Wasmachine Bauknecht Stuttgart 1000 centifugeert niet goed

Quattro

  • #1
Hallo,

Mijn wasmachine Bauknecht Stuttgart 1000 (12NC-8554 043 01510) centrifugeert niet meer voldoende. Alle programma's worden goed doorlopen, centrifugeren duurt maar even, en aan het einde blijf ik steeds met natte was zitten.

Ik heb al één van de schokdempers vervangen (was versleten) , en overweeg nu ook de tweede te vervangen (is nog in iets betere staat).

Maar als ik de berichten op dit forum lees , dan begin ik te denken dat het misschien de koolborstels zijn i.p.v. de dempers. Mede ook omdat bij het begin van het centrifugeren een knetterend geluid hoorbaar is.

Waar kan ik die koolborstels juist vinden , en zijn deze makkelijk te vervangen? In de reacties op dit forum lees ik soms dat dit een kwartiertje werk is, en soms dat de hele motor eruit moet.

Bestaan er ook handleidingen hiervoor op het net? Ik heb hier totaal geen ervaring mee, en weet zelfs niet hoe zulke koolborstels eruit zien.
 

Wittenico

  • #2
Dat knetterende geluid komt doordat de koolborstel vonken ten opzichte van de lamellen in de motor.
Je kunt hier vrij makkelijk bij.
  1. Je haalt de plint aan de voorzijde weg.
  2. Je haalt de veer weg van de manchet en haalt manchet los van voorfront.
  3. Dan draai je het deurslot weg.
  4. Onder aan het front (achter de plint) zitten nog drie boutjes en die haal je ook los.
  5. Nu druk je het voorfront iets naar beneden en haal je het front eraf.
  6. De motor bekijk je nu op de achterzijde.
  7. Op de motor zit een metalen strip en die kun je eraf trekken.
  8. Nu kun je de koolborstels er zo af schroeven.

Succes
 

Quattro

  • #3
Het bleken inderdaad de koolborstels te zijn.

Ik heb er wel iemand bijgehaald die al wat ervaring had met het vervangen van deze koolborstels, en hij prefereerde om de motor er uit te halen en zo verder te werken. Uiteindelijk viel dit goed mee (half uurtje werk).

Ik ben de koolborstels bij Handyman gaan halen, en daar kreeg ik een setje mee met 2 identieke koolborstels. Ik bedoel : 2 koolborstels met de schuine kant in dezelfde richting. We hebben ze dan maar geplaatst , met het gevolg dat één van de koolborstels omgekeerd staat.

Dit heeft wel wat lawaai tot gevolg wanneer de machine draait, maar zou volgens die vriend geen kwaad kunnen. Deze koolborstel zal mettertijd wel afslijten, en vanzelf de juiste schuine kant krijgen. Ik hoop dat dit geen kwaad kan doen aan de machine.

In ieder geval bedankt Wittenico voor de reactie. Ik heb uiteindelijk het front er niet moeten afhalen, maar ik ben wel blij om te weten dat het mogelijk is voor eventuele problemen in de toekomst. Ondertussen lukt het wassen weer. Bedankt.
 

Co de Witgoedman

  • #4
Kabaal met draaien? Indien de borstels niet juist zijn geplaatst kan dat uw motor kosten.
De borstels dienen vlak op de motor te worden gemonteerd in de juiste positie en van de juiste soort.
Een foutieve stand kan wel degelijk kwaad. :!:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu