Wandtegel: rode achterkant

Freix

  • #1
Ik ben op zoek naar een wandtegel voor in de garage. Nu zijn er grote prijsverschillen en sterk verschillende adviezen. De één zegt dat ik moet zorgen dat de tegel biscuitgebakken is. Nu zie ik een mooie matte witte wandtegel die aan de achterkant rood is. Deze verkoper heeft nooit van biscuit gebakken gehoord.... (nu gaan bij mij alambellen rinkelen....)
En deze tegel is de meestverkochte tegel, zegt ie. Wat is wijsheid in deze? Moet ik gaan voor uitsluitend biscuit gebakken wandtegels en is deze tegel niet biscuit gebakken? Of is dit ook een goede tegel en is dat andere onzin? :?
 

Tiho

  • #2
Dit is de eerste keer dat de tegel gebakken wordt voor dat de afwerklaag meegebakken wordt.
 

Freix

  • #3
Dat is een snelle reactie. :D
U heeft het over een biscuitgebakken tegel? Deze is dus 2x gebakken en de andere niet? Waarom is de ene gekleurd aan de achterkant en heeft de andere een rode achterkant? Wat is het (kwaliteits)verschil tussen beide tegels? En voor welke moet ik kiezen en waarom?

Ik weet (nog) weinig van tegels :( maar wil het wel leren.
 

Tiho

  • #4
Google zal je helpen dan :wink:

Eerst wordt een tegel gemaakt als zijnde vierkant gebakken klei. Beide zijdes zijn dan gelijk. Daarna wordt de tegel geglazuurd en moet hij weer gebakken worden. Dus een gebakken tegel is over het algemeen ook een biscuit geweest.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Een wand tegel met een rode scherf (achterkant) is doorgaans wat zachter dan een wandtegel met een witte scherf.
Dit heeft te maken met de kleisoort die er gebruikt is.
De goedkoopste tegels worden daarom vaak uitgevoerd mat een rode klei.

Maar voor een normale wandtegel zal het niet zo een probleem zijn.
Maar in een garage, wodrt er vaak nogal eens een keertje onzacht omgegaan.
Daarom kun je beter een dubbelhard gebakken tegel gebruiken.
 

Remsey

  • #6
Je hebt hardgebakken (porcellenato) die je niet kunt snijden met een tegelsnijdertje maar alleen met haakse slijper of speciale watergekoelde tegelzaag. De overige tegels zijn allemaal handmatig te snijden. Ben je op zoek naar een harde tegel dan is porcellenato een aanrader maar dus minder makkelijk te verwerken. Ook is porcellenato ideaal voor garagevloeren waar weleens een auto op moet staan.
 

Freix

  • #7
Dank je wel Remsey. :) Weer wat geleerd. We hebben de goede tegel voor de garagevloer gekozen :wink: Dat is altijd leuk om te constateren. Jammer dat met deze informatie niet gewoon in de winkel geeft, dan kun je veel beter een keuze maken.......
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Ach ook een hardgebakken porcellenato tegel, kun je gewoon met een tegel snijder snijden hoor. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu