Wandkast van MDF:gaan de deuren kromtrekken? Advies gewenst!

Lonnerpon

  • #1
Ik wil een kastenwand gaan bouwen en MDF lijkt me het meest voor hand liggend materiaal (goedkoop, in grote afmetingen te verkrijgen en goed te lakken). Het is een kastenwand waar een klapbed deel van uit gaan maken, de mechaniek hiervoor heb ik inmiddels aangeschaft. De platen waar de veren aan bevestigd worden monteert men tegen de staanders, de staanders vervolgens weer tegen de muur.

Mijn eerste twijfelpunt: is 18mm MDF dik genoeg voor een staander (260 mm x 80 mm) waar het bedsysteem aan bevestigd wordt?
De wand waar de kast tegenaan moet gaan komen is 347 mm breed en 260 mm hoog. Mijn voorkeur gaat uit met het werken met platen van 305mm hoogte zodat ik niet delen aan elkaar hoef te bevestigen om de 260 mm te halen. 305 mm platen lijken echter maar in een maximale dikte van 18 mm te verkrijgen en ik vraag me af of dit dik genoeg is om de krachten op de plek waar het scharnier vh klapbed bevestigd wordt op te vangen. Zou ik twee MDF platen tegen elkaar moeten monteren?

Ten tweede: Gaan de MDF deuren kromtrekken?
Het onderdeel waar ik echt hulp bij nodig is , zijn de deuren. Ik wil graag gewoon wit gelakte deuren, dus MDF zou kunnen voldoen. Echter met deze afmetingen (afmetingen deuren zijn 35 x 260 mm hoog, 58 x 180 mm hoog) ben ik bang dat de deuren gaan kromtrekken indien ik ze alleen van plaatmateriaal maak (geen frame). Suggesties hoe dit eenvoudig te voorkomen?

Jullie tips, advies, opmerkingen zijn erg gewenst!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik neem aan dat je met uitzondering van de dikte (18mm) cm. bedoeld in plaats van mm

heb je een tekening van wat je van plan bent ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
MDF is niet goed in te schroeven, voor zwaarbelaste zaken. Dus je zal hier een stuk hout in moeten lijmen of bv. door en door bevestigen met bouten. Maar beter bv. multiplex gebruiken, dat is veel sterker en voor dit soort toepassingen bedoeld.

MDF trekt niet krom, zolang je de achterkant maar hetzelfde schildert. Kan wel doorzakken door het eigen gewicht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu