Warmtesensor Bauknecht wasdroger vervangen?

Chrizzie76

  • #1
Hoi klussers,

Twee jaar gelden is mijn man overleden en ik kom er inmiddels achter wat hij allemaal deed in huis.

Laatst vond ik een raar ding in mijn Bauknecht wasdroger. Een deel zat vast in het luchtfilter en heb ik met veel moeite (en een heel arsenaal aan tangen) losgekregen. Wat het was, bleef een raadsel. Ik herinnerde me niet dat ik per ongeluk een schroef ofzo in mijn zak had laten zitten. Waar ik vooral van baalde was dat het ding mijn T-shirtjes nogal heeft gesloopt. Allemaal gaatjes… Ik dacht dat dit het grootste probleem was, maar vervolgens viel het op dat de droger niet lang meer wilde drogen. Hij geeft een programma aan van bijvoorbeeld 1,25 uur en dan stopt hij veel eerder en de was is nog niet droog. Volgens de droger zelf is het programma dan afgelopen. Ik heb toen ontdekt dat mijn warmtewisselaar wel eens schoongemaakt mocht worden. (Dat deed mijn man altijd, denk ik… Het pluizenfilter kende ik wel, maar dit ding: nooit naar omgekeken.)

Nu is alles stofvrij, maar het probleem is nog niet opgelost. Enig zoeken en kijken via google maakt dat ik nu weet wat dat rare ding geweest kan zijn: de warmtesensor(?)

Vraag aan mensen met meer kluskennis dan ik: klopt deze veronderstelling? En zou ik die zelf kunnen vervangen? Zo ja: hoe en waar heeft dat ding gezeten? Of kan ik maar beter een mannetje hiervoor bellen?

Groet,
Chrizzie

59F711C3-AB07-488A-9E5F-D94817924568.jpeg

D3E03F89-EBFA-4C79-8E49-229B9F329509.jpeg

AFA450DB-46EE-46C4-A33A-1202E36AE546.jpeg


EF5D2C01-9707-4FD5-A645-604E92A3B863.jpeg 3D91C0CB-3059-4884-8D80-3F61893F219E.jpeg
 

Evenwatanders

  • #2
Dat lijkt op de vochtsensor of wat daarvan over is (die de vochtigheid cq droogtegraad van de was moet meten). Doet het apparaat het wél goed op het tijdprogramma (daar staat die knop net op)?

Als je even de gegevens van het typeplaatje aangeeft, dan kan er misschien wat meer gezegd worden over het betreffende onderdeel en wat het bestelnummer ervan is. Vooral het 12-cijferige nummer dat begint met 85.... is belangrijk. Typeplaatje zit normaal gesproken op de deur of in de deuropening.
 

Chrizzie76

  • #3
Oh, inderdaad, als ik hem instel op tijd blijft hij wel draaien. Dat is al een heel fijn begin!

Volgens mij is het nummer 856011012021

B56E6B18-81C4-48C5-9627-297714ED413C.jpeg
 

Evenwatanders

  • #4
Vochtsensor.jpg


Hier de benodigde onderdelen:
6910 Vochtsensor 480112101486
9101 Schroeven 481250248347 (Blechschraube 3,5x14)
Als je de schroeven nog hebt, hoef je die niet te kopen en anders voldoen identieke schroeven ook.

Als je googelt met het nummer 480112101486 vind je een prijs van ca 30 Euro, bij sommige webshops nog iets goedkoper, maar ook beduidend duurder. Even goed kijken waar je het gaat bestellen (let ook op verzendkosten).

Succes!
 

Chrizzie76

  • #5
Ehhh… Begrijp ik het nou goed dat die sensor daar vast heeft gezeten waar ik dat kleine stukje ijzer verwijderd heb? Dus aan de binnenkant van de trommel op dat plastic roostertje waarvan ik dacht dat daar de lucht richting het pluizenfilter naartoe ging?
 

Chrizzie76

  • #6
In dat geval vrees ik dat er ergens aan de binnenkant nog een schroef vadt moet zitten, want ik heb maar 1 losse schroef in de trommel gevonden. Ik dacht dat er een ijzeren iets klem was komen te zitten in dat roostertje en heb dat dus met veel moeite losgewrikt. Waarschijnlijk had ik het dus gewoon los kunnen schroeven?

Misschien is het verstandig zo’n onderdeel zelf te bestellen en dan toch maar op zoek te gaan naar een handig klusjesmannetje, want ik heb niet echt het idee dat ik voldoende weet waar ik aan begonnen ben.
 

Evenwatanders

  • #7
Ja dat is dan misschien wel zo verstandig. Je had het inderdaad gewoon los kunnen schroeven.

Aan de binnenkant zqal niets zitten want het zijn 'Blechschrauben', 'Parkers' in het Engels, die zetten zichzelf vast in metalen platen met voorgeboord gat. Het zou kunnen zijn dat je bij het eruit trekken met die tang ook het bevestigingsgat hebt beschadigd en de schroef daarbij weggespat is.
 

Lampje45

  • #8
Op de tekeningen staat het niet zo duidelijk, maar ik heb nog een foto gevonden van hoe het eruit dient te zien.

Dit zijn echt niet de juiste gereedschappen om een probleem in een wasdroger op te lossen met een nijptang en een zijkniptang.
Je had een torx schroevendraaier moeten gebruiken om de 2 schroeven los te draaien.
Om te zien wat je doet is het gebruik van een spiegeltje erg handig.
En ik zou ook maar eens op zoek gaan naar het resterende deel, want die kan ergens tussendoor gewrongen zijn waar nog erg veel beschadigd kan zijn of nog kan beschadigen. Zoals bijv. kortsluiting in de bekabeling en evt. brand.
En ergens moet er ook nog een draadaansluiting zwerven, die de meting doorgeeft aan de electronica.
Het lijkt me dan ook heel verstandig, dat je dit aan iemand overlaat, die er wel verstand van heeft.
Het oude gat zal in ieder geval dicht gemaakt moeten worden met 2 componenten epoxy lijm.


Vochtsensor.jpg
 

Chrizzie76

  • #9
Hartelijk dank voor de adviezen!

Het is me nu in ieder geval duidelijk wat het probleem is. Ik ga eens even op zoek naar iemand die hiermee kan helpen. Ieder z’n vak, hehehe… Ik heb geen schroeven gezien om los te draaien. Dacht dat er op de een of andere manier een stuk ijzer in mijn droger terecht was gekomen en snapte al niet waar dat vandaan kwam. Als je niet weet dat die sensor daar moet zitten dan zie je er eigenlijk niks aan. En die tangen… Je wil niet weten wat ik allemaal nog meer uit de schuur gehaald heb om dat (in mijn ogen) opgeslorpte stukje ijzer los te krijgen.
 

Lampje45

  • #10
Horen we nog hoe het is afgelopen?
En graag nog wat foto's waar de rest is gebleven
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu