Wasmachine-afvoer in badkamervloer

Bksoemba

  • #1
Hallo allemaal.

Dit is waarschijnlijk een heel onnozele vraag maar na een paar avonden Google kom ik geen steek verder dus ik dacht: ik ga het hier proberen.

Ik wil graag een afvoer in de badkamer maken voor een wasmachine.

Ik heb een pvc buis gekocht van 40mm en een sifon. Plan is om net boven afvoer in de vloer een klein stuk buis te plaatsen, dan een sifon en dan weer buis de hoogte in.

Nu het probleem:

In de badkamer zit een gat in de vloer. Dat is een afvoerleiding. Hard. Grijs. En voelt als pvc. Dat gat (die afvoerleiding in de vloer) is iets breder dan 40mm. Zie foto 1.



De pvc buis past er dus in (zie foto 2) maar dat is natuurlijk niet waterdicht. Ook kan de buis dan naar beneden zakken en dat lijkt me niet goed voor de doorstroming van het water.



Ik zoek me rot maar ik kan niet ontdekken hoe ik nu de pvc buis die ik heb gekocht goed moet aansluiten op de afvoer in de vloer. Een rubberen overgang die ik heb gekocht (40-50mm) is te groot want het gat is slechts een paar mm groter dan die 40mm. Ik denk zo 44mm maar kon het niet goed meten. Dat lijkt, als ik Google mag geloven, geen standaardmaat.

Heeft iemand hier een goede tip? Alvast bedankt!
 

CV__

  • #2
Wasmachine afvoer hoort tegenwoordig 50mm te zijn voor de verticale delen.

Welk bouwjaar?

Waarom vraag je je af hoe groot het is? Je kunt het toch gewoon opmeten?

Als het PVC is, zal het zwart of grijs zijn. Nu heb je de foto belicht voor de witte tegels, dus er eigenlijk niks van te zien.
 

Bksoemba

  • #3
Hi

Ik heb nog even gekeken. Wat ik vergat te melden in mijn eerste bericht is dat er in het gat een dop zit nu, om het af te dekken tegen rommel denk ik.



Op de achterkant van die dop staat dat hij een diameter heeft van 40mm. Maar de bovenkant van de dop is 45mm

De afvoer nagemeten met een rolmaat. Kom daar op 45mm uit.

Nog een foto van het gat, nu hopelijk beter zichtbaar wat het is?



EDIT
OK dom, de buitenmaat van het gat is dus gewoon wel 50mm

Maar als de rubber overloop van 40 naar 50 past er met geen mogelijkheid in!

Dit is wat ik heb gekocht en hoe het eruit ziet



Ik snap er dus nog steeds niets van. Als die overloop voor 50 naar 40 is dan zou het toch moeten passen?
 

CV__

  • #4
Zit er geen manchet in het deel in de vloer?

Dus buis in vloer is uitwendig 50? Inwendig 45?
 

Roykes

  • #5
Dit is een buis van 50.

echter kan ik niet goed zien op de foto of deze van pvc is of van pe/pp.

in het geval dat het pvc is, is de makkelijkste manier om een reparatie mof van 50 erin te lijmen en daarmee verder te gaan.

dus reparatiemof van 50 mm en daar een verloop in lijmen van 50 naar 40, dan ben je waar je wil zijn. dit gaat niet op bij PE/PP natuurlijk.
 

Bksoemba

  • #6
Een reparatiemof! Dat had ik nog niet gevonden. Het helpt ook niet dat ik niet weet hoe al die onderdelen heten, dus ik leer een hoop.

Ziet eruit als een haalbare optie, dankjewel voor de tip!

Rest de vraag hoe ik er dan in hemelsnaam achterkom of de pijp in de vloer PVC is (en ik dus kan lijmen) of dat het PE of PP is.

Ik heb naar aanleiding van jouw post weer zitten Googlen en begreep dat je PE/PP niet kan lijmen omdat dat materiaal dan gaat werken op een manier die je niet wilt.

Stel dat het wel PE/PP is. Is er dan een alternatief voor lijmen? Ik heb gezocht op een rubberen reparatiemof voor 50mm maar die kan ik niet vinden...

Zou het mogelijk zijn om een PVC reparatiemof erin te schuiven en dan niet te lijmen? Of krijg je dan lekkage?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Zo te zien is het wel pvc.
 

CV__

  • #8
Waarom dan vernauwen boven die mof? Gewoon die pijp van sifon van 40 terug en dan, conform huidige normen, 50mm pakken.

Wel vreemd dit. Is dat 50mm stuk wat in de vloer zit een kort stukje? Zit het onderaan verlijmd of in een manchet? Afgezaagd door een vorige bewoner?
 

Bksoemba

  • #9
Bedankt voor jullie reacties!

Ik denk ook dat ik die 40mm terugbreng en dan 50 koop en erop zet. Wel pech want sifon van 40 al open gemaakt. Nou ja. Hoort erbij he? Leergeld :)

De vorige bewoners hebben het zo achtergelaten. De pijp in de vloer is ook niet helemaal recht af, het lijkt wel alsof er een stuk afgebroken is. Heb nu een reparatiemof gekocht en die gaat er goed ver in. Dus denk dat dat goedkomt.

Ik had me laten adviseren in de bouwmarkt dat onderste stuk beter van rubber kon zijn zodat het niet verlijmd hoeft. Als je dan iets van verstopping hebt kan je het nog makkelijk verwijderen. Slaat dat ergens op? Zo ja, dan denk er nu aan om het zo te doen:

- Reparatiemof verlijmen in de pijp in de vloer
- Kort stuk 50mm pvc in de reparatiemof lijmen
- Schuifmof op dat korte stuk pvc (een mof met rubbers die niet gelijmd hoeft)
- stukje 50mm pvc weer
- sifon
- en dan een lang stuk pvc (en een beugel aan de muur)

Zo hou ik de onderkant nog “open
 

CV__

  • #10
Dat ziet er niet uit, voor ontstoppen maakt het ook weinig uit; het is maar een paar cm. Ik zou gewoon reparatiemof>50mm buis>sifon > 50mm buis doen
 

Bksoemba

  • #11
Hi allemaal

Het resultaat:



Heb uiteindelijk toch gekozen om de 40mm in de reparatiemof te maken met een overlooprubber. Het is de eerste keer dat ik dit doe dus ik wilde het onderin niet lijmen, want als het dan mis is dan moet echt alles overhoop. Durfde ik niet aan. Reparatiemof natuurlijk wel verlijmd aan pijp in de vloer.

Ik wilde nog even iedereen die advies gegeven heeft heel hartelijk bedanken. Heeft me echt geholpen! Dus bedankt!
 

CV__

  • #12
Altijd leuk om het eindresultaat te zien. Bedankt voor de terugkoppeling ;)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #13
Goed opgelost.
Maar eh, waar gaan die contrastekkers heen als ik vragen mag?
 

Bksoemba

  • #14
Dat mag je vragen! Die gaan naar een trekschakelaar. En die zit op een eigen groep, en die groep achter een aardlekschakelaar.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #15
Volgens de voorschriften moet je die wasmachine en droger direct met een vaste verbinding op de trekschakelaar aan sluiten. Dat betekent dan dat je het snoer van beide machines moet vervangen door een langer snoer.

Is dat zo'n wisselschakelaar waardoor je maar één machine tegelijk aan kan hebben staan?
 

Bksoemba

  • #16
Hi

Nee dit is geen wisselschakelaar. Beide contrastekkers komen uit op de trekschakelaar (touwtje waarmee spanning aan/uit kan).

Ik was van plan om die eraf te halen en dan te vervangen door een wisselschakelaar. Stekker eraf en draden rechtstreeks in de trekschakelaar.

Zo’n ding: https://www.bol.com/nl/nl/p/plieger-wisselschakelaar-combiregelaar/9200000118386896/
Die had ik in vorige huis ook zo. Voorkomt overbelasting als ze beiden aan staan. Al heb ik ze al nooit allebei aan want dat gaat dus niet..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu