Warmtepomp zinvol bij wisselende aanwezigheid?

JWS6

 • #1
Ik heb een vrij groot (210 m2), redelijk geïsoleerd huis, dat ik verwarm met een Remeha Avanta CV. Ik gebruik 1600-2000 m3 gas per jaar. In de praktijk ben ik 3-4 dagen per week aaneensluitend thuis en 3-4 dagen aaneensluitend elders. Bij afwezigheid van meer dan 24 uur laat ik mijn huis doorgaans afkoelen tot 15 graden en bij afwezigheid van een week of meer tot 10 graden. Ik heb een offerte gekregen voor een Elga Ace 6kW warmtepomp. Volgens de installateur dient bij het gebruik van een warmtepomp een constante of bijna constante temperatuur aangehouden te worden (max 2 graden verschil tussen dag en nacht), omdat anders bij frequent opwarmen de CV te vaak wordt ingezet, waardoor er weinig gas wordt bespaard.

Mijn vraag is of het dan, in mijn woonsituatie met wisselende aanwezigheid, ueberhaupt wel zin heeft om een warmtepomp aan te schaffen. De beoogde gasbesparing wordt óf niet gehaald door temperatuurswisselingen óf (bij koude) door noodzakelijke inschakeling van de CV om ook bij afwezigheid een min of meer constante (zeg 18 graden) temperatuur in huis te handhaven. Wat is wijs?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ronny

  Specialist Verwarming
  • #2
  Dit is een klusforum.
   

  JWS6

  • #3
  Begrip gaat aan klussen vooraf :icon-study:
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Ben niet zo thuis met warmte pompen. Vind het een vreemd verhaal. Omdat het vermogen van een warmtepomp lager is zou, lijkt mij, dat juist efficienter moeten zijn.
  Zelf denk ik dat het prettiger is om de woning op 18 gr te houden. Tenzij je tevreden bent met een comfort temperatuur van 20 gr. Een woning inwendig opwarmen dus meubels muren enz. kost tijd en al die tijd is het niet prettig in huis.
  Je hebt wel het voordeel dat je dat met een APP de temperatuur kan beinvloeden. Onderweg naar huis kan je de CV al aanzetten.
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #5
  Wat heb je aan warmte afgifte? radiatoren? convectoren? of vloerverwarming?
  En hoe is een en ander geregeld qua warmtevraag centraal of per ruimte?
   

  JWS6

  • #6
  Inmiddels is duidelijk dat de warmtepomp door de overheid verplicht gaat worden. Ik doe gewoon mee. Dank voor de reacties.
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #7
  Uh neen dit is het plan maar is niet uitvoerbaar, achter de voordeur mag namelijk niet gecontroleerd worden.

  Een constante temperatuur dan heb je dus vloerverwarming leggen waarschijnlijk?
  En dat de cv ketel constant aan zal springen is de grootste onzin, die er bestaat!

  Je warmtepomp verzocht de warmte behoefte tot een bepaalde buiten temperatuur die je installateur zelf in kan stellen. zet je hem om zeg maar even 5 graden buitentemperatuur regelt en verzorgd de warmtepomp alle warmtevoorziening tot de buitentemperatuur onder de 5 graden komt dan pas komt de cv ketel bij en niet eerder (uitgezonderd warmwater gebruik).

  En met een goede naregeling kun je ruimte op afstand aan aanzetten, echter doordat een warmtepomp op lagere temperaturen werkt duurt het ook langer om de ruimte op temperatuur te brengen.
  Maar ja kan de temperatuur gewoon zetten op wat je wilt, zoals gezegt het opwarmen neemt iets langer in beslag.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu