit. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Britt26

Britt26

  • #8
Zal ik doen, iedereen bedankt voor de snelle reacties!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Britt26 schreef:
Is het nog steeds gevaarlijk als de wasmachine niet aangesloten staat bij het inladen en uithalen van de was?
Misschien iets minder gevaarlijk, maar je zult de wasmachine, nadat je hem hebt beladen, toch ook moeten bedienen, dus de knoppen gebruiken.

De gehele behuizing staat onder spanning! In principe is dat een spanning van ca 115 Volt, veroorzaakt door de condensatoren naar aarde in het ontstoorfilter van de machine. Die veroorzaken door hun relatief lage capaciteit geen dodelijke stroom, maar je voelt het wel.

En als er iets aan één van de onderdelen van de wasmachine fout is, dan kan het zijn dat de volle 230V op de behuizing komt te staan! Dat zou normaal gesproken wegvloeien naar aarde (waarbij de aardlekschakelaar of de zekering eruit knalt), maar nu dus niet.

Een ongeaarde wasmachine is, vooral in een badkamer, een object wat je daar niet wilt hebben! Want daar zijn allerlei zaken wél geaard en dan is tegelijk aanraken van wasmachine en iets anders (in het ergste geval) dodelijk. En zoals je misschien wel begrijpt, mag het ook niet!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Het getoonde snoer is niet toegestaan in een badkamer.
 

Lampje45

  • #11
Kees schreef:
En als er iets aan één van de onderdelen van de wasmachine fout is, dan kan het zijn dat de volle 230V op de behuizing komt te staan! Dat zou normaal gesproken wegvloeien naar aarde (waarbij de aardlekschakelaar of de zekering eruit knalt), maar nu dus niet.
Dit is niet helemaal juist.
Want dan loopt er maximaal de 30 mA door de mens naar aarde en zal de aardlek trippen, als deze tenminste werkt.
Want het maandelijks testen van de aardlekschakelaar, wat op elke aardlekschakelaar staat aangegeven wordt eigenlijk door niemand gedaan.

Maar dat doet niets af van het feit, dat dit een gevaarlijke situatie is en hetzelfde is als een Russisch Roulettespel is.

Een aardlekschakelaar heeft geen aarde nodig om te trippen, die vergelijkt de stromen in de fase met de nulleider van dezelfde groep. En als dat boven de waarde komt dan tript hij.

Lees dit document van ABB maar eens door.

 
Laatst bewerkt:

Ronny

Specialist Verwarming
  • #12
Maar dan is de opmerking van Kees nog steeds correct, er kan 230V op de buitenkant komen te staan.
Als je dan ook nog eens de buitenkant aanraakt dan zal/zou de aardlekschakelaar aan moeten spreken.
Welk deel van de tekst is dan niet juist? (ben alleen even benieuwd)
 

Lampje45

  • #13
Kees schreef:
Dat zou normaal gesproken wegvloeien naar aarde (waarbij de aardlekschakelaar of de zekering eruit knalt), maar nu dus niet.
Kees stelt dat nu de aardlek er niet uit knalt en dat is niet juist, want die signaleert wel degelijk een aardlek door de mens. Want de maximaal automaat gaat er niet uit, maar de aardlek wel want die signaleert stroom door de mens. En 30 mA kan de mens hebben zonder problemen.

Lees het document van ABB maar eens door daar wordt het haarfijn uitgelegd.
Er bestaan nog te veel misverstanden over dit onderwerp omdat er te veel "stoorzenders" zijn over dit onderwerp.
 

Fmrama

  • #14
@The headhunter
Waarom is die snoer niet toegestaan? Is toch tbv verlenging trekschakelaar.
Zie specs van het snoer.
AECEBE28-CCC6-4395-A83B-020148C4CD6D.jpeg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #15
Een trekschakelaar wordt meestal toegepast, wanneer er geen voldoende aardlekbeveiliging is in de badkamer. Want dan mag je er geen contactdozen hebben. Met een contrastekker leg je alsnog een contactdoos aan.

Gezien het een tijdelijke situatie is, zou ik er niet wakker van liggen. Britt26 moet er dan alleen zelf op letten dat niemand er een foen op gaat aansluiten.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Fmrama

  • #16
Tja,…schiet mij maar lek. Mag het nu wel in de badkamer of mag het niet in de badkamer?
7BC0A618-D9C8-434E-BA59-F58BB1D3A2BE.jpeg
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
Nee mag niet worden gebruikt.

Zoals gezegd, meestal zit zo'n trekschakelaar er alleen in situaties waarin volgens NEN1010 geen contactdoos mag worden geplaatst. Dan alsnog een contrastekker aanbrengen deugt natuurlijk ook niet, aangezien dat precies hetzelfde gebruikt kan worden als een contactdoos.

Daarnaast zegt NEN1010 ook letterlijk dat je in de badkamer geen H05VV-F snoer mag gebruiken en wat zie ik in de specs bij de handige man...?

IMG-20220730-WA0004_copy_1080x1043.jpg

IMG-20220730-WA0003_copy_1080x762.jpg

Dus "voldoet u aan de strenge veiligheidseisen (norm NEN-1010) voor elektriciteit in de badkamer"? Nope. Het hele soort snoer mag volgens NEN1010 niet in de badkamer worden gebruikt.

De enige toegestane opties zijn:
- De wasmachine vast op de trekschakelaar aansluiten.
- Kijken of de badkamer in overeenstemming is met jongere normen (30mA aardlekbeveiliging, potentiaalvereffening, zone-indeling) welke in plaats van de trekschakelaar een contactdoos toestaan en dan gewoon een vaste contactdoos installeren.

Voor "tijdelijk" zou ik wel liever via een contastekker op de trekschakelaar aansluiten, dan met een verlengsnoer op een ongeaarde contactdoos. De veiligheid gaat er zeker op vooruit. Maar het is nog steeds niet conform normen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #18
Lampje45 schreef:
Kees stelt dat nu de aardlek er niet uit knalt en dat is niet juist, want die signaleert wel degelijk een aardlek door de mens.
Het verschil is dat met de machine aangesloten op een geaarde contactdoos er altijd een pad naar aarde is en de zekering en/of aardlekschakelaar direct zal uitschakelen nog voordat er een gevaarlijke spanning op de behuizing van de machine staat.

Zonder aarde zal de behuizing van de machine onder spanning komen te staan en blijven staan totdat er een pad naar aarde ontstaat. Dat pad is dan vaak de gebruiker. Denk dat @Kees het zo bedoelde.

En 30 mA kan de mens hebben zonder problemen.
Dat is veel te simplistisch gesteld, het gaat relatief vaak goed maar mensen kunnen door minder stroom overlijden. Als je daar nat en met blote voeten met je pacemaker staat dan schat ik de kansen toch laag in. Om over secundaire gevolgen maar niet te beginnen (door de schrikreactie uitglijden en met je hoofd door de porseleinen toiletpot vallen bijvoorbeeld).

Stroom door het lichaam is nooit gezond. Aardlekschakelaars maken het een stuk veiliger maar stellen dat je dan "zonder problemen" aan spanningsvoerende delen kunt pakken gaat me toch iets te ver.

Jouw eigen link spreekt trouwens van "Veelal geen schadelijke fysiologische effecten". Veelal betekent niet dat het nooit schadelijke effecten heeft.
 
Laatst bewerkt:

Fmrama

  • #19
Bedankt voor de info. Duidelijk verhaal.
En dan te bedenken dat die kabel bij meerdere zaken verkocht wordt.
Een leek is niet op de hoogte van de NEN tabellen en gaat dus af op de info van de winkel. Lekker dan!:mrgreen:
 

Fmrama

  • #20
En de blauwe koele installateurs installeren het zelfs voor je op deze manier in bijv de badkamer.
Gelukkig heb ik wasmachine en droger in de bijkeuken staan. Maar als ik als leek advies geef (al eerder gedaan) op basis van de info van leveranciers is het toch wel een klote gedachten die ik er aan over houd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu