Wanneer kalkzandsteen muren nieuwbouwwoning spuiten?

Irmandre

  • #1
Hallo,

Ik heb al vaker gehoord dat je de muren van een nieuwbouwwoning (kalkzandsteen) beter een jaar "met rust" kunt laten voordat je ze laat spuiten/spacken. Het vocht wat uit de muren vrij komt kan scheurvorming geven. Je kunt er ter overbrugging glasvezelbehang op doen. Nu is mijn vraag of het ook uitmaakt of de woning in de zomer of in de winterperiode gebouwd is. Ik kan me voorstellen dat een woning in de winter gebouwd meer vocht veroorzaakt. Nu zal de bouw van onze woning voorjaar 2010 beginnen. Oplevering waarschijnlijk eind 2010.
Is het verstandig hierna nog een jaar te wachten met het afwerken van de wanden? Is ook best wel wat werk en duur om voor een jaartje de begane grond in de glasvezelbehang te zetten en dan na een jaar weer te laten spuiten. Wie weet wat verstandig is??

Groetjes Irma
 

BeeTeeWee

  • #2
Een jaar is wel lang hoor. Het ligt er natuurlijk wel een beetje aan hoe nat de ruwbouw tijdens het bouwproces is geregend, maar vergeet niet dat de boel alweer droogt vanaf het moment dat de woning van een dak is voorzien. Ook als de woning glasdicht is laten ze vaak alle ventilatieroosters al open om het bouwvocht kwijt te raken. Op het moment dat je de sleutel krijgt ben je dan vaak al meer dan de helft kwijt.

Persoonlijk heb ik het niet zo op het gebruik van bouwdrogers. Er wordt wel van gezegd dat dat te snel gaat, met overal krimpscheurtjes tot gevolg.

Je ziet zelf wel of er nog donkere vlekken in het kalkzandsteen voorkomen, maar na een aantal weken rustig stoken en goed blijven ventileren zou je de muren best kunnen laten spackspuiten.

Eventueel wacht je nog even met het latexen ervan, of gebruik je een goed vochtregulerende muurverf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu