Wanden van ytong blokken op houten verdiepingsvloer

Oliverraaijmakers

  • #1
Hallo,

Ik ben mijn boerderij uit 1921 aan het opknappen. Het gebouw heeft nu nog een open zolder met een houten vloer (18mm grenen planken) Ik wil deze zolder op gaan delen in een aantal ruimtes, waaronder een badkamer. Hiervoor wil ik een wand gaan plaatsen van ytong blokken omdat ik deze wand ook nog wil gaan betegelen. Dit wordt een wand die bestaat uit vier stukken die niet allemaal geheel ondersteund worden door de draagmuur in de verdieping eronder. De wand wordt 2.20 meter hoog.
In de bijgevoegde plattegrond is te zien hoe deze wand eruit moet komen te zien. De wand bestaat uit de muurstukken A,B,C en D. C kan verankerd worden in de muur; D staat volledig boven de draagmuur in de verdieping eronder.
Mijn vraag is, of ik de wanddelen A, B en C van ytong blokken kan maken op de houten vloer en zo ja, hoe ik dat het beste kan doen.
Zijn er mensen die eerder ytong wanden op houten vloeren hebben geplaatst ( en dan iets groter dan het dichtmetselen van een deur, oid) en die hier ervaringen over kunnen delen?
Ik heb deze informatie over de balkenlaag van de verdiepingsvloer:
-Balken liggen in de tekening van boven naar onder, Hart op hart 52 cm
-Balkdikte 5 cm
-Balkhoogte 15cm
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De overspanning van 2.6m kan nèt bij deze balken. De grotere overspanning eronder dus niet. Al kunnen ze wat meer hebben als de balken uit één stuk zijn (zijn ze dat?).

Als je een betonvloer wilt in de badkamer, zou ik de balklaag versterken. Ook waar de wandjes op komen, zou ik versterken.
 

Oliverraaijmakers

  • #3
Dank voor je reactie IJkenhout. De balken zijn inderdaad uit een stuk. De houten verdiepingsvloer is net zo oud als het huis zelf en zijn amper verzakt. Als ik bereken wat het gewicht is van de ytong wand (600kg/m3, ongeveer 9m2 wand bij een blokdikte van 10cm dus ongeveer 530kg) zou die vloer da gewicht gemakkelijk kunnen dragen.

Er hoeft geen betonvloer te komen in die badkamer, dus daar maak ik mij geen zorgen over.

Het gaat mij vooral om de wanddelen A B en C in de tekening. aangezien die niet exact boven dragende muren komen ben ik bang dat die kunnen gaan werken of zelfs scheuren.

Heeft iemand ervaring met soortgelijke projecten? Wat kan ik het beste doen om het scheuren van de wand te voorkomen? Of kan ik de badkamerwand beter van andere materialen maken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Kan natuurlijk ook gewoon van hout maken.

Of de indeling van de badkamer aanpassen :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu