Wanneer luchtspouw tussen isolatie en afwerking

Robbie2000

  • #1
Hoi,

Ik kom er maar niet uit, wanneer het nu nodig is om een kleine spouw te creëren tussen je isolatiemateriaal en je afwerking aan de buitenkant. Heb heel wat youtube filmpjes gekeken over isoleren en soms wordt dit gedaan, met behulp van ventilatielatten, bij bv een stenen muur. Soms zie je men de isolatie direct tegen muur aan lijmen. Kan iemand mij vertellen waar dit van afhankelijk is? Het isolatiemateriaal? Het materiaal van de buitenmuur (steen of hout)? De locatie van isolatie (muur, dak, vloer)?

Het lijkt mij namelijk dat als het enigszins niet nodig is, je dit liever niet doet, teneinde meer ruimte over te hebben voor de isolatie!

Dank!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is lastig. Er zijn 4 parameters waar je van afhankelijk ben. Temperatuur-en luchtvochtigheid in de woning en die van buiten de woning.
Die van buiten heb je geen invloed op. De temperatuur die jij of jullie prettig vinden. Ventileer je goed om de luchtvochtigheid rond de norm te houden of kijk je niet zo nauw.
Dan krijg je te maken met alle materialen die in een constructie gebruikt kunnen worden, deze hebben allemaal verschillende eigenschappen.
Zolang er geen water van buiten naar binnen kan komen zou ik geen moeite doen.
Vocht van binnen naar buiten, dat zou aan de binnenzijde van de steen kunnen condenseren zolang dat binnen de normen blijft droogt het wel weer.
Grof weg hoe meer dampopen de laatste laag naar buiten is des te eenvoudiger kan de constructie worden.
Heel verhaal en nog niets wijzer.
 
  • Like
Waarderingen: Robbie2000

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu