Wandverlichting keuken

Gert-Jan Kuub

  • #1
Beste forumleden,

Binnenkort wordt mijn nieuwbouwwoning opgeleverd en ik wil een aantal lichtpunten extra, waar ik eerder nog niet aan had gedacht. Ik heb me een beetje ingelezen en een schema gemaakt. Ik vroeg me af of ik dit zo kan en mag maken.

Onder de wasbak is een loze leiding toegevoegd. Ik wou hier een lasdoos maken en met behulp van lasklemmen een splitsing maken naar een wcd voor een quooker en de wand/plafond lampen in de keuken ombouw. Vanaf de bestaande dubbele wcd op de wand doorlussen leek me ook geen optie aangezien ik dan te veel lasklemmen achter het schakelmateriaal krijg of te vaak moet doorlussen.

Op internet lees ik dat de vaatwasser een eigen groep moet hebben, dus vandaar dat ik niet van de enkele wcd onder de wasbak een dubbele wil maken.

De plafonds zijn al afgewerkt, waardoor ik niet meer bij de centraaldoos kan komen en ik horizontaal leidingwerk op de muur krijg. Dit is natuurlijk niet handig, maar ik weet niet of ik dit kan voorkomen? Verder moet het leidingwerk uit komen bij het (verlaagde) plafond van de nis van de keukenombouw, dus moeten de leidingen de hoek om. Ik begrijp dat leidingwerk niet door twee verschillende wanden mag lopen, maar mag dit wel in het geval van een verlaagd plafond van een nis?

Alvast bedankt voor de reacties!

keuken aanpassingen.png keuken basis.png
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Lijkt me geen probleem. Soms moet het zoals het kan.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Ik zie niet wat het probleem is om de voeding van de schakelaar bij de naastgelegen contactdoos af te takken?
 

Gert-Jan Kuub

  • #4
Als ik hem aftak van de naastgelegen wcd heb ik toch te veel lasklemmen in de lasruimte achter de wcd nodig? Ik lees overal dat ik maximaal drie 3-delige lasklemmen in een lasruimte mag hebben. Dan moet ik dus de twee contactdozen met elkaar verbinden en ook de bestaande schakelaar doorlussen.

Je mag toch maar twee keer doorlussen bij een geaard stopcontact?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
De meeste WCD's hebben dubbele aansluitklemmen, daar kun je de draad zo bijsteken.

Maar ik zie nu pas dat je de schakelaar niet direct naast de WCD monteert, daar zit nog een schakelaar tussen? Zit dat allemaal op dezelfde groep of niet?
 

Gert-Jan Kuub

  • #6
Daar zit inderdaad een schakelaar tussen, dus dat dan zijn twee verschillende groepen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu