Warmtepompdroger

GBMAS

  • #1
Ik heb sinds 2,5 jaar een Haier warmepompdroger. Aan het begin werkte hij goed, maar de prestaties zijn vrij snel achteruit gegaan. Er zijn twee pluisfilters die je goed kan schoonmaken, maar de lamellen van de condesor kan je niet goed bij. Een tijdje terug heb ik die willen schoonmaken met een stofzuiger, maar was ik te onvoorzichtig en zijn ze verbogen. Ze zijn nu allemaal teruggebogen en weer recht, en de stangen die erachter zitten zijn voor zover ik weet onaangetast. De prestaties liepen overigens al terug vóórdat dit gebeurde. Ik heb nooit wasverzachter gebruikt sinds de aanschaf van de droger.

Als ik een was in de droger heb, geeft hij aan droog te zijn, terwijl dat nog niet zo is. Ik doe de was dan meestal nog een keer op tijd, één tot twee uur extra. Als het de droger uitkomt lijkt het droog, maar later gaat het toch muf ruiken. Bovendien is er nog iets geks, soms ruikt de was een dag later vrij sterk naar menthol (gemengd met muffugheid), terwijl dit zeker weten niet in mijn wasmidddel zit.

Dit alles gebeurt niet als ik het aan de lucht laat drogen, dus ik weet zeker dat het aan de droger ligt.

Ik heb wel eens begrepen dat er in een warmtepompdroger een systeem zit als een soort airco, met vloeistof erin. Is het heel ver gezocht om te denken dat dit tóch beschadigd is geraakt en dat daar de menthol geur vandaan komt? Er zijn verder echter helemaal geen aanwijzingen dat er iets lekt. Of is er een andere verklaring denkbaar voor de menthol lucht?

Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De vloeistof cq. gas dat in moderne koelkasten en ook in warmtepompdrogers gebruikt wordt, is een vorm van butaan (meestal isobutaan R600a). Een tamelijk brandbaar gas, waarvan er maar een heel klein beetje in het hele systeem zit. Hoeveel kun je meestal op het typeplaatje zien.

Dat ruik je niet, want aan het normale butaangas voor bijv. kooktoestellen is (evenals aan aardgas) kunstmatig een geurstof toegevoegd die ruikt naar het oude stadsgas. Aan het gas wat in koelingen gaat wordt dat, voorzover mij bekend, niet toegevoegd. Ik vond in elk geval ergens: "een kleurloos gas met een lichte geur van ethers".

Ik kan me niet voorstellen, dat de menthollucht die je ruikt, uit het koelsysteem van de droger komt. Moet een andere verklaring voor zijn, maar ik kan niet bij je gezin binnenkijken om te zien en ruiken wat er eventueel aan huis- en lichaamsmiddelen gebruikt wordt. Want het kan wél zijn, dat het drogen in de droger andere effecten heeft dan drogen in de vrije lucht. En bepaalde middelen die door het dragen in kleding zitten, pas vrij komen bij het drogen in een wasdroger.

Dat geeft natuurlijk geen verklaring voor de slechter wordende droogresultaten, maar dat is zonder meer lastig van afstand te bepalen. Onder normale omstandigheden hoeven de lamellen van de condensor niet schoongemaakt te worden, maar op een ander forum lees ik nog wel eens, dat het schoonmaken van de normale filters erg nauw komt. Daar wordt vaak aangeraden de filters af en toe af te spoelen. Warmtepompdrogers zijn zonder meer lastige apparaten als het op (verhelpen van) mankementen aankomt...
 

BigBert

  • #3
Kijk een aan de achterkant of daar een rooster zit voor de luchtaanvoer. Deze zou je ook schoon kunnen maken. Gebruik je de waterbak of heb je een waterafvoer slang? Deze zou je ook nog schoon kunnen maken. In principe zouden de licht kromgebogen lamellen geen probleem mogen zijn, zolang er voldoende lucht langs kan stromen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Merk en type?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #5
Filters schrobben met warm water, vochtsensor zoeken en met schoonmaakazijn reiniger. De lamellen moet je regelmatig stofzuigen en de condensor filter (mits aanwezig bij die chinese B-merken) moet je om de 5 droogbeurten reinigen en uitspoelen. Deurfilters altijd na iedere droogbeurt stof uitenemen. Dan lamellen die omgebogen zijn kunnen geen lucht doorlaten, door de andere lamellen neemt de druk nu toe en dus wordt stof verderop in de condensor geperst. Als je pecht hebt zit er tussen je condensor en je warmtewisselaar in een grote plak stof. Dan rest enkel complete reiniging.

Screenshot_20230425-222003_Samsung capture.jpg
 

GBMAS

  • #6
Bedankt voor jullie reacties, en sorry voor mijn late reactie. Ik had de meldingen blijkbaar uitstaan, en mijn vraag uit het oog verloren.

Ik ben gewisseld van wasmiddel en doe minder was in de trommel. Daarmee is de menthol lucht weg, dus dat kwam inderdaad toch niet door de droger. Bedankt Kees.

Dan nog de tegenvallende resultaten: de filters maak ik na elke beurt schoon. Zowel die in de deur, als de filter die voor de condensonsor (zie foto's). De condensor zelf kan er niet uit, dus ik maak de lamellen af en toe voorzichtig school met een kwast.

De vochtsensor heb ik geprobeerd te vinden, maar dat lukt niet. Er staat niets over in de handleiding en ook op internet vind ik niets. Het betreft een Haier HD 80-A636-DF. Aangezien hij stopt terwijl de was nog niet droog is, klinkt het aannemelijk dat daarmee iets mis is (of dat ie schoongemaakt moet worden). Is er een manier om er achter te komen waar die zit?

Bedankt weer!

20230604_142031.jpg 20230604_142057.jpg 20230604_142058.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Bij een aantal drogers is de vochtsensor een contactstrip op de ribben en de trommel zelf.
Doordat de vochtige was een rib en tegelijk de trommel raakt word vochtgehalte bepaald.
De ribben en trommel reinigen met azijn is dan de oplossing om de meting weer goed te krijgen.

Ik weet niet hoe dit bij haier zit, maat het is een vrij algemeen gebruikte methode.
 

Lampje45

  • #8
Bij deze machine zit de sensor net aan de binnenzijde onder de deur opening en wordt tijdens de stilstand bij het omkeren van de draairichting gemeten tussen binnenzijde trommel (aarde) en de gebogen strip.

Dus niet alleen de sensor met azijn schoonmaken maar ook de trommel. De onzichtbare isolerende laag van resten waspoeder en wasverzachter moeten wel op beide contactvlakken met azijn verwijderd worden.

Vochtsensor (2).jpg
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: GBMAS en The headhunter

GBMAS

  • #9
Ik heb overal gezocht, maar het komt dus niet in me op om gewoon mijn hoofd even in de trommel te steken.. Daar zit hij inderdaad. Heb hem (en de trommel) schoongemaakt ik zal even laten weten of dit heeft geholpen. Hoe vaak moet je dit normaliter schoonmaken als onderhoud?


Bedankt!!
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
De constructie van het filter lijkt verdacht veel op mijn oude warmtepomp droger van een ander merk.
Dat ding die werke na een tijdje ook niet meer goed. Alles bijna helemaal uit elkaar gehaald,
goed schongemaakt en toen was het weer beter. Daarna meteen verkocht en een goed merk aangeschaft.

Het probleem zit vooral in de constructie waardoor de leek, of eigenlijk bijna alle gebruikers, dit nooit
zelf goed schoon kunnen houden. Dat is gewoon niet mogelijk.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
Kort stukje (doorzichtige) (tuin) slang aan de stofzuiger maken. Dat is minder hard en het zuigt net iets beter.
 

Lampje45

  • #12
Dit soort warmtewisselaars moet je vanaf het begin regelmatig met een kleine straal heet water spoelen.
De natte pluizen blijven op de natte koude kant plakken. Niet met een borstel, of stofzuiger, dat werkt gewoon niet en al helmaal niet met het sponsje, wat bijv. AEG er bij levert. Want dat verbuigt de koelribben van de wisselaar. En gaat de doorstroming achteruit.
Het is een zaak vroegtijdig de vervuiling aan te pakken, zodat het niet ver de machine in gaat zitten.

Mijn ervaring: Maak een sopje van biotex en spuit dit met een drukspuit (voor de tuin) in de lamellen.
Laat dit een nacht staan en beweeg de machine, zodat het aangekoekte vuil los klotst.

Zuig het vuile water met een natzuiger weg vanuit de sump of in het pompcompartiment en spoel landurig met heet water. Ik doe dit jaarlijks en dat gaat perfect.
1685967460613.png

Want als je het te ver laat komen, gaat het vuil dieper de machine in en moet je hem wel demonteren om er bij te komen.

1685967511413.png
 

Lampje45

  • #13
GBMAS schreef:
Hoe vaak moet je dit normaliter schoonmaken als onderhoud?
Als je geen wasverzachter meer gebruikt, maar het bakje in de wasmachine vult met schoonmaakazijn, dan hoef je dit niet vaker te doen, als 1 maal per jaar.
 

GBMAS

  • #14
Lampje bedoel je zo'n handmatige spuit die je oppompt?

En wat bedoel je met langdurig spoelen? Op dezelfde plek schoon water inspuiten en dan ook weer uitzuigen?
 

GBMAS

  • #15
En zou ik trouwens ook iets met een stoomreiniger kunnen bereiken of is dat te heet?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #16
Je zou bijna zeggen dat er met het ontwerp iets mis is, als je er een waterzuiger bij moet kopen..
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #17
Precies.
De droger die we nu hebben heeft een paar hele goede filters waardoor dit niet zomaar kan gebeuren.
 

GBMAS

  • #18
Ik zou ook zeker niet voor het zelfde apparaat kiezen als ik een nieuwe moet kopen. Alleen na 2.5 jaar vind ik het echt te vroeg om iets anders te kopen. Even kijken wat ik zelf nog kan doen.
 

Lampje45

  • #19
GBMAS schreef:
Lampje bedoel je zo'n handmatige spuit die je oppompt?
Ja, precies, daarvan kun je de sproeier afstellen zodat hij met een massief straaltje ver in de condensor kan spuiten.
Een jaar of wat geleden heb ik bij de Aldi een rioolreinigingsset voor wastafels gekocht met een dun slangetje, die op de wastafel aangesloten kan worden.
Helaas zijn deze nergens meer te koop.
Maar zoiets zou je ook zelf kunnen knutselen.
Met een dunne aquariumslang en een M8 draadeind waar je een dun kanaaltje in boort.
20170315_132701.jpg
 

Lampje45

  • #20
GBMAS schreef:
En zou ik trouwens ook iets met een stoomreiniger kunnen bereiken of is dat te heet?
Dat lijkt me niet zo'n goed plan.
Want stoom reinigt uitstekend, dat is een goed idee, maar.......?
Stoom gaat overal naar toe en is niet te controleren. Ook naar de plaatsen waar je het niet wilt hebben, zoals de electronica.
En daar condenseert de stoom dan en je hebt nattigheid. En ook narigheid.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu