Warmtepomp en toch nog veel gasverbruik

Hi,

In oktober hebben we een warmtepomp laten installeren. Ik ben echter niet blij met het gasverbruik. Sterker nog dit jaar hebben we in november meer gas en electra verbruikt dan vorig jaar. Dat kan natuurlijk liggen aan de temp en dat we de houtkachel vaker hebben aan gehad, maar toch. Volgens de installateur ligt het aan de instellingen. Ze zijn twee keer langs geweest om dit aan te passen. Ik spiegel mij echter ook aan de buurman, ook met vloerverwarming, die met een warmtepomp afgelopen donderdag 1,5 m3 gas verbruikte wij 5.4. Zijn thermostaat staat continue op 20 die van ons op 19. We hebben beide een radiator in het toilet en badkamer aan staan. Ik ben laatst even naast de installatie gaat zitten. Thermostaat stond op 18 heb hem verhoogd naar 19. Wat mij opviel is dat wanneer ik de thermostaat hoger zet de compressor van de warmtepomp zijn werk gaat doen. Tot de gewenste temperatuur bereikt is, dat duurde ongeveer en kwartier. Daarna stopte de warmtevraag. Enige minuten later sloeg de cv echter aan vermoedelijk om de temperatuur constant te houden. De bijschakel temp van de warmtepomp stond op 3 graden de buitentemperatuur was 6 graden. Het gaat om een monoblok van remeha 6kw icm een remera tzerra ace 28c cw4. De thermostaat is een Honeywell tr6. De aanvoer temp van de cv staat op 50 graden. Daar kregen we het ook zonder warmtepomp warm mee in de kamer. Ik heb nu de omslagtemperatuur vd wp verlaagd naar -5 ook nu slaat de cv aan. Volgens de installateur is dit normaal. Klopt dit volgens de kenners op dit forum?
 
hoe is de isolatie van de woning? zelfde als buren?

Zet je de temperatuur op de thermostaat snachts laag en overdag hoog?
->vloerverwarming kan je beter op een constante temperatuur houden ipv snachts op 16 en overdag 19
 
Isolatie is vergelijkbaar. Zij hebben de zolder nageisoleerd, maar zoals gezegd staat alleen de vloerverwarming aan en de radiator op toilet en badkamer. Buurman heeft ook een radiator op zolder open. Ik zit een beetje te spelen met de temperatuur of constant op 19 of overdag en 's nachts naar 18. Beide gevallen gasverbruik
 
Kun je inzien, via je leverancier of met een P1-meter, waar het verbruik gedurende de dag vandaan komt?

Dan kun je beter inschatten waar het vandaan komt.
 
Dat kan ik met een P1 meter. Afbeelding is van afgelopen zaterdag. Ik heb de temp rond 12 een paar uur van 19 naar 18 gezet. De pieken in stroom komt door ovengebruik. Omstreeks 18h ging de houtkachel aan.
IMG_262D85988A26-1.jpeg
 
Mijn hybride warmtepomp stook bv op 20,5 graden dan zet ik hem snachts 1-max 2 graden lager.
S morgens draaid ie op de warmte pomp en merk dat ie einde middag naar het gas over schakelt.
Ik heb een remeha app toen had ik op 30/11/, 46kwh gas en 10kwh stroom gebruikt
10kwh= 1m3
 
Bij mij schakelt hij dus bijna direct al over naar gas. Terwijl de looptijd op 40 min staat en de schakeltemperatuur nu op -5 graden. Het staatje van vandaag tot nu toe. Vanochtend is er gedoucht en stond de thermostaat op 18 graden. Die heb ik rond 11 omhoog gezet naar 19 graden. Voor zover ik kan zien wordt er nog teruggeleverd vanaf de zonnepanelen terwijl ook de cv bijdraait.

IMG_834CD7337E82-1.jpeg
 
Dat weet ik niet, maar wanneer dat zo zou zijn dan zou de cv toch continue moeten bijdraaien. Ook wanneer de houtkachel brandt.
 
De situatie zal vast niet te vergelijken zijn maar ter indicatie; hier 55m2 vloerverwarming dag en nacht 21 graden, verder nergens verwarming in huis, rijtjes huis en goede isolatie en stook enkel met CV, geen WP.

Die zaterdag, 30-11, heb ik 6m3 verbruikt, gemiddeld 0.25m3 per uur over de hele dag.
Het lijkt er op dat jouw verbruik ook zo is, en dat met WP, waarop ik dan zou concluderen dat er inderdaad iets niet klopt.
 
Hier twee onder 1 kap. Vloerverwarming goed geïsoleerde vloer, hr+ glas. Kamerdeur staat dicht. Er staat wel een radiator in de badkamer en toilet open. Wellicht is de isolatie wat minder, omdat de bovenverdieping matig geïsoleerd is, maar boven staat er verder niets open. En ik stook dus op 19 graden. Met warmtepomp dus meer gasverbruik dan vorig jaar.
 
Ik denk net wat @JFW zei is moeilijk te vergelijken ik heb een 4kw.
Maar viel me iets op bij het op warmen dat gaat bij jou snel @Hotse
Thermostaat stond op 18 heb hem verhoogd naar 19. Wat mij opviel is dat wanneer ik de thermostaat hoger zet de compressor van de warmtepomp zijn werk gaat doen. Tot de gewenste temperatuur bereikt is, dat duurde ongeveer en kwartier. Daarna stopte de warmtevraag. Enige minuten later sloeg de cv echter aan vermoedelijk om de temperatuur constant te houden.
Dat is heel snel in de instelling WP heb je de opwarm snelheid die je kunt instellen in de elga ace ik heb langzaamst ingesteld.
 
is de gehele installatie ingeregeld? welke leidingdiameters zijn toegepast voor de warmtepomp? is er een buffervat aanwezig? zoja is deze paralel of in serie aangesloten?
 
@Henk253 Dat viel mij ook op dat het snel ging, maar het was midden op de dag en volgens mij kwam er net een zonnetje binnen.

@Marcn.88 Je bedoelt waterzijdig ingeregeld? Nee, maar we kregen het ook warm zonder warmtepomp. De leidingdiameter is 27 mm. Overigens overbrugt het wel een meter of 15 voordat het vanaf de buitenunitnaar de cv ruimte gaat. Drie meter buiten, daarna verder door zolderschot naar cv ruimte. Volgens de installateur geen probleem. Er is een buffervat parallel geschakeld.

Net draaide de compressor, maar zojuist stopte die en nam de cv het weer over. Ze draaien nooit tegelijk?
 
de delta t over de wp zal tussen de 5 en 10 graden moeten zitten, idealiter je installatie ook om ltv te stoken.
 
Een wp heeft veel water nodig en een klein temperatuurverschil.
Een cv kan met minder water maar met een hoger verschil.

Als je installatie niet ingeregeld is word of de dT voor je wp te groot en schakeld de cv bij.

Klinkt hier een beetje als ik zet de cv lekker laag en als dat goed gaat zetten we er een wp bij en dan werkt dat. Nee dus.
Maar de installateur geeft aan dat het aan de instellingen ligt, laat het hem dan ook goed instellen, dat is zijn vak.Hij heeft het geleverd.

Maar ik denk dat het hydraulisch niet klopt.
 
Vloerverwarming hoort tl (lage temperatuur) te zijn, maar is dat hier ook zo?
Staan er radiatoren in de ruimte waar er vloerverwarming is?

Zolder geïsoleerd is goed, maar nu lijkt het dat de vloerverwarming bijna het hele huis op temperatuur moet houden. Daar is ie mogelijk niet op berekend, enzovoorts.

Hier mist heel veel informatie, foto's van o.a. de vw verdeler en meetgegevens. Dan blijft er vooral gokken met ervaring over.
 
Ik snap dat het wat lastig te beoordelen is op afstand. Ik probeer de vragen even simpel te houden in de hoop op simpele antwoorden :wink: om zo een verkeerde installatie uit te sluiten.
1. Is het normaal dat de cv toch aanslaat al staat de vertragingstijd op 40 min en de temp op -5?
2. Klopt het dat de compressor van de pomp en de ketel nooit tegelijk draaien?
3. Klopt het dat de ventilator van de warmtepomp door blijft draaien zonder compressor terwijl de ketel aan het draaien is.
4. Wat verbruikt een wp van 6kw? Afgelopen nacht (rond de 1 graad) heeft de cv volop gewerkt. De warmtepomp weinig tot niet. Zie de afbeelding
5. Ik zal zelf eens aan de slag gaan met waterzijde inregelen. Kan daar een kit voor regelen.



IMG_7C8F6C97D3B8-1.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan